Ongelukkig op werk

5 mei 2023

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7 symptomen die erop wijzen dat je niet gelukkig bent op je werk en 6 tips wat je eraan kunt doen.

Wanneer weet je of je ongelukkig bent op je werk?

Je kunt merken dat je ongelukkig bent op je werk als je de volgende signalen ervaart:

 1. Je hebt geen interesse meer in je werk en voelt je niet betrokken bij wat je doet.
 2. Je hebt vaak een negatieve houding ten opzichte van je werk en/of collega’s.
 3. Je voelt je gestrest en uitgeput door je werk, zelfs buiten werktijd.
 4. Je presteert onder je niveau en voelt je niet uitgedaagd door je werk.
 5. Je hebt het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt en dat er geen mogelijkheden zijn om te groeien of je vaardigheden te ontplooien.
 6. Je hebt conflicten met je collega’s of leidinggevenden die niet worden opgelost.
 7. Je hebt het gevoel dat je werk geen zin heeft en dat je geen positieve impact hebt.

Als je meerdere van deze signalen herkent, is het mogelijk dat je niet gelukkig bent op je werk. Het kan nuttig zijn om met een vertrouwenspersoon of een professionele coach te praten om te onderzoeken waarom je je zo voelt en wat je kunt doen om je werksituatie te verbeteren.

Symptomen ongelukkig op je werk

Als je ongelukkig bent op je werk, kunnen er verschillende symptomen optreden die je welzijn en prestaties kunnen beïnvloeden. Hieronder worden enkele van deze symptomen beschreven en uitgewerkt.

1. Irritatie aan de kleinste dingen

Ongelukkig gevoel op werk

Je merkt dat je snel geïrriteerd raakt door kleine dingen, zoals het geluid van typende collega’s of de kleur van de muren. Deze irritaties kunnen resulteren in een slechte werksfeer en kunnen zelfs leiden tot conflicten met collega’s.

2. Geen vrienden op werk

Het kan voelen alsof je geïsoleerd bent en dit kan je werkplezier verminderen. Het kan ook moeilijker zijn om samen te werken en taken te voltooien als je geen goede relatie hebt met je collega’s.

3. Uitstelgedrag

Je kunt merken dat je de neiging hebt om taken uit te stellen of te vermijden. Dit kan leiden tot een achterstand in werk en extra stress als je uiteindelijk toch de taken moet voltooien.

4. Geen zin in het helpen van je collega’s

Of misschien heb jij geen zin om je collega’s te helpen bij het voltooien van taken. Dit kan leiden tot een gebrek aan teamwerk en kan je relatie met collega’s negatief beïnvloeden.

5. Een werkdag lijkt eindeloos

werkdag eindeloos

Als je niet blij bent op je werk, kan een werkdag heel lang duren en lijken de uren niet voorbij te gaan. Dit kan leiden tot een gebrek aan motivatie en productiviteit.

6. Je trekt je niks meer aan

Het kan ook zijn dat je minder om je werk geeft en minder energie steekt in je taken. Dit kan leiden tot slechtere prestaties en een gebrek aan betrokkenheid bij je werk.

7. Overbelasting of burn out

Het kan leiden tot een overbelasting van werk en uiteindelijk tot een burn-out. Symptomen van een burn-out zijn onder andere extreme vermoeidheid, cynisme en een verminderde prestatie op het werk.

Zelfstandig ondernemer worden?

Je krijgt geen energie meer uit je werk, en het maakt je zelfs neerslachtig. Dan is het een optie om zelfstandig ondernemer te worden. Droom jij ervan om:

 • Je eigen koers te kunnen varen. Jij bepaalt je eigen toekomst (en niet je werkgever)
 • Meer balans te krijgen, je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt
 • Iets op te bouwen voor later. Jouw onderneming kan op termijn waarde gaan vertegenwoordigen.
 • Meer werkgeluk. Je kunt meer van jouw talent en passie kwijt in jouw onderneming.

Maar het is natuurlijk niet alleen maar leuk en makkelijk om een eigen bedrijf te hebben. Aan de ene kant heb je meer vrijheid, maar het werk houdt vaak niet op om 17.00 uur. Je zult nieuwe dingen moeten gaan leren en kunnen omgaan met tegenslagen.

Hoe word je zelfstandig ondernemer?

zelfstandig ondernemer

Hier zijn enkele adviezen om te overwegen:

 1. Maak een grondige analyse van je vaardigheden en interesses: Voordat je als zelfstandige begint, is het belangrijk om te weten wat je sterke punten zijn en waar je passie ligt. Dit zal je helpen om een succesvolle en bevredigende carrière op te bouwen.
 2. Stel realistische doelen: Stel doelen die haalbaar zijn en die je in staat stellen om op korte en lange termijn vooruitgang te boeken. Dit zal je helpen om gefocust te blijven en je vooruitgang te meten.
 3. Maak een financieel plan: Als zelfstandige moet je je eigen financiën beheren, dus het is belangrijk om een financieel plan te maken voordat je begint. Houd rekening met je kosten, je inkomsten, belastingen en andere financiële verplichtingen.
 4. Zoek ondersteuning: Het kan een uitdaging zijn om als zelfstandige te beginnen, dus het is belangrijk om een ondersteunend netwerk te hebben. Zoek bijvoorbeeld contact met andere ondernemers, volg cursussen of zoek een mentor.
 5. Verken de markt: Doe onderzoek naar de markt waarin je wilt opereren en begrijp de behoeften van je potentiële klanten. Dit zal je helpen om een succesvolle onderneming op te bouwen.
 6. Maak een plan: Stel een businessplan op dat je helpt om je doelen te bereiken en je onderneming te laten groeien. Het plan moet de belangrijkste doelen, strategieën en acties bevatten om je onderneming te laten slagen.

Onthoud dat het ondernemen een risico met zich meebrengt en niet voor iedereen geschikt is. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen of het een haalbare en bevredigende optie is voor jou. Overweeg om professionele hulp te zoeken bij het starten van je eigen onderneming.

Tips om gelukkiger te worden op je werk

Hier zijn enkele tips om gelukkiger te worden in je werk. Werk kan een belangrijke bron van voldoening en persoonlijke groei zijn, maar het kan ook leiden tot stress en ontevredenheid. Door deze tips te volgen, kun je jouw werkgeluk vergroten en een meer bevredigende carrière opbouwen.

1. Bespreek je knelpunten

Het is belangrijk om je knelpunten te bespreken met je collega’s of leidinggevende. Misschien kunnen ze je helpen bij het oplossen van problemen en het verbeteren van je werkomgeving.

2. Balans tussen werk en privé

balans werk prive

Een goede balans vinden tussen werk en privé zorgt voor meer werkgeluk. Maak tijd vrij voor hobby’s en ontspanning, zodat je niet overweldigd raakt door werkstress.

3. Doe één taak tegelijk

Probeer je te concentreren op één taak tegelijk en vermijd multitasking. Dit kan je helpen om efficiënter te werken en je meer tevreden te voelen over je prestaties.

4. Een baan die bij je past

Als je werk niet bij je past, kan dit leiden tot ontevredenheid en demotivatie. Overweeg om te zoeken naar een baan die beter past bij je vaardigheden en interesses. Ook kan het zijn dat het werk wel bij je past, maar dat een ander soort werkomgeving waar je beter op je plek zit en die beter bij je past.

5. Nieuwe baan

Als je echt gedesillusioneerd bent op je huidige werkplek en je hebt al geprobeerd om je situatie te verbeteren, kan het tijd zijn om te zoeken naar een nieuwe uitdaging. Dit kan leiden tot nieuwe kansen en een verbeterde werkomgeving.

Het zou jammer zijn als je in je nieuwe baan zit en na een paar maanden tot de conclusie komt dat je daar tegen dezelfde issues aanloopt. Daarom is het verstandig om goed stil te staan bij wie jij écht bent en wat je écht wil. Kijk dan niet alleen naar wat je opleiding is en wat je tot nu toe gedaan hebt, maar vind jouw passie.

Wil jij hier serieus mee aan de slag? Maak dan werk van je werk en volg je hart. Het Passie Profiel is het eigenzinnige loopbaantraject dat jou hier bij kan helpen en waarmee je een complete deep dive gaat maken om jouw passie te vinden, en een nieuwe baan waar je écht gelukkig van wordt en op de goede plek zit.

6. Goede communicatie met je collega’s en leidinggevende

communicatie werk

Het hebben van goede communicatie met collega’s en leidinggevende is cruciaal als je ongelukkig bent op je werk. Dit komt omdat communicatie kan leiden tot betere samenwerking, begrip en ondersteuning. Dit is een win win situatie voor jou en je collega’s en leidinggevende.

Als je bijvoorbeeld een probleem hebt met je werklast of taken, kan communicatie met je leidinggevende helpen om deze te verminderen of beter te verdelen. Het bespreken van knelpunten met je collega’s kan ook leiden tot nieuwe ideeën en oplossingen, waardoor je werkomgeving kan verbeteren.

Goede communicatie kan ook leiden tot een gevoel van vertrouwen en respect, waardoor je je meer verbonden voelt met je collega’s en leidinggevende. Als gevolg hiervan kan het hebben van goede communicatie bijdragen aan het verbeteren van je werkgeluk en het creëren van een meer bevredigende carrière.

Hoe dan ook, het is verstandig om in actie te komen als je niet gelukkig bent op je werk. Los van het feit dat je heel wat tijd besteedt aan je werk en het jammer is dat jij je daar ongelukkig voelt, het kan zelfs leiden tot lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen.

De geluks toptwaalf van Warr en Clapperton

Professor Peter Warr en Dr. Guy Clapperton zijn twee bekende onderzoekers op het gebied van arbeid en organisatie. Samen hebben ze de “Geluks Toptwaalf” samengesteld, een lijst met de twaalf belangrijkste factoren die bijdragen aan werkgeluk. Deze lijst is gebaseerd op uitgebreid onderzoek en heeft veel aandacht gekregen in de wereld van HR en management.

De 12 belangrijkste factoren voor werkgeluk zijn:

 1. Duidelijkheid over de taken en verantwoordelijkheden die bij je functie horen.
 2. De mogelijkheid om je vaardigheden en talenten te gebruiken op het werk.
 3. De kans om nieuwe vaardigheden te leren en te ontwikkelen.
 4. Autonomie en de vrijheid om je eigen werk te beheren en beslissingen te nemen.
 5. Ondersteuning van collega’s en leidinggevenden.
 6. Feedback over je prestaties en bijdrage aan de organisatie.
 7. Een eerlijke behandeling en gelijke kansen binnen de organisatie.
 8. Een passende werkdruk en een redelijke balans tussen werk en privé.
 9. Een aangename werkomgeving en fysieke omstandigheden.
 10. Beloning en erkenning voor prestaties en inzet.
 11. Mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
 12. Een gevoel van betekenis en bijdrage aan een hoger doel.

Volgens Warr en Clapperton zijn deze twaalf factoren van essentieel belang voor werkgeluk en kunnen ze bijdragen aan een bevredigende en succesvolle carrière.

Ga ze nog eens langs en bedenk welke punten meer dan gemiddeld belangrijk voor je zijn. Als je op die factoren onvoldoendes hebt uitgedeeld: waar schort het op je werk dan aan? Zo kun je bepalen wat de reden is dat jij je jammer genoeg ongelukkig op het werk voelt.

Ongelukkig op het werk: ligt het aan mij?

De kenmerken van je baan hebben de meeste invloed op geluk of ongeluk op het werk, zeggen Warr en Clapperton. Maar ze hebben niet evenveel invloed op iedereen. Naar je werk breng je namelijk nog iets heel belangrijks mee wat je geluksniveau bepaalt: jezelf.

Ligt het aan mijn karakter?

Ongelukkig voelen op werk

Ieder mens heeft een bepaald basisniveau van geluk. Hoewel ons geluksniveau wel wordt beïnvloed door dingen die we meemaken, komen we steeds terug bij deze basis.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat werknemers die van baan veranderen in het begin een stuk gelukkiger zijn, maar na een poosje weer uitkomen op hun normale niveau.

Ben je sowieso een ongelukkig type, dan is de kans dus groot dat je je ook ongelukkig op het werk voelt. Zo zijn mensen die hoog scoren op de persoonlijkheidstrek neuroticisme minder blij met hun baan dan hun niet-neurotische collega’s. Extraverte en consciëntieuze mensen zijn juist gelukkiger op het werk.

Wat te doen als je je eigen basisniveau van geluk toch wilt ontstijgen? Hoewel Warr en Clapperton toegeven dat je niet zomaar je persoonlijkheid kunt veranderen, kun je volgens hen wel gedachten en gedrag veranderen die eraan ten grondslag liggen.

Ben je nogal neurotisch, probeer dan bijvoorbeeld niet steeds te focussen op de negatieve aspecten van je baan. Of ben je niet zo consciëntieus, doe dan consciëntieuze werknemers na en stel jezelf doelen in je werk.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This