Omzet

13 december 2021

Heb je het zo druk maar kan je slechts met veel pijn en moeite de leveranciers betalen? Dan is het de hoogste tijd om je omzet eens goed in de gaten te houden. In dit artikel vertellen we je alles over omzet.

Wat is omzet?

Omzet is het geld dat over een bepaalde periode binnenkomt. De hoogte van de omzet hangt af van het aantal producten of diensten dat je hebt verkocht en wat daarvan de verkoopprijs was. 

Omzet is niet hetzelfde als winst. Je kunt namelijk veel omzet hebben en evengoed verlies maken. Als je zeker wilt weten dat je geen verlies draait, kun je de break even omzet berekenen. Dat is het punt waarop je geen winst en ook geen verlies maakt.

De hoogte van de omzet is het uitgangspunt voor de berekening van de nettowinst van een bedrijf. Daarom streeft elke ondernemer naar een zo hoog mogelijke omzet.

Bij de berekening van de omzet wordt de btw niet meegeteld. Dat bedrag wordt aan de belastingdienst afgedragen via de aangifte btw.

Het verschil tussen bruto en netto omzet 

Al het geld dat over een bepaalde periode binnenkomt, is de bruto omzet. Aan de hand van dat bedrag weet je nog niet waar je precies aan toe bent. Behalve inkomsten, zijn er namelijk ook nog uitgaven, zoals je inkoopkosten of je uurtarief. Die moeten daar nog af. 

Voor een beter beeld van de situatie moet de netto omzet berekend worden. Om de netto omzet te berekenen moeten de inkoopkosten van de bruto omzet worden afgetrokken. Let wel op dat de btw voor de berekening van zowel de bruto- als de netto omzet buiten beschouwing moet worden gelaten.

Netto omzet = bruto omzet zonder btw – inkoopkosten zonder btw

Omzet berekenen 

omzet berekenen

Omzet is waar het allemaal om draait voor bedrijven en ondernemers. Je wilt weten wat de bruto omzet is, wat de netto omzet is en wat uiteindelijk de jaaromzet is. De manier waarop je omzet berekent hangt af van hetgeen je verkoopt.

We geven drie voorbeelden:

 1. Berekening productgroepen
  Tel per product op hoeveel je er gedurende een bepaalde periode van hebt verkocht. Verminder deze bedragen met de inkoopprijzen en tel alle uitkomsten bij elkaar op. Niet alleen heb je nu een idee van je netto winst, maar je kunt nu ook berekenen waaraan je het meeste verdient.

 2. Berekening klantgroepen
  Deze berekening kun je toepassen als je bijvoorbeeld een restaurant hebt. Je deelt dan je inkomsten over een bepaalde periode door het aantal bezoekers dat je in diezelfde periode hebt gehad.

 3. Berekening ZZP’er
  De gemakkelijkste berekening. Je kijkt wat er binnen is gekomen en deelt dat door het aantal uren dat je hebt gewerkt.

Wat doe ik met de omzet?

Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van je omzet, omdat daar alles vanaf hangt. Zonder omzet, of met een te lage omzet, heb je geen bestaansrecht. Maar dat is niet het enige. Als je de omzet per kwartaal bekijkt, kan je hier waardevolle informatie uit halen.

 • Aan de hand van de kwartaalcijfers kun je de gemiddelde omzet per maand berekenen. Voordeel hiervan is dat er minder fluctuaties zijn dan wanneer je de omzet maandelijks berekend. Je krijgt zo een realistischer beeld van je maandelijkse omzet.
 • Kwartaalcijfers van de inkoopkosten worden ook eerst naar een maandelijks gemiddelde vertaald. Zo krijg je ook een duidelijk beeld van je maandelijkse inkoopkosten.
 • Als je de kwartaalcijfers van de inkoopkosten afzet tegen de kwartaalcijfers van de omzet, kun je gemakkelijk berekenen welk percentage van je omzet opgaat aan kosten voor de inkoop.

Voorbeeld: In een maand heb je gemiddeld €2.000,00 aan omzet. De gemiddelde kosten per maand zijn €750,00. Je weet dan dat in dit kwartaal je maandelijkse kosten 37,5% (750/2000*100) € 4.000 omzet en € 1.500 kosten hebt per maand. Dan weet je dat in dit kwartaal de kosten 37,5% (1500/4000*100) van je omzet waren.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This