Loopbaanadviseur. Krijg weer energie uit je werk

27 september 2022

Begin jij te merken dat je minder energie of voldoening uit je werk haalt? Vraag jij je af “is dit het nou?”, “wat kan ik anders?” en “hoe dan, ik kan toch niet zomaar iets anders gaan doen?” Een loopbaanadviseur kan je hierbij helpen. In dit artikel lees je wat zo iemand dan doet, wat jij eraan hebt en hoe je de de loopbaanadviseur vindt die bij jou past.

Wat is een loopbaanadviseur precies? 

Een loopbaanadviseur wordt ook wel loopbaancoach of loopbaanbegeleider genoemd; verschillende termen voor goeddeels hetzelfde werk. De loopbaanadviseur helpt je om te bepalen welke job het beste bij je past als jij een carrièreswitch overweegt.

Wat doet een loopbaanadviseur dan?

De adviseur vraagt onder meer wie je bent, wat je kunt, wat je op dit moment doet, wat je zou kunnen doen, waar je plezier uit haalt, en waar je kansen liggen. Maar vooral ook: wat wil je eigenlijk? Dat laatste weet alleen jij, maar je adviseur kan je wel een spiegel voorhouden en net dat duwtje in de juiste richting geven. Hij helpt jou bij je loopbaanvragen.

Wat heb ik aan loopbaanadvies?

loopbaanadvies

Hoezo heb ik een loopbaanadvies nodig? De arbeidsmarkt is heel gunstig en de banen liggen toch voor het oprapen? Inderdaad, er zijn momenteel veel vacatures, maar dat is juist een reden om je toekomst zo zorgvuldig mogelijk te plannen voor het zoeken van een nieuwe baan.

Herken je dit? Je hebt een nieuwe baan en begint vol verwachtingen en toch voelt die nieuwe baan niet goed? Het werk dat je gaat doen dient namelijk volledig aan te sluiten bij de persoon die je bent. Op die manier vindt je de voldoening en zingeving waar je naar op zoek bent in je nieuwe baan.

Door de beste keuzes te maken in je werk, haal je het optimale uit je kwaliteiten. Dat levert meer geluk op en in veel gevallen ook meer geld.

Hoe vind ik een geschikte loopbaanadviseur?

Tik gewoon ‘loopbaanadviseur’ in op Google en bekijk een paar sites. Voel je je aangesproken door de teksten, visie en uitstraling, dan is dat vaak een prima aanknopingspunt.

Je kunt ook mensen in jouw omgeving vragen of zij ervaring hebben met een loopbaanadviseur. Als je een goede schilder zoekt, doe je het ook op die manier.

Je kunt kijken naar de methode die de loopbaanadviseur gebruikt en of hij een specialisatie heeft. Zijn ze op korte termijn beschikbaar? Maar het belangrijkste is dat jij een klik hebt met de betreffende loopbaanadviseur. In ieder geval moeten zij een gratis intakegesprek aanbieden. Tijdens zo’n gesprek is het belangrijk dat jij bij die persoon een goed gevoel hebt.

Outplacement en loopbaancoaching

outplacement loopbaancoaching

In het geval van reorganisaties wordt er vaak outplacement aangeboden. Dan kan het zijn dat je een loopbaanadviseur wordt aangeboden. Heb jij bij deze persoon geen goed gevoel? Ga dan in overleg met je werkgever of je zelf een loopbaanadviseur mag kiezen.

Welke loopbaanadviseur past bij jou?

Ga in elk geval alleen in zee met loopbaanadviseurs die tijdens de intake goed naar je luisteren en doorvragen op wat je zegt en niet meteen een oordeel klaar hebben of alleen maar aardig doen. Een loopbaanadviseur moet je op je gemak kunnen stellen en je tegelijk een prikkel kunnen geven. Hij moet jou ook vragen naar je verwachtingen.

Loopbaanadvies bij Maak Jouw Impact

Maak Jouw Impact biedt onder andere het Passie Profiel aan, het eigenzinnige loopbaantraject voor professionals met carrièretwijfels. Ben jij klaar om te gaan ontdekken wat jou je echte passie, unieke talenten en vaardigheden zijn waar je ontzettend veel energie en voldoening van krijgt? En wil jij groeien als persoon? Dan is dit traject echt iets voor jou.

Ontdekkingsreis naar jezelf

Zolang we gedreven worden door de waarden en verwachtingen van onze omgeving, cultuur en de maatschappij in plaats vanuit onze eigen kern, zullen we nooit voelen dat we echt op onze plek zitten. Het Passie Profiel is daarom in eerste instantie een ontdekkingsreis naar jezelf.

Maak je eigen ‘hokje’

eigen hokje

De beroepskeuzetesten van vroeger en traditionele loopbaanbegeleiding zijn gebaseerd op hokjesdenken. “Dit is onze lijst van beroepen (hokjes), en wij adviseren welke bij jou past.” Ook het onderwijs is nog zo ingericht, je kiest al vroeg voor een bepaald studierichting. Dat past niet meer in een wereld die tegenwoordig ontelbare verschillende hokjes heeft.

En jij bent als persoon natuurlijk uniek en niet in een hokje te plaatsen. Met het Passie Profiel gaan we jou niet vertellen wat je zou moeten gaan doen, maar helpen we je alle antwoorden uit jezelf te halen en creëer jij helemaal je eigen hokje.

De 6 stappen van het Passie Profiel traject

De bewezen en moderne methode van het Passie Profiel bestaat uit de volgende 6 stappen die je op een gestructureerde manier doorloopt, met als resultaat jouw eigen Passie Profiel:

  1. Inventarisatie: waar sta je nu en hoe ben je hier gekomen?
  2. Identiteit: Wat je doet dient aan te sluiten bij wie je bent al persoon. Hier komen we tot de kern wie jij echt bent. Weten wie je bent is een voorwaarde om te kunnen ontdekken welk werk bij je past.
  3. Ideale leven: We leven niet om te werken, maar werken juist om een mooi leven voor onszelf en onze naasten te creëren. Hoe ziet dat ideale leven er voor jou dan uit?
  4. Jouw unieke bijdrage: Dit is de kern van het traject. Jouw passie, of zoals wij dat noemen ‘Jouw Unieke Bijdrage’ om de wereld een stukje mooier te maken. Werken is namelijk altijd iets bijdragen en daarvoor word je beloond. We vormen hier een concreet statement.
  5. Plan: Een idee zonder plan blijft een wens of een droom. We gaan ervoor zorgen dat je niet alleen maar ontdekt waar je écht blij van wordt, maar er ook daadwerkelijk werk van maakt.
  6. Blokkades: Soms zijn er bewuste of onbewuste emotionele of mentale blokkade die ons ervan weerhouden om door te pakken, ook al willen we wel graag. Wij pakken met jou de onderliggende oorzaken aan zodat je deze blokkades kunt oplossen. Misschien denk jij wel dat je te oud bent voor een carrièreswitch?

Wat kun je verwachten?

Het traject duurt 3-4 maanden en begint met een introductiegesprek met jouw persoonlijke Impact Coach. Aan het einde van het traject is er een eindevaluatiegesprek om zeker te zijn dat we er alles uitgehaald hebben.

Je krijgt toegang tot een digitale leeromgeving met 6 modules. Daarin vind je ruim 35 video’s en opdrachten. Elke 2 tot 3 weken heb je een sessie met je gecertificeerde Impact coach die jou zal begeleiden en uitdagen. Tussendoor werk je aan je opdrachten. Als afronding ontvang je jouw persoonlijke Passie Profiel met daarin de samenvatting van de resultaten van je traject.

Kosten van loopbaanadvies

kosten loopbaanadvies

Door te investeren in een goed loopbaanadvies, investeer jij in jezelf. Wat zou het je waard zijn wanneer je precies wist wat echt jouw ding, jouw passie is en je dat vol vertrouwen zou kunnen omzetten naar werk dat je meer energie, voldoening en vrijheid geeft, zonder je te laten leiden door twijfel, onzekerheid of de angst om te falen?

Inderdaad, het kost je tijd en geld. Maar het gaat dan ook niet om iets kleins wat je doet. Het is tenslotte jouw toekomst en jouw geluk. En je werkt ook nog eens aan je persoonlijke ontwikkeling. Hoeveel is jou dat waard? Tijdens een gratis en vrijblijvend introductiegesprek vertellen we je er graag meer over en bekijken we samen of dit traject iets voor jou is.

Hoe ga je verder na je advies?

Als je het Passie Profiel traject hebt gevolgd, dan weet je waar jouw passie, jouw unieke bijdrage ligt. En dat niet alleen, jij hebt ook al je plan klaar liggen. Dit plan heeft een concreet doel voor het komende jaar en er is een concreet actieplan. Het plan is natuurlijk altijd realistisch en houdt rekening met je persoonlijke situatie.

Je hebt zelf nog beter leren kennen, eventuele blokkades aangepakt. Er staat jou dus niets in weg om aan de slag te gaan en jouw droom waar te maken.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This