door Bas

Geschreven op 7 oktober 2019

Ken je het verhaal van Icarus, uit de Griekse mythologie?

Hij werd samen met zijn vader gevangen gehouden op een eiland en wilde al vliegend ontsnappen met zelfgemaakte vleugels. Zijn vader waarschuwde hem dat hij niet te hoog moest vliegen omdat de zon dan de wax zou doen smelten waarmee hij de vleugels aan zijn lichaam had bevestigd.

Maar Icarus negeerde de wijze raad van zijn vader en vloog steeds hoger en hoger. Totdat hij erachter kwam dat zijn vader gelijk had. Door de warmte van de zon smolt het wax en lieten de vleugels los. Icarus stortte neer in de zee.

De boodschap van deze mythe, dat hoog vliegen gevaarlijk is, is als diepgewortelde overtuiging eeuwenlang verweven geraakt in onze maatschappij.

Er ontbreekt alleen één belangrijk deel van het originele verhaal.

De vader van Icarus waarschuwde hem namelijk ook om niet te laag te vliegen. Dan zou namelijk het opspattende zeewater zijn vleugels zwaar maken en zou hij uiteindelijk óók in de zee storten.

 Dit deel van de mythe is handig weggemoffeld om “het gewone volk” als het ware te indoctrineren zoals wel vaker met oude verhalen is gebeurd.

Te hoog vliegen brengt risico’s met zich mee.
Te laag vliegen en dus té voorzichtig zijn ook.

 We denken vaak dat te hoog vliegen, risico’s nemen en nieuwe uitdagingen aangaan ons te veel stress oplevert en het enige is dat ons kan opbreken. Het overgrote deel van werkend Nederland heeft wel eens te maken gehad met een burn-out of burn-out verschijnselen.

De bore-out is echter nogal een onderschat probleem. Door te laag te vliegen en altijd maar in je comfortzone te blijven, put je uiteindelijk ook uit. Je doet jezelf zo tekort door onder je niveau te werken en jouw talenten niet te benutten. En door vooral niet te doen waar je echt gelukkig van wordt.

Ik denk zelfs dat het schadelijker voor je is als je jarenlang blijft hangen in een baan die wel comfortabel voelt maar die je allang bent ontgroeit en je geen uitdaging meer biedt.

Maar wanneer heb je dan last van een bore-out?
Ik zet de 7 symptomen voor je op een rijtje:

Weinig zelfvertrouwen
Wat mij betreft is dit het schadelijkste effect van een bore-out. Wanneer je te lang hetzelfde doet en in je comfortzone blijft, neem je jouw eigenwaarde voor lief. Je voelt geen waardering meer voor jezelf en anderen tonen dat waarschijnlijk ook niet. Je gunt het jezelf niet om te groeien. En groeien kun je alleen door nieuwe dingen te doen én fouten te (durven) maken.

Twijfelen
Het gevoel van onzekerheid bevordert je besluitvaardigheid niet. Je twijfelt niet alleen aan jezelf maar ook aan alles om je heen. Wat wil je nou echt? Waar ben je goed in? Wie kan je hierbij helpen? Je maakt de gewenste verandering en de stappen er naar toe vaak te groot, waardoor je brein in de sabotage-stand schiet en ervoor zorgt dat je geen keuze maakt.

Weinig energie, veel stress
Werk je je een slag in de rondte maar heb je aan het einde van iedere werkdag het gevoel dat je niks bent opgeschoten? Of zit je soms iets te lang uit het raam te staren omdat je denkt dat je werk toch niet zoveel bijdraagt?

Dit heeft ook effect op je gezondheid. Het is vaak spanning, stress of een gebrek aan energie. Ben je moe en uitgeput na een doorsnee werkdag? Of ben je al moe als je opstaat en je dag nog moet beginnen en heb je echt geen zin in je werk? Zodra er ook fysieke klachten in het spel komen, weet je zeker dat het tijd is om in te grijpen.

De dagen vliegen voorbij
Als kind leek de tijd soms stil te staan. En nu vliegt de tijd voor je gevoel voorbij. In je kindertijd onderneem je zoveel nieuwe activiteiten en leer je continue nieuwe dingen. Dat heeft invloed op je perceptie van tijd. Is je leven een sleur en doe je op dagelijkse basis steeds hetzelfde? Dan voelt het ook alsof de tijd veel sneller gaat.

Je voelt je niet gehoord
Zit je al zo lang op dezelfde plek, bij dezelfde werkgever dan hoor je bij het meubilair. Waarschijnlijk word je wel gewaardeerd om je kennis en ervaring. Maar omdat je eigenlijk niet meer blij wordt van wat je doet, straal je dat ook uit en word je niet meer gevraagd voor advies of medewerking bij bepaalde projecten. 

Je leeft voor de vakantie
Als je merkt dat het enige positieve vooruitzicht het weekend of je vakantie is, dan moet je je eens achter de oren krabben. Zo wil je je dagen toch niet slijten. Het leven moet in de tussentijd ook nog leuk zijn.

Last van uitstelgedrag
Als je dag in dag uit hetzelfde doet, wordt het steeds lastiger om nieuwe of niet routinematige taken of opdrachten uit te voeren. Merk je dat je juist op dat gebied uitstelgedrag vertoont, dan is dat heel logisch. Maar ben je je al wat meer bewust van je bore-out dan kan het juist zo zijn dat je alle routineklusjes probeert uit te stellen of het uitsmeert over de dag.

Wat denk jij dat er schadelijker voor je is? Een burn-out of een bore-out? En herken je de symptomen? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

 

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This