Niet op je plek op je werk

13 mei 2022

Ben jij niet op je plek op je werk of bevalt je nieuwe baan niet? Dan is het wellicht tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan, te gaan onderzoeken waar je echt blij van wordt of misschien voor jezelf te starten.

Een andere baan geeft je misschien meer validatie en plezier. Een nieuwe baan vinden is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe je dit op de juiste manier aanpakt, het gesprek aangaat en een nieuwe werkgever vindt, leggen we je uit in dit artikel.

Inhoudsopgave

  1. Waarom jij je niet thuis voelt in je huidige baan
  2. Ben je altijd ongelukkig, of bij vlagen?
  3. Hoeveel mensen zijn ongelukkig op het werk?
  4. Wat als je twijfelt over je baan?
  5. Hoe zet je de eerste stap naar een nieuwe werkgever?
  6. Het gesprek met je huidige werkgever aangaan
  7. Een nieuwe werkomgeving, en nu?
  8. Wat is een normale inwerkperiode?

Waarom jij je niet thuis voelt in je huidige baan

Laten we beginnen met de vraag: waarom voel jij je niet thuis in je huidige baan en ben je niet op je plek op je werk? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Hieronder zullen we de meest voorkomende voor je opsommen:

1. Je doet simpelweg niet wat je leuk vindt

Eén van de meest voorkomende redenen waarom mensen ongelukkig zijn in hun baan, is dat ze het werk wat ze doen simpelweg niet leuk vinden. Als jij elke week vijf dagen aan de slag moet met werk waar je geen energie, validatie en voldoening van krijgt, dan is het ook niet gek dat je ongelukkig bent.

2. Het werk wat je doet is niet uitdagend genoeg

Je kan het werk wat je doet niet leuk vinden, maar wat ook vaak voorkomt, is dat het werk niet uitdagend genoeg is. Ze vervelen zich op de werkvloer en hebben het idee dat ze niet alles uit zichzelf halen. Ze denken vaak:

  • Ik verdien mijn geld met niks doen;
  • Ik kan veel meer dan dit;
  • mijn werk gaat me heel gemakkelijk af.

Je eerste gedachte is misschien dat dit heel mooi klinkt, maar als we naar de praktijk kijken, zien we dat mensen heel erg ongelukkig worden door dit soort gedachten. Mensen willen uitdaging en als ze de niet krijgen raken ze verveeld.

Weinig doen lijkt op het eerste oog niet schadelijk, maar klachten als: lusteloosheid, slecht slapen, ontevreden gevoel, een laag zelfbeeld, schaamte, een gevoel van nutteloosheid liggen voortdurend op de loer.

3. Het werk wat je doet is té uitdagend

werk te uitdagend

Echter, kan het ook voorkomen dat het werk wat je doet té uitdagend is. Je vindt het lastig om te presteren op je werk en je voelt een constante druk. Naar je werk gaan vind je spannend en klachten als vermoeidheid en stress liggen op de loer.

4. Het woon- werk verkeer is niet optimaal

Als je elke dag lang moet reizen naar je werk dan kan dit veel stress geven. Als je begint met een nieuwe baan, dan ben je vaak enthousiast en gemotiveerd en sta je nog niet stil bij de vele kilometers die je wellicht moet maken.

Een lange reis in de auto, of met het OV kan behoorlijk wat stress opleveren, vooral als het verkeer tegenzit. Het is dan een kwestie van tijd voor je er niet meer tegen kunt. Dit geldt overigens niet voor iedereen.

5. Je krijgt weinig waardering

Als je gaat werken, dan wil je natuurlijk dat je baas of andere leidinggevende hier zijn of haar waardering voor uitspreekt. Dit hoeft natuurlijk niet elke dag of elk uur, maar een regelmatige vorm van waardering geeft jou het zelfvertrouwen en de drive om door te pakken.

Vaak word je beoordeeld op de resultaten die je boekt en niet op de inspanningen die je levert. Het is dan vaak lastig om de volle 100% te geven als je geen waardering krijgt vanuit je huidige werkgever.

6. De juiste balans tussen werk en je privéleven ontbreekt

Een andere veel voorkomende reden waarom werknemers niet tevreden zijn met hun huidige situatie op het werk, is omdat ze de juiste balans tussen hun werk en hun privéleven niet kunnen vinden. Dit is dus meer een persoonlijke issue. Het is belangrijk dat je deze balans wel weet te vinden, anders neem je jouw werk mee naar huis en daar word je niet bepaald gelukkig van.

7. Je leidinggevende of collega’s

Helaas komt dit ook voor. Als jij geen goede band hebt met je leidinggevende of collega’s, dan wordt het heel lastig om gelukkig te zijn op de werkvloer. Over collega’s kun je je soms best heenzetten, maar als je het niet kunt vinden met je baas wordt het heel lastig om gelukkig te zijn en plezier te halen uit je werk.

8. Je werkt voor de verkeerde redenen

Misschien wel een van de bekendste redenen waarom jij je niet op je plek voelt op je werk, is dat je werkt met de verkeerde motivatie. Je werkt simpelweg voor de verkeerde redenen. Vaak is dit geld. Als je veel geld kunt verdienen met je baan, is dit voor veel mensen een goede reden om van start te gaan, ook al vinden ze de baan helemaal niet zo leuk.

Ben je altijd ongelukkig, of bij vlagen?

niet op je plek voelen op je werk

Voordat je overweegt om te stoppen bij je huidige werkgever, is het belangrijk om voor jezelf helder te hebben of je altijd ongelukkig bent, of bij vlagen. Het verschil tussen acuut en chronisch ongelukkig zijn is namelijk niet altijd voor iedereen even helder en voor je het weet maak je een verkeerde beslissing.

Ben je de laatste weken ongelukkig en kan je jezelf moeilijk een moment voor de geest halen waarin je gelukkig was? Dan is de kans groot dat je chronisch ongelukkig bent. Is het echter van korte duur en merk je dat je gewoon een slechte week of een paar slechte weken achter de rug hebt, probeer dan eerst te achterhalen waarom die weken slechter liepen dan voorgaande weken.

Hoeveel mensen zijn ongelukkig op het werk?

Hoeveel mensen zijn nu precies ongelukkig op het werk en zitten niet op hun plek? Nou, je bent zeker niet de enige. Maar liefst 1,8 miljard mensen ter wereld zijn ongelukkig op het werk. In Nederland zijn dit bijna een kwart mensen. (24,1%). Het is dus ook niet gek dat klachten als burn-out elk jaar toenemen.

Wat als je twijfelt over je baan?

Je hebt de punten hierboven eens goed doorgenomen en beseft dat je je wel herkent in een aantal. Twijfels beginnen te komen. Wat moet je doen als je begint te twijfelen over je baan? Als je twijfels hebt over je huidige werk, is het belangrijk dat je de punten hierboven goed naloopt, in hoeveel jij jezelf herkent en of je een toekomst ziet in je huidige baan.

Stel jezelf vragen als:

  • Waar ben je echt goed in?
  • Hoe beschrijven anderen jou?
  • Wat wil je niet in je nieuwe baan?
  • Waar krijg je energie van?

Als je niet op je plek zit op je werk, dan kan starten met een nieuwe baan zo bevrijdend werken. Mensen die wij spraken die de stap hebben durven zetten naar een nieuwe werkplek omschreven het als volgt:

“Ik ervaar eindelijk weer werkplezier in mijn werkomgeving. Mijn nieuwe werkplek heeft een prettige werksfeer, leuke collega’s, afwisseling en uitdaging. Maar bovenal is het de baan die perfect bij mij past. “

Hoe zet je de eerste stap naar een nieuwe werkgever?

eerste stap naar nieuwe werkgever

Maar hoe zet je de eerste stap richting je nieuwe baan? Die kan namelijk behoorlijk spannend zijn. Toch is en blijft het de beste beslissing als je niet tevreden bent met je huidige werkgever. Hoe je de eerste stappen zet, bespreken we hieronder met je:

Zorg dat je weet wat je echt wilt, wat je passie is

Als je zomaar weer een andere baan in rolt heb je de kans dat je na een paar maanden weer in dezelfde situatie zit. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Stel jezelf daarom eerst de moeilijke vraag: Wat wil ik nou echt? Kijk daarbij eens niet naar je opleiding en werkverleden, maar ga diep naar binnen en kijk met je hart.

Vind je dat lastig? Begin dan eens met dit artikel over het vinden van je passie.

Schrijf op wat je zoekt, in welke regio en wat voor soort bedrijf

Voor je aan je zoektocht begint, is het verstandig om kort en bondig op te schrijven wat je zoekt, in welke regio je dit zoekt en wat voor soort bedrijf je zoekt. Op die manier heb je voor jezelf helder waar je naar moet zoeken en dit maakt de zoektocht een stuk makkelijker.

Zorg ervoor dat je CV en referenties up-to-date zijn

Als je gaat solliciteren, dan zijn je CV en je referenties natuurlijk ontzettend belangrijk. Hierop staat beschreven wat je hebt gedaan, wat je kunt en wat anderen van je vinden. Zorg er dus voor dat deze up-to-date is en laat hem eventueel door een derde partij controleren.

Betrek goede vriendschappen en familie bij je situatie

Vrienden en familie kunnen je soms sterke inzichten geven. Als het goed is heb je voor jezelf helder wat je wilt, maar goede vrienden en familie kunnen hierin een prima aanvulling zijn. Vraag hen wat ze bij jou vinden passen en waar ze jou zien werken.

Ook kun je ze vragen om nieuwe vacatures in jouw vakgebied in de gaten te houden. Meer ogen betekent meer kans op vacatures die jou aanspreken.

Werk aan relevante vaardigheden

vaardigheden voor je nieuwe baan

Neem je na je ontslag een korte pauze? Zorg er dan voor dat je die tijd optimaal benut en werk aan vaardigheden die je positie op de arbeidsmarkt versterken en die je tevens leuk vindt.

Solliciteren kan lastig zijn en elke mogelijkheid die je kunt aangrijpen om je te onderscheiden wil je dus aangrijpen. Je kunt tegenwoordig duizenden cursussen en trainingen online vinden waarmee je jouw skills kunt bijschaven. Zie je dat een specifieke vaardigheid vaak wordt gevraagd in bijvoorbeeld vacatures? Zorg ervoor dat jij die kennis in huis hebt.

Het solliciteren kan beginnen!

Nu kun je daadwerkelijk beginnen met solliciteren. Dit kun je doen door online te zoeken naar vacaturewebsite, maar je kunt ook gaan bellen naar bedrijven die vacatures hebben openstaan. Je kunt simpelweg op Google zoeken naar je functie + vacature en hopelijk kom je er een aantal tegen. Deze moeten natuurlijk wel in jouw regio vallen als je dat belangrijk vindt.

Het gesprek met je huidige werkgever aangaan

Eén van de moeilijkste dingen aan het wisselen van baan is misschien het gesprek met je huidige werkgever wel. Ontslag nemen is uiteraard wel een vereiste als je van baan wilt veranderen. Per direct je baan opzeggen is echter vaak geen optie. Je hebt namelijk te maken met de zogenoemde ‘opzegtermijn’.

De opzegtermijn is de periode waarover je nog moet doorwerken. Deze gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je ontslag neemt.

Als het gesprek er dan uiteindelijk komt, is het belangrijk dat je je huidige baas goed uitlegt waarom je van baan wilt wisselen, dat het voor jou beter is om van baan te wisselen aangezien je ander werk wilt gaan doen en dat je goed over dit besluit hebt nagedacht.

Een nieuwe werkomgeving, en nu?

wennen aan een nieuwe baan

Het verlossende bericht komt binnen: je bent aangenomen. bij je andere baan! Gefeliciteerd! Maar wat zijn nu de volgende stappen. Wat moet je allemaal regelen en waar dien je rekening mee te houden?

Er zijn bepaalde dingen waar je je nu op moet focussen. Allereerst een stukje papierwerk. Is het ontslag goed afgehandeld, hoe zit het met nieuwe contracten en wat moet er gebeuren met verzekeringen? Ook je pensioenregeling, toeslagen en de overdracht van je oude werkzaamheden moeten goed geregeld zijn. Je wilt je oude collega’s immers niet met een bult onoverzichtelijk werk achterlaten.

Wat is een normale inwerkperiode?

Je inwerkperiode is een belangrijke periode waarin jij kennismaakt met je verantwoordelijkheden en nieuwe werkgever. De inwerkperiode begint meestal twee weken voordat je echt aan de slag gaat in je nieuwe baan. Daarna duurt het gemiddeld drie tot zes maanden voordat je volledig ingewerkt bent.

Wat is jouw volgende stap? Het vinden van je passie, solliciteren of wellicht voor jezelf starten met je eigen bedrijf?

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This