door Bas

Geschreven op 1 april 2019

“Maak een keuze alleen als hij in lijn is met je persoonlijke waarden”

-Bas Smeets-

Vandaag weer gastblog van Johan Struwe

Johan gooide na een hartinfarct in één keer het roer om. Hij stopte met zijn drukke baan en besloot alleen nog maar te doen wat hij leuk vond. Nu is hij eigenaar van Visgids Biesbosch en bouwt daarnaast aan een carrière als spreker om anderen te motiveren hun eigen passie te gaan leven.

Het bepalen van jouw kernwaarden is één van de belangrijkste hulpmiddelen om duidelijk voor ogen te krijgen wat jouw unieke bijdrage aan deze wereld is. Iets dat elke coach of mentor je zal kunnen vertellen, maar toch passen maar weinigen deze techniek gestructureerd toe.

Het is echt iets waar je alle tijd voor moet nemen, en wanneer je het zorgvuldig doet, kom je tot een zelfinzicht dat je een stabiele basis geeft om jouw leven (en toekomstige loopbaan) op vorm te geven. Het is het fundament onder je persoonlijke groei en ontwikkeling, maar velen hebben moeite om dit voor zichzelf in kaart te brengen, en dat is zonde!

Daarom zal ik in dit blog het proces beschrijven dat mij heeft geholpen mijn eigen kernwaarden vast te stellen, en deze bewust en onbewust toe te passen in het pad dat ik na mijn letterlijk in duigen gevallen carrière in loondienst heb mogen volgen.

Het moment dat alle puzzelstukjes ineens op hun plek vielen, was voor mij het startsein om meteen actie te ondernemen, en hierdoor heb ik nu de doelen, het brandende verlangen en het vertrouwen om nu en in de toekomst altijd in beweging te blijven, en verder te groeien als mens en als ondernemer.

De tactiek die ik heb toegepast, is het letterlijk teruggaan naar mijn kinderjaren. Want ik geloof er heilig in dat het proces van conditionering in het volwassen leven je het zicht op je diepste kernwaarden belemmert. Immers, als kind ben je nog geheel zorgeloos. Je acteert vanuit je eigen intrinsieke motivatie, niet vanuit de regels, plichten en verantwoordelijkheden die het leven als volwassene je oplegt. Noem het van mijn part een postnatale regressietherapie.

Letterlijk heb ik ‘mijn tienjarige ik’ me vragen laten stellen:

“Vind je het nog steeds zo leuk om visjes te vangen?”

“Geef je nog steeds zo graag spreekbeurten, net als vroeger op school?”

“Wil je nog steeds niet bij de grote groep horen?”

Dit zijn maar een paar voorbeelden van een hele serie, en juist doordat ik mijn heerlijke tijd als kind nog zo goed voor de geest kon halen, kwamen ze extra hard bij me binnen! 

Mijn liefdevolle opvoeding door mijn geweldige ouders, de warme en veilige basisschool waaraan ik zulke mooie herinneringen heb, en vooral de natuur waarin ik altijd ronddarde wanneer we als gezin in ons tweede huis in het Noord-Hollandse duingebied verbleven: Het staat me allemaal nog zo helder voor de geest, maar was vertroebeld door de beslommeringen die de dagelijkse sleur van alledag aan me opdrong.

Uit deze herinneringen destilleerde ik een hele serie aan kernwaarden, die me tot op de dag van vandaag hebben geleid in het bepalen van mijn dromen, en het ontwikkelen van een brandend verlangen deze te verwezenlijken. 

Zo bleek ik inderdaad nog steeds gek te zijn op het vangen van visjes, en het in de natuur zijn. En dat is iets dat in de jaren van feesten, stappen en andere onzinnige impulsen geheel naar de achtergrond was verdrongen.

Inmiddels zijn de “visjes” een stuk groter geworden, maar de passie voor het vissen en natuurbeleving zijn weer helemaal terug van nooit weggeweest!

Ook het in de schijnwerpers willen staan blijkt toch een diepe motivator te zijn voor het gedrag dat ik heb vertoond, en door dat te beseffen heb ik dit op een positieve en constructieve vorm kunnen geven. Zowel in de hoedanigheid van visgids als spreker is het nodig om de aandacht van je gasten of je publiek te claimen, en dat heeft me in beide vakgebieden inmiddels succes gebracht!

Tevens heeft het besef nog steeds niet bij de grote massa te willen horen me aangespoord om de radicale beslissing te nemen om uit mijn oude, veilige leventje te stappen, en actief mijn grote dromen te gaan najagen. Het heeft het leven zoveel uitdagender en meeslepender gemaakt, dat ik besef nooit meer naar mijn oude comfortzone terug te zullen kunnen gaan. En dat geeft me weer de motivatie om nog verder te groeien!

En zo kwamen er nog veel meer kernwaarden uit, die ik stuk voor stuk heb omarmd. Het heeft mijn leven definitief ten goede veranderd, en ik wens het iedereen toe om dit geschenk met beide handen aan te pakken. Het levert een positievere, betere wereld voor ons allemaal op, waarin eenieder zijn unieke bijdrage kan gaan leveren!

Je persoonlijke waarden zijn altijd de basis voor je eigen persoonlijke missie hier op aarde.

Wat zijn jouw belangrijkste kernwaarden? Deel het met ons in de reacties!

 

Ook voor jou

Kennisbank

Missie

Je wil gaan ondernemen. Je weet wat je gaat aanbieden en hoe je dat gaat doen....

Lees meer...

door Bas Smeets op 10 november 2021

Kennisbank

Visie

Een visie geeft koers aan een organisatie. Het motiveert je medewerkers en...

Lees meer...

door Bas Smeets op 8 november 2021

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This