Investeren kun je leren

11 november 2019

Ik kan me er soms zo aan irriteren: ondernemers die continue roepen dat ze geen geld hebben. Dat alles zo duur is en dat ze niet zoveel geld willen investeren in hun bedrijf, met name bij de start van hun onderneming.  

Op Facebook of Instagram zie je vaak de mooiste verhalen voorbij komen van “ondernemers” die vanuit hun hangmat op een tropisch eiland met een paar uurtjes werken per week tienduizenden euro’s verdienen. Het enige dat ze verkopen is gebakken lucht. Het geeft zo’n verkeerd beeld en spoort een groep mensen aan die met de verkeerde intenties gaan ondernemen.

Want zo makkelijk gaat het niet. Je komt niet zomaar in die hangmat terecht. Voordat je geld verdient, zul je ook moeten investeren. Niet alleen in tijd en energie, maar zeker ook met geld.

Als er iets hoort bij ondernemen dan is het wel investeren. En risico’s nemen. Geld steken in materialen, een voorraad, trainingen en je persoonlijke ontwikkeling en gezondheid.

Als dienstverlenende ondernemer of kennisondernemer lever je geen fysiek product. Je kunt daarbij mooi besparen op de huur van een pand, inkoop van materialen en personeel. Het voordeel is dat je vrij klein en snel kunt beginnen, met een goede laptop en wat software.

Maar om het op de lange termijn vol te houden en een winstgevend en groeiend bedrijf neer te zetten, ontkom je er niet aan om te investeren.

Voor ondernemers met een fysiek product lijkt dit allemaal gesneden koek. Zij weten dat je moet investeren. En niet zo’n klein beetje ook. Voordat de winkel, de salon of het restaurant open kan, is er al voor tienduizenden zo niet tonnen aan euro’s geïnvesteerd.

Alles valt of staat met jouw mindset en in dit geval jouw “moneymindset”. Wat je nodig hebt is een dosis lef en het besef dat je wellicht niet meteen jouw investering terugverdient. Het blijft altijd een risico. Je zult nooit de garantie krijgen, dat jouw investeringen zich dubbeldik uitbetalen.

Maar zonder risico’s waren er geen ondernemers en lag de hele economie stil. Dat betekent echter niet dat je roekeloos hoeft te zijn. Investeren kun je leren. En werken aan je (money)mindset ook.

In onze trainingen gaan we dieper in op deze materie. Maar ik geef je graag al een aantal tips als het gaat om het doen van de juiste investeringen.

Bepaal het doel

Het is heel goed om te onderzoeken of datgene waar je in gaat investeren jou op korte of lange termijn ook geld op gaat leveren. Geef je bijvoorbeeld geld uit aan een training die bijdraagt aan jouw inhoudelijke vakkennis dan kun je daarmee meer kwaliteit bieden voor je klanten en verhoog je naar verloop van tijd je tarief. Een slimme investering dus. Vraag jezelf altijd af: wat kan deze investering mij opleveren? Maak dat zo concreet mogelijk. Als je niet weet wat het je op gaat leveren is het waarschijnlijk geen slimme investering.

Plan je uitgaven

Je hoeft niet alles in een keer uit te geven. Ook niet als startende ondernemer. Bepaal per investering of het echt nodig is om nu te doen. Die ene training bijvoorbeeld die je heel graag wilt volgen, kun je daar de komende tijd echt wel vrij voor maken? Of past het over 3 maanden beter in je agenda en kun je deze uitgave nog even uitstellen. Dan zijn jouw eigen facturen ook weer betaald en heb je meer bestedingsruimte. Het is verleidelijk om veel zakelijke kosten te maken als het aftrekbaar is van de belasting en je BTW terugkrijgt, maar laat je daardoor niet verblinden. Het kan je namelijk ook veel stress opleveren, als je buffer daardoor steeds kleiner wordt.

Inzicht in geldstromen

Natuurlijk houd je een goede boekhouding bij. Maar je kunt meer doen. Er zijn verschillende systemen waarmee je je geld heel goed kunt managen en je precies weet hoeveel kosten je mag maken. Een voorbeeld daarvan is Profit First, een spaarsysteem waarbij jouw inkomsten verdeeld worden over verschillende bankrekeningen (spaarpotjes) en je direct inzicht hebt in hoeveel BTW je bijvoorbeeld moet betalen en hoeveel je gereserveerd hebt voor zakelijke kosten.

Relatie met geld

Hoe zit het met jouw moneymindset? Neem je relatie met geld eens onder de loep. Heb je van huis uit altijd geleerd om zuinig te zijn en eindeloos te sparen? Of gaven je ouders geld met bakken uit ook als het er even niet was en er daardoor juist schulden werden opgebouwd. De manier waarop er vroeger door jouw ouders werd omgegaan met geld is heel bepalend voor jouw eigen verhouding met geld. Dus voel je je geremd om te investeren in jezelf of je bedrijf, lees er dan eens een boek over. Een aanrader is “Rich dad, Poor dad” van Robert T. Kiyosaki.

Zoek hulp

Hoe denk je dat een kapster haar salon heeft kunnen opbouwen? Hoe heeft de restauranthouder zo’n mooi nieuw restaurant kunnen neerzetten met personeel en een sfeervolle inrichting? Het volledige bedrag dat daarvoor nodig was, stond vast niet op hun eigen bankrekening. Een lening voor het opzetten van een bedrijf is heel normaal. Bij veelbelovende IT start-ups is het heel normaal om investeerders te benaderen die potentie zien in hun concept. Crowdfunding is ook nog een optie. Vaak sta je hier als dienstverlenende kennisondernemer niet bij stil. Verdiep je eens in de mogelijkheden.

Waar denk jij dat jouw eerste investering naar toe zou moeten gaan en wat houd je tegen? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

 


@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This