Nieuwe baan. Alles wat jij moet weten.

12 mei 2022

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Bij het vinden van een nieuwe baan komt veel kijken, maar vaak is het zeker de moeite waard. Een andere baan kan je namelijk meer validatie en vreugde opleveren.

In dit artikel leggen we uit hoe je dit op de juiste manier aanpakt, wat je moet doen als je twijfelt en wat de meest voorkomende redenen zijn dat mensen wisselen van baan of zelfs voor zichzelf gaan starten.

Inhoudsopgave

  1. Nieuwe baan of blijven?
  2. Waarom een andere baan?
  3. Hoe je kunt merken dat je toe bent aan een nieuwe baan
  4. Stappenplan nieuwe baan
  5. Onzeker in je nieuwe baan

Nieuwe baan of blijven?

Een nieuwe baan, of blijven? Hoe maak je die keuze? Het is verstandig om regelmatig na te denken over je eigen loopbaan. Beslissingen maken en knopen doorhakken op dit gebied is niet makkelijk, maar de juiste stappen kunnen je wel veel stress besparen. Daarnaast kun je je gelukkiger voelen in een nieuwe werkomgeving, of streven naar het droomsalaris dat je al langere tijd voor ogen had.

Twijfel is er natuurlijk altijd en dat is ook niet gek. Je huidige werkplek geeft je natuurlijk comfort en zekerheid en het is vaak lastig om dit op te geven. Als je echter zeker weet dat je niet gelukkig bent en zult worden in de baan waarin je momenteel werkzaam bent, dan is de enige juiste beslissing wisselen van baan.

Wat kun je doen als de twijfels blijven?

twijfels over baan

Blijf je twijfelen en kom je maar niet tot een definitief besluit? Dan is het raadzaam om jezelf een aantal belangrijke vragen te stellen:

  • Waar vind je echt leuk om te doen?
  • Hoe beschrijven anderen jou?
  • Wat wil je juist niet in je nieuwe baan of carrière?
  • Past je werk bij jou als persoon, bij je waarden en waar je voor staat?

Aan de hand van deze vragen kun je voor jezelf bepalen of de twijfels terecht zijn of niet. Vind je het lastig om deze vragen te beantwoorden? Het is helemaal niet erg om samen met iemand die je goed vertrouwd te gaan zitten om samen de vragen te beantwoorden.

Waarom een andere baan

Heb je een besloten om van baan te wisselen? Weet dan dat je niet de enige bent. Er zijn veel meer mensen die van baan wisselen en maar liefst een kwart van de Nederlanders is niet tevreden met hun huidige baan. De verschillende motivaties om van baan te veranderen sommen we hieronder voor je op:

Huidige baan niet leuk

De eerste reden is dat je jouw huidige functie niet leuk vindt. Dit is tevens een van de meest voorkomende redenen dat mensen veranderen van baan. Als jij elke week aan de slag moet met werk dat je niet leuk vindt en waar je geen energie van krijgt, dan is het natuurlijk logisch dat jij je ongelukkig en gedemotiveerd voelt.

Als je jong en ongebonden bent, dan is het makkelijker om van baan te wisselen dan als volwassene met verplichtingen en hogere vaste lasten. Je kunt prima nog op je 50e van carrière wisselen, er zijn meer dan genoeg voorbeelden. Maar hoe eerder hoe beter natuurlijk.

Nieuwe collega’s

Negatieve gedachten of een ongelukkig gevoel op je werk kan ook komen door de collega’s waarmee je samenwerkt. Collega’s waar je niet goed samen mee kunt werken en waar je een slechte klik mee hebt, kunnen je heel wat energie kosten. Het is niet de meest voorkomende reden dat mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan, maar een slechte baan zonder werkgeluk door je collega’s kan zeker een rol spelen.

Nieuwe uitdaging

nieuwe uitdaging

Wat vaker voorkomt, is té weinig uitdaging in je huidige baan. Je kan het werk wat je momenteel doet wel leuk vinden, maar als er te weinig uitdaging in zit, kan het alsnog nadelige gevolgen voor je leven en algehele geluksgevoel hebben. Als je te weinig uitdaging in je werk hebt, kun je je gaan vervelen op de werkvloer en het gevoel krijgen dat je niet alles uit jezelf haalt. Veel voorkomende gedachten zijn:

  • Mijn werk gaat me heel gemakkelijk af;
  • Het is steeds hetzelfde
  • Ik haal niet het maximale uit mezelf;
  • Het interesseert me allemaal niet meer zo

In eerste instantie klinkt dit misschien relaxed, maar niets is minder waar. In de praktijk gaan mensen er zelfs lichamelijk op achteruit. Mensen willen presteren en zijn niet gemaakt om stil te zitten. Als we niet uitgedaagd worden kunnen we last krijgen van: lusteloosheid, slecht slapen, een ontevreden gevoel, een laag zelfbeeld, schaamte, een gevoel van nutteloosheid.

Niet genoeg geld

Voor de meeste mensen is een te laag salaris de reden om op zoek te gaan naar een andere werkgever. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit de voornaamste drijfveer is om te zoeken naar een nieuwe baan.

Ze zeggen natuurlijk wel “Geld maakt niet gelukkig”, maar geen geld maakt ook zeker ongelukkig. Geld heb je nodig voor een comfortabel leven en vaak is je salaris ook een beloning voor het werk dat je doet. Deze dient natuurlijk wel in verhouding te staan met je werkzaamheden en bij sommige mensen ontbreekt dit gevoel.

Ver reizen

Wat ook een enorm blok aan je been kan zijn is het verre reizen naar je werk. Als jij elke dag drie kwartier in de auto moet zitten om op kantoor te komen, is dit niet heel bevorderlijk voor je prestaties op werk en je geluksgevoel. Het is natuurlijk niet voor alle mensen een groot probleem, maar er zijn wel een aantal die er aan onderdoor gaan en er stress van krijgen.

Een betere werksfeer

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je niet gelukkig bent door de werksfeer die heerst bij je huidige baan. Moet je veel doen, heb je last van interne politiek, krijg je weinig waardering en is de sfeer simpelweg niet leuk? Dan is het helemaal geen verkeerde keuze om te wisselen van baan en nieuwe dingen te proberen.

Hoe je kunt merken dat je toe bent aan een nieuwe baan

toe aan een nieuwe baan

Als je jezelf in eerste instantie niet herkent in de bovengenoemde dingen, dan zijn er ook nog gedragingen waaraan je kunt merken dat je toe bent aan een nieuwe werkomgeving. Vaak herken je dit aan lichamelijke klachten zoals oververmoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en nek- en rugklachten.

Een ander signaal kan het vermijden van sociaal contact en het overmatig gebruik van social media zijn. Je bent minder open naar je collega’s, hebt geen zin meer in een goed gesprek en je zondert je wat af.

Stappenplan nieuwe baan

Ben je tot een besluit gekomen en wil je beginnen aan een nieuwe baan? Dan hebben we hieronder een stappenplan voor je gemaakt. Als je dit stappenplan volgt, dan ben je goed voorbereid en zul je niet voor onverwachte verrassingen komen te staan.

1. Bedenk goed wat je wilt

De allereerste stap die we met je willen behandelen is het bedenken wat je graag wilt. Maar dan ook echt goed bedenken wat je wilt. Ga hier goed voor zitten en stel jezelf de belangrijke en kritische vragen die we net al even behandelden:

  • Waar ben je echt goed in?
  • Hoe beschrijven anderen jou?
  • Wat wil je niet in je nieuwe baan?
  • Waar krijg je energie van?

Wat wij je aanraden is dat je een vel papier pakt en dat je daarop concreet omschrijft wat je wilt. In welke regio wil je werken, in welke bedrijfscultuur wil je werkzaam zijn en misschien wel de belangrijkste: wat voor werk vind je leuk en waar krijg je energie van?

Als je je op die manier goed voorbereidt, is de kans dat je weer gaat werken in een baan die je niet leuk vindt een stuk kleiner.

2. CV maken

Heb je goed bedacht wat je wilt? Heb je dit duidelijk op papier staan en er met andere mensen een goed gesprek over gehad? Dan kunnen we verder naar je CV. Je CV is natuurlijk ontzettend belangrijk als je wilt gaan solliciteren. Hierop staat je werkervaring omschreven, maar ook je referenties en je vaardigheden.

Heb je nog geen CV, of kan je je oude CV niet meer vinden? Dan is het verstandig om een nieuwe te maken. Heb je al wel een CV? Dan is het raadzaam om deze up-to-date te maken indien nodig.

3. Connecties raadplegen

Nu je goede voorbereid bent, kun je op zoek gaan naar vacatures. Hiervoor kun je bijvoorbeeld je connecties raadplegen. Je netwerk kan erg waardevol zijn als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Zij zitten vaak in hetzelfde vakgebied en weten waar jouw kwaliteiten liggen. Doordat het via mensen verloopt die elkaar al kennen, heb je ook een voorsprong op de rest aangezien mensen liever een kandidaat behandelen voor een functie die ze al via-via kennen.

4. Zoek online

Je kunt ook online gaan zoeken naar relevante vacatures. Websites als Indeed en LinkedIn kunnen je hier goed bij helpen. Wat ook altijd verstandig is om te doen, is om je vrienden en familie in te lichten over je zoektocht. Op die manier kun je aan hen vragen een oogje in het zeil te houden en vacatures die ze bij jou vinden passen door te geven

5. Solliciteren

solliciteren

Heb je een vacature gevonden die bij je past? Dan kun je gaan solliciteren. Zorg ervoor dat je CV op orde is, dat je social media en LinkedIn profiel er goed uitzien en dat je zelf ook verzorgd op je sollicitatie aankomt. Op die manier ga je er met veel zelfvertrouwen in en is de kans op een goede afloop een stuk groter

6. Voorbereiden gesprek

Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is natuurlijk erg belangrijk. Je kan het gesprek maar één keer voeren, dus is het van belang dat je goed uit de verf komt. Wat je allereerst kunt doen is jezelf verdiepen in het bedrijf waar je wilt gaan werken.

Wanneer is het bedrijf opgericht? Door wie is het bedrijf opgericht? Wat is hun missie? En wat bewonder je aan het bedrijf? Ook is het raadzaam om de vacature waarvoor je op sollicitatie komt nog eens goed door te lezen. Op die manier heb je de eisen en de functie vers in je hoofd zitten.

Als laatste is het ook goed om enkele kritische vragen voor te bereiden en jezelf op een sterke manier te presteren. Bereid je goed voor, maar probeer niet té gescript over te kome

7. Contract tekenen

Je bent aangenomen? Gefeliciteerd! Dan is de volgende stap je contract tekenen. Hieronder volgen enkele tips die je kunnen helpen bij de ondertekening:

Klopt de functieomschrijving?

Als je een contract gaat tekenen voor je nieuwe baan, dan is het verstandig om de functieomschrijving in je contract nog eens goed door te lezen. Het klinkt misschien als een open deur, maar het komt nog weleens voor de functie die je voor ogen hebt, niet omschreven staat in het contract.

Check de vakantiedagen/verlof

Komen het aantal vakantiedagen op het contract overeenkomt met de CAO? Iedereen die werkt in een fulltimebaan heeft recht op ongeveer vier weken verlof. Check dus goed of dit overeenkomt.

Hoe zit het met de periode?

Hoe zit het met de periode? Wat we hiermee bedoelen is of je een contract gaat tekenen voor bepaalde of onbepaalde tijd. Ook is het raadzaam om te bekijken of het contract tussentijds opzegbaar is.

Lees het concurrentiebeding

Voor je het contract ondertekent is het ook verstandig om het concurrentiebeding goed door te lezen. Dit is een bepaling waarin staat dat je als werknemer niet zomaar mag overstappen naar een concurrent. Je kunt hier maar beter goede afspraken over maken met je nieuwe leidinggevende.

De proeftijd

Als laatste hebben we dan de proeftijd. Dit is de periode waarin beide partijen het contract kunnen opzeggen. Je hebt dan mooi de tijd om te kijken of de baan bij je past en je nieuwe werkgever heeft de tijd om te kijken of jij bij zijn bedrijf past.

Een proefperiode is alleen toegestaan bij contracten die langer duren dan een half jaar en mag maximaal een maand duren bij een contract onder de twee jaar. Daarboven mag de proeftijd maximaal twee maanden duren.

8. Ontslag nemen

ontslag nemen

Ontslag nemen bij je oude baan: veel mensen vinden het lastig om te doen, anderen vinden het een hele opluchting.

Het gesprek met je oude leidinggevende is iets waar veel werknemers tegenaan hikken. Het is natuurlijk ook geen leuk gesprek. Het is belangrijk dat je je oude leidinggevende duidelijk uitlegt dat dit voor jou de beste keuze is en dat je je in een nieuwe werkomgeving waarschijnlijk gelukkiger en energieker zal voelen.

9. Starten bij je nieuwe baan

Heb je ontslag genomen bij je oude baan en is al het papierwerk geregeld? Dan kun je starten bij je nieuwe baan. Een goede eerste indruk maken is een verstandige zet. Om succesvol van start te gaan bij je nieuwe baan, hebben we een aantal tips voor je die wie hieronder voor je zullen behandelen:

Kleed je netjes en gepast

Eén van de eerste tips die we je mee willen geven is: kleed je netjes en gepast. Een goede outfit doet wonderen. Een spijkerbroek is natuurlijk leuk, maar als je er tijdens je werkzaamheden achter komt dat je collega’s allemaal in pak lopen word je als snel als het zwarte schaap bestempeld.

Extra tip: Past de stijl van het bedrijf eigenlijk helemaal niet bij jou? Doe jezelf een plezier en ga er niet werken. Het kost enorm veel energie om een rol te moeten spelen wanneer je niet lekker jezelf kunt zijn.

Durf vragen te stellen

Kom je ergens niet uit of zijn bepaalde systemen of routines anders voor je? Durf dan vragen te stellen. Vragen stellen is helemaal niet erg, je bent tenslotte een nieuwe werknemer. Het is meer dan logisch dat je sommige werkzaamheden of systemen nog niet helemaal onder de knie hebt.

Kom op tijd

Het is natuurlijk een open deur, maar kom op tijd. Te laat komen is een absolute no-go. Het liefst kom je zelfs iets eerder. Zo straal je motivatie uit en dit kan je nieuwe leidinggevende alleen maar waarderen.

Neem initiatief

initiatief nemen in je nieuwe baan

Als je werkzaamheden hebt afgerond of je hebt even niets te doen, ga dan niet stilzitten. Toon initiatief. Kijk of je andere collega’s kan helpen met hun werkzaamheden of kijk of je nog verbeteringen kunt doorvoeren bij andere werkzaamheden.

Luister aandachtig en toon interesse

Luister aandachtig naar je collega’s en toon interesse in hun werkzaamheden. Stel vragen en luister vervolgens met aandacht naar hun antwoord. Zolang je vriendelijk blijft kan er niet veel fout gaan.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze weleens. En dat klopt natuurlijk ook. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent. Pak je lunch alvast in. zorg dat je wekker op tijd staat en leg je outfit alvast klaar. Zo voorkom je dat je de volgende ochtend stress ervaart doordat je nog van alles moet klaarmaken of klaarleggen.

Onzeker in je nieuwe baan

Als je werkzaam bent in een nieuwe baan, is het natuurlijk logisch dat je moet wennen. Wat kun je doen als je je onzeker voelt in je nieuwe baan? Allereerst is het belangrijk om te achterhalen waar die onzekerheid vandaan komt. Als jij in een nieuwe omgeving komt kan dit spanning en faalangst oproepen en dat is helemaal niet gek.

Jij bent de nieuwe op de werkvloer. De aandacht is in de eerste weken op jou gericht. Deze gerichte aandacht kan de reden zijn van jouw onzekerheid, aangezien je prestatiedruk kan voelen.

Als je onzekerheid je belemmert in je werk kan het helemaal geen kwaad om er met iemand over te praten. Dit is juist enorm belangrijk. Verder is het belangrijk om realistische verwachtingen van jezelf te hebben en de lat niet té hoog te leggen.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This