door Bas

Geschreven op 12 mei 2022

Je loopbaan gaat van start vanaf het moment dat je de arbeidsmarkt betreedt. Onder loopbaan worden de professionele carrières of maatschappelijke posities verstaan waaraan je begint na je opleiding. Dit is bijvoorbeeld een full time baan.

In deze blog gaan we uitgebreider kijken naar wat een loopbaan precies inhoudt, hoe je jouw loopbaan het beste kunt ontwikkelen en welke loopbaan coaching mogelijkheden er zijn bij het ontwikkeling van jouw loopbaan.

Betekenis loopbaan

Een loopbaan is de levensweg die je bewandelt op de arbeidsmarkt. Een ander woord voor loopbaan is ook wel carrière. Wikipedia omschrijft loopbaan ook wel als: de reeks van maatschappelijke posities die iemand achtereenvolgens inneemt en ontwikkeling daarbinnen. Je loopbaan omvat dus een groot deel van je leven.

Binnen jouw loopbaan en de ontwikkeling daarbinnen heb je verschillende fases. Je loopbaan begint vaak na je opleiding. Je gaat dan vaak aan de slag in een fulltime baan. Binnen deze baan ontwikkel je jezelf en klim je hogerop.

Meestal is je eerste echte baan niet de baan waar je je hele loopbaan in blijft werken en na een tijdje ga je dan ook weer op zoek naar een volgende uitdaging. Je loopbaan kun je eigenlijk zien als een persoonlijk boek waarin je jouw leven op de arbeidsmarkt omschrijft.

Jouw loopbaan ontwikkelen

loopbaan ontwikkelen

Ben je niet tevreden met je huidige loopbaan, of zie je verbeteringen in je loopbaan? Dan kun je jezelf binnen je loopbaan verder uitdagen en ontwikkelen. Je staat natuurlijk nooit stil. Hoe je deze ontwikkelingen op een efficiënte en effectieve manier uitvoert vertellen we je hieronder:

1. Analyseer je situatie

Ben je niet tevreden met je loopbaan en heb je het idee dat je niet je volledige potentieel benut? Dan is het verstandig om eerst jouw situatie te analyseren. Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? En wat is er voor nodig om dit te bereiken?

2. Laat je adviseren

Zelf weet je vaak wel waar je persoonlijke verbeteringen liggen binnen je loopbaan, maar andere mensen kunnen je hier ook heel goed bij helpen. Laat je adviseren is dan ook onze eerste tip. Jezelf de vraag stellen wat er beter kan in je werk is namelijk niet altijd even makkelijk. Ga met iemand zitten die je volledig vertrouwd en ga het er eens over hebben. Vraag de ander om kritisch naar jouw situatie te kijken en waar eventuele verbeterpunten liggen.

3. Ontwikkel je vaardigheden

Eén van de fundamentele doelen die je jezelf wilt stellen als je wilt gaan werken aan je maatschappelijke posities en je loopbaan, is het ontwikkelen van je vaardigheden. Hiermee geef je jouw loopbaan een stevige boost. Kijk naar skills die relevant zijn in jouw vakgebied en waarnaar wordt gevraagd en ontwikkel jezelf daarin.

4. Volg online cursussen en trainingen

Eén van de beste manieren om je skills effectief te verbeteren is door online te leren. Online leren kun je gemakkelijk doen via cursussen en trainingen. Heb je voor jezelf helder waarin je jezelf kunt gaan ontwikkelen? Dan kun je gericht gaan zoeken naar trainingen die daarop aansluiten.

Er zijn verschillende organisaties die deze cursussen aanbieden en waarmee je gemakkelijk en snel van start kunt gaan. Vaak krijg je er ook een certificaat bij, wat weer mooi op je CV staat.

5. Overweeg loopbaan coaching

Mocht je het zelf lastig vinden om te bepalen waar je aan kunt werken en hoe je jouw loopbaan een boost kunt geven? Dan kun je altijd overwegen om een loopbaancoach in de hand te nemen.

Voorbeelden van ontwikkelingen

loopbaan coaching

Het ontwikkelen van je vaardigheden kan je loopbaan dus een enorme boost geven. Je maakt jezelf immers waardevoller op de arbeidsmarkt. Wat zijn dan voorbeelden van vaardigheden die je kunt ontwikkelen? Hieronder een aantal:

  • Leer nieuwe talen
  • Timemanagement
  • Presenteren
  • Netwerken
  • Creativiteit
  • Zelfreflectie
  • Probleemanalyse

Loopbaan coaching

Je loopbaan verder ontwikkelen en je maatschappelijke posities versterken kan enorm lastig zijn. Waar begin je? Welke skills zijn belangrijk? En hoe ga ik het aanpakken? Zijn vragen die wellicht door je hoofd spoken.

Voor de mensen die met deze vragen worstelen is er loopbaancoaching. Loopbaancoaching staat in het teken van het ontdekken van een passende en gewenste loopbaanrichting. Mocht je de richting voor jezelf al helder hebben, maar wil je deze licht bijschaven? Ook dan kan een loopbaancoach handig zijn.

Bij Maak Jouw Impact bieden we ook een gespecialiseerde vorm van loopbaan coaching speciaal gericht op professionals die hun passie zoeken en het liefst voor zichzelf zouden willen starten. Hier vind je alle details.

Ook voor jou

Passie

Werkgeluk vergroten met 11 factoren

Werkgeluk. Een populair, maar ook controversieel onderwerp. Kijkend, ‘s...

Lees meer...

door Bas Smeets op 14 december 2022

Ondernemen

Bedrijf aan huis

Als startende ondernemer is het aantrekkelijk om in eerste instantie vanuit...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Ondernemen

Eigen bedrijf starten kosten

Een veelgehoorde vraag: wat zijn de eigen bedrijf starten kosten? Het is...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Pin It on Pinterest

Share This