door Bas

Geschreven op 19 augustus 2019

Deze week lees je weer een gastblog van Anneloes.

 “Leuk idee zeg, tijd niet gesproken! Hoe is het met je?”
Mijn antwoord op een app-bericht van een vriend van mij. We hadden elkaar al een tijd niet gezien en hij vroeg of we binnenkort koffie konden drinken om bij te praten.

Hij appte: “Met mij gaat het goed, we gaan bijna op vakantie.”

Niks geks aan, zou je denken. Toch vond ik het een bijzondere reactie.
Het deed me namelijk denken aan een vriendin met wie ik jaren geleden een paar keer op vakantie ben geweest. Ik kon haar jankend van de vloer oprapen als het einde van de vakantie in zicht was. Wanneer ze weer thuiskwam, voelde ze zich wekenlang down omdat ze veel moeite had om het gewone leven weer op te pakken.

Ze leefde van vakantie naar vakantie. Zodra ze thuis was probeerde ze de vakantie-blues zo snel mogelijk de kop in te drukken door meteen een nieuwe vakantiebestemming uit te zoeken. Maar dat hielp niet eens. Want tussendoor was ze gewoon aan het overleven.

Man, man, zo wil je toch niet leven?! Dacht ik dan. No way!

In die tijd was ik ook nog gewoon in loondienst en kende ik die stekende pijn echt wel op de zondag voordat mijn eerste werkdag na de vakantie weer aanbrak. Een soort van vervelend heimwee gevoel. Sterker nog, ik heb zelf ook wel eens tranen met tuiten gehuild als ik in de auto naar mijn werk zat. Dat was dan wel weer een teken dat ik echt moest stoppen bij een bepaalde werkgever.

Ken je dat gevoel? Dat je eigenlijk van vakantie naar vakantie leeft.
De echte vraag is natuurlijk wat doe je in de tussentijd?

Dus het werd mijn persoonlijke missie om tussen de vakanties door ook een leuk leven te hebben. Dan zou die vakantie maar een extraatje zijn, de kers op de taart! Vakantie zou een geweldig avontuur moeten zijn of een gelegenheid voor ultieme ontspanning en nieuwe inspiratie. Niet een verplicht nummer om bij te komen van het gewone leven.

Tegenwoordig neem ik als ondernemer altijd mijn laptop mee op reis. Ik zou mezelf geen Digital Nomad willen noemen. Tijdens mijn vakantie op Curaçao vorig jaar heb ik aan den lijve ondervonden dat dit totaal niet aan mij besteed is. Ik zat te werken op een fijne plek, dat wel. Maar ik werd compleet lek geprikt door de muggen. Het was way-too-bloody-hot om me echt goed te concentreren én de wifi-verbinding was waardeloos. Mijn “workation” was niet zo geslaagd, mijn vakantie echter wel. Ach, wist ik dat ook weer.

Dus echt veel werken op vakantie is niet mijn ding. Maar ik kan wel af en toe wat doen als het echt nodig is. Want uiteindelijk ben ik als ondernemer altijd vrij én altijd aan het werk. Het loopt in elkaar over en dat vind ik niet erg. Het geeft me je juist een gevoel van vrijheid. En doordat ik doe wat ik leuk vind, heb ik nooit het gevoel dat ik de sleur moet doorbreken met een vakantie.

Ik hoef ook nooit een jaar van tevoren door te geven en met collega’s af te stemmen wanneer ik met vakantie ga. Ik ga en sta waar en wanneer ik wil!

Dat is een luxe en daar ben ik super dankbaar voor.

Natuurlijk heeft niet iedereen die vrijheid, of wellicht is het ondernemerschap niet iets waar je ambitie naar uitgaat. Maar mocht je dan toch bij jezelf constateren dat je van vakantie naar vakantie leeft. Dan geef ik je een aantal suggesties om het in de tussentijd ook nog een beetje leuk te hebben.

Zorg voor meer energie
Put je lijf en je geest niet helemaal uit door continue te voldoen aan verplichtingen en verwachtingen van anderen. Zorg goed voor je jezelf. Eet gezond, zorg voor voldoende ontspanning en maak voldoende gelukshormonen aan.

Kies leukere vrienden
De verkeerde mensen om je heen slurpen energie. Dus check maar eens of de mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt ook daadwerkelijk iets positiefs toevoegen. Wat is de waarde van de vriendschappen die jij nu hebt?

Zoek een leukere baan
Heb je standaard iedere zondagavond last van die stekende pijn in je buik? Tja, dan is het wel tijd om een andere stap te zetten in je carrière. Dus zoek eens uit wat jij nou echt leuk vindt om te doen. En kies voor een bedrijf waar jouw waarde wel gezien wordt.

Of start je eigen bedrijf
Eigen baas ben je 24/7, in je hoofd in ieder geval. Maar doe je iets waar je energie van krijgt en wat je leuk vindt, dan is dat minder erg dan je wellicht denkt. Volg je passie dan is vakantie geen noodzaak meer, want je hoeft je vervelende baas en collega’s niet meer te ontvluchten. Als je voor jezelf begint kies je zelf met wie je werkt.

Doe iets nieuws!
Daag je zelf eens uit. Zoek een nieuwe hobby of bezoek een nieuwe plek. Doe iets wat je niet eerder hebt gedaan. Dat kan ook iets heel kleins zijn. Zoek nieuwe recepten uit en verras je partner of kinderen met een nieuw lekker gerecht. Dat stimuleert je brein en vergroot je creativiteit. 

Dit gezegd hebbende, ben ik benieuwd naar jouw favoriete vakantiebestemming waar je wel helemaal bij kunt komen en opladen. Deel je tip met ons hieronder in het commentaarveld!

 

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This