Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan?

16 maart 2023

Iedereen die in een baan zit twijfelt wel eens of dit het nou is. Of is het nu toch echt tijd dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan. En ons brein vindt veranderingen meestal niet fijn. Maar wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? In dit artikel vind je 8 signalen die erop wijzen dat het tijd wordt om naar een nieuwe werkgever te gaan zoeken.

Signalen wanneer het tijd is voor een nieuwe baan

Het is belangrijk om goed op signalen te letten die kunnen duiden op problemen of ontevredenheid op het werk. In dit artikel zullen we deze signalen in meer detail bespreken en tips geven over hoe je ze kunt herkennen en aanpakken.

En als het niet lukt om ze aan te pakken en besef je dat je niet op de goede plek zit? Dan weet jij dat het tijd wordt voor een nieuwe baan. Vind jouw pad naar vrijheid.

“Vrijheid is het verschil tussen wat jij wilt en wat anderen van je verwachten”

– Bas Smeets

1. Verveling op je werk

Als je je verveelt op je werk, kan dat een teken zijn dat je niet genoeg uitdaging hebt of dat je werk niet aansluit bij je interesses en vaardigheden. Het is belangrijk om met je leidinggevende te praten en te vragen of er mogelijkheden zijn om meer uitdagende taken op te nemen of om te kijken naar andere functies binnen het bedrijf die beter bij je passen.

wanneer is het tijd voor een nieuwe baan

2. Geen waardering of betrokkenheid op je werk

Je kunt je ondergewaardeerd voelen of je hebt het gevoel dat je niet betrokken wordt bij belangrijke beslissingen. Dit kan dat leiden tot ontevredenheid en demotivatie. Vraag om feedback van je leidinggevende en collega’s en kijk naar manieren om meer betrokken te raken bij het bedrijf.

3. Geen of weinig doorgroei mogelijkheden

Als er geen duidelijke doorgroeimogelijkheden zijn in je huidige functie of bij het bedrijf waar je werkt, kan dat frustrerend zijn en kan het je motivatie om te werken verminderen. Ga eerst eens praten met je manager over je ambities en doelen en kijk naar mogelijkheden om je vaardigheden en ervaring uit te breiden.

4. Geen balans tussen werk en privé

nieuwe baan balans werk prive

Als je het gevoel hebt dat je geen goede balans hebt tussen je werk en privéleven, kan dat leiden tot stress en burn-out. Kom jij vaak futloos thuis? Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en prioriteiten te stellen om ervoor te zorgen dat je voldoende tijd hebt voor ontspanning en persoonlijke activiteiten.

5. Grote verschillen in normen en waarden

Als je het gevoel hebt dat er grote verschillen zijn in normen en waarden tussen jou en je collega’s of het bedrijf waar je werkt, kan dat leiden tot spanningen en ontevredenheid. Sta open voor andere perspectieven en kijk of er manieren zijn om samen te werken en te communiceren op een manier die voor iedereen werkt.

6. Klagen bij iedereen over je baan

Als je constant klaagt bij anderen over je baan, kan dat leiden tot negatieve energie en een slechte sfeer op het werk. Het is belangrijk om je frustraties te uiten op een constructieve manier en om te kijken naar manieren om problemen aan te pakken en op te lossen. In geklaag blijven hangen lost niets op, er zal iets moeten veranderen.

7. Uitstelgedrag op je werk

uitstelgedrag

Als je vaak je werk uitstelt of moeite hebt om je taken af te maken, kan dat leiden tot stress en ontevredenheid. Vaak is het een teken dat je dat je motivatie en betrokkenheid bij je werk afnemen.

Het kan ook wijzen op een gebrek aan uitdaging in je werk, of dat je niet langer gepassioneerd bent over wat je doet. Als je jezelf betrapt op uitstelgedrag, kun je gaan onderzoeken wat erachter zit en of er manieren zijn om je werk interessanter te maken.

Praat met je huidige werkgever over het krijgen van meer verantwoordelijkheid of over het nemen van nieuwe taken die jou kunnen motiveren. Het is belangrijk om te kijken naar manieren om je tijd en energie beter te besteden.

8. Blijven werken door het geld

Als je jezelf betrapt op het blijven werken in een baan die je niet leuk vindt, simpelweg omdat het geld goed is, dan kan dit een teken zijn dat je vastzit in een gouden kooi. Hoewel geld belangrijk is, is het niet de enige factor die bijdraagt aan onze algehele tevredenheid op het werk.

Je kunt beginnen met onderzoeken waar je passie ligt en welke soort baan beter bij je past. Je kunt ook je financiële situatie bekijken en kijken of het mogelijk is om financiële zekerheid te vinden in een baan die beter bij je past. Maar blijf niet vast zitten in een baan alleen omwille van het geld, want dit kan leiden tot ontevredenheid en stress op lange termijn.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging

nieuwe baan

Herken je één of meerdere van de 8 signalen die hierboven genoemd zijn? En weet je dat je niet echt iets kunt veranderen in je huidige werk, dan wordt het tijd om goed na te denken over jouw carrière. Het is nooit gemakkelijk om een verandering in je carrière te maken, maar het kan wel de beste beslissing zijn die je ooit hebt genomen.

Wil jij stappen zetten? Hier zijn enkele adviezen om je te helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan waar jij op de goede plek zit, waardering krijgt en fluitend naar je werk gaat:

Weet wat je wilt

Neem de tijd om na te denken over wat je echt wilt in een baan. In de huidige tijd kun je zomaar snel een andere baan vinden. Het zou alleen jammer zijn dat je snel overstapt om erachter te komen dat je bij je nieuwe werkgever tegen dezelfde issues aanloopt.

Het is dan ook meer dan de moeite waard om te onderzoeken wat je écht wilt. Wat zijn je sterke punten? Wat vind je leuk om te doen? Wat zijn je carrièredoelen op korte en lange termijn? Als je deze vragen beantwoordt, zul je een beter idee hebben van wat voor soort baan je moet zoeken.

Overweeg jij een carrière switch? Staat werkgeluk hoog op jouw wensenlijstje? En wil je hier serieus mee aan de slag? Kijk dan eens of het traject van het Passie Profiel iets voor jou is.

In een persoonlijk 1-op-1 traject begeleidt een gecertificeerde Impact Coach je in 3 maanden naar de kern van wie je werkelijk bent, helderheid over je talenten & vaardigheden, een super concreet geformuleerde passie/werkrichting, een plan van aanpak EN een innerlijk gevoel van rust en vertrouwen.

Maak een CV en sollicitatiebrief

Zorg ervoor dat je CV en sollicitatiebrief up-to-date zijn en dat ze de vaardigheden en ervaring benadrukken die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Zorg er ook voor dat je sollicitatiebrief uniek en persoonlijk is. Zodat blijkt dat jij de juiste kandidaat bent.

Zoek online

Er zijn veel online vacaturesites waar je vacatures kunt vinden die relevant zijn voor je vaardigheden en ervaring. Maak een lijst van de banen die je interesse hebben en solliciteer erop.

Gebruik je netwerk

nieuwe uitdaging nieuwe baan

Praat met vrienden, familieleden en oud-collega’s om te zien of ze vacatures kennen die passen bij jouw vaardigheden en ervaring. Ze kunnen je ook aanbevelen bij hun connecties die op zoek zijn naar iemand zoals jij.

Wees positief

Het kan soms moeilijk zijn om de juiste nieuwe baan te vinden, maar laat je niet ontmoedigen. Blijf positief en blijf zoeken. Wees bereid om verschillende soorten banen te overwegen en wees open voor nieuwe uitdagingen.

Ik hoop dat deze adviezen je zullen helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Onthoud dat het belangrijk is om een baan te hebben waar je gelukkig en tevreden mee bent. Veel succes!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This