door Bas

Geschreven op 27 januari 2020

Bij sommige mensen lijkt alles vanzelf te gaan. Alles gaat voor de wind. Ze hoeven maar een creatief nieuw idee te hebben en binnen no-time staat er een succesvolle business en lopen de klanten binnen. Of ze besluiten op zoek te gaan naar hun droomhuis en binnen een paar maanden zitten ze bij de notaris voor de sleuteloverdracht.  

Je vraagt je wel eens af kan het echt zo makkelijk gaan? Terwijl jij nog altijd aan het ploeteren bent en het hele leven ziet als een moeizame oefening voor dat ene magische moment dat het wel een keer mee zit.

Het leven is hard werken. Of toch niet?

Want hoewel ik zeker geloof dat flink je best doen mooie resultaten oplevert, ben ik ervan overtuigd dat er ook een andere manier is.  Je kunt er namelijk voor kiezen om makkelijker en lichter te leven. Natuurlijk kun je te maken krijgen met tegenslagen in je leven, maar ook dan kun je altijd kiezen hoe je er mee omgaat.

Kies je liever de makkelijkste of de moeilijkste weg? Gek genoeg hebben we geleerd de makkelijkste weg verkeerd is. Dan ben je niet productief of zelfs lui. Onzin!

Leven in Flow is wat mij betreft een veel slimmere optie. Het is iets anders dan “Go with the Flow”, een meer passieve houding om alles wat op je pad komt te accepteren en mee te deinen op de golven van het leven. Dat kan ook fijn zijn, maar leven in Flow is wat mij betreft een actievere vorm. Je neemt als het ware het besluit om op de juiste golf te stappen.

De Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi bedacht de term flow. Het is een bepaalde “staat van zijn” of gemoedstoestand waarin je volkomen in het NU leeft, je energiek en gefocust bent om een bepaald doel te bereiken en waarbij je optimaal kunt functioneren en presteren. Je kunt ook ervaren dat je in een bepaalde staat verkeert waarin alles lukt: de juiste mensen komen op je pad en alles gebeurt precies op het juiste moment. Het is alsof je een magneet bent en datgene aantrekt wat je het liefst wilt.

Klinkt fantastisch hè! En het is niet alleen voor spirituele goeroe’s weggelegd. Jij kunt dit ook!

Misschien heb je zelf al wel eens meegemaakt dat op een dag alles meezat. Alle stoplichten vlogen op groen, voor het drukke winkelcentrum was er recht voor de ingang een plekje vrij toen jij aan kwam rijden en juist toen jij aansloot in de rij voor de kassa ging er een andere kassa open en kon je zo doorlopen.

Dat is Flow.

Je bereikt flow echter niet zomaar. Het is geen kwestie van achterover leunen en alles wat je wilt komt je aanwaaien. Waarschijnlijk heb je op een dag waarin alles meezat meer gedaan, om in de juiste Flow te komen, dan jij zelf door had. Je stapte vroeg uit bed, at een gezond ontbijtje en deed wat lichamelijke oefeningen en besloot (onbewust) dat het een mooie dag zou worden. Je koos dus al onbewust voor Flow.

Het mooie is dat je dit ook bewust kunt doen. Dan is het niet meer één dag waarop alles mee zit en gaat het over meer dan een paar stoplichten die op groen springen.

Flow is de perfecte toestand om je doelen te behalen op een manier die echt fijn en ontspannen aanvoelt. Je moet er dus wel wat voor doen, maar dan word je ook rijkelijk beloond voor je inspanningen.

Hoe kun je een staat van Flow bereiken? Ik heb een aantal tips voor je.

Zorg goed voor jezelf
Het lijkt een open deur, maar het is voor veel mensen nog lastig om te realiseren. Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je je fit en energiek voelt en dat heeft weer een positief effect op je humeur. Zorg dus voor gezonde voeding, genoeg beweging en voldoende slaap. Je hebt energie nodig om in flow te komen én te blijven. Dit zijn de basis ingrediënten. Merk je dat je uit flow raakt, check dan eens wat je op dit gebied kunt verbeteren.

Think happy thoughts
Je gedachten beïnvloeden jouw gemoedstoestand continue. Besluit je in de ochtend al met een diepe zucht dat het “weer zo’n dag” wordt? Dan kun je niet veel goeds verwachten. Jouw gedachten hebben invloed op je gedrag. Bovendien zend je deze energie ook uit naar de buitenwereld. Als je er dus vanuit gaat dat je een magneet bent, kun je in deze toestand juist de verkeerde dingen aantrekken. Kies er bewust voor om positieve energie uit te stralen, wie weet wat er allemaal naar je toekomt.

Kies je doel
Een zinvol leven leiden is een belangrijk voorwaarde voor flow. Wanneer je een innerlijke drive voelt en energie krijgt omdat je een bepaald doel hebt dat je voldoening geeft en impact heeft op een ander, beland je in een staat van flow. Sterker nog het versterkt elkaar: flow kan je helpen jouw doel te behalen en zingeving helpt jouw weer om je leven zo te leiden (en goed voor jezelf te zorgen) dat je eerder in een staat van flow komt en dit ook kunt volhouden.

Gebruik je talent
Als je doet wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent en als je dit kunt inzetten voor je werk dan heb je goud in handen. Zet je jouw talenten in om jouw doelen te realiseren dan bereik je binnen no time een staat van flow. Het aanleren van vaardigheden waar je geen talent voor hebt kost een hoop bloed, zweet en tranen en levert vaak niet het juiste resultaat op, laat staan dat je er een voldaan gevoel van krijgt. Zet liever jouw aangeboren talenten in, dan lever je pas echt goed werk en heb je er ook veel meer plezier in.

Vermijd stress
Stress en spanning in je lichaam en je hoofd zorgen ervoor dat alle bovenstaande tips moeilijker zijn toe te passen. Ga op zoek naar de oorzaak van de stress. Een beetje stress is niet verkeerd, maar als je er chronisch last van hebt moet je echt in actie komen, zo bereik je nooit een staat van flow.

Volhouden
Het is niet iedere dag feest. Soms komen er tegenslagen op je pad en onverwachte gebeurtenissen. Juist dan is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen accepteren en incasseren van teleurstellingen en het vasthouden van Flow. Als dat niet iedere dag lukt, dan is dat ook ok. Je kunt elke dag weer overnieuw beginnen.

Ik ben benieuwd, wat zorgt er bij jou voor dat je snel in een staat van flow komt? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This