door Bas

Geschreven op 2 december 2019

December, de laatste maand van het jaar. Tijd om naar binnen te keren en te reflecteren op het afgelopen jaar. Voor mij helpt het om figuurlijk, maar vooral letterlijk afstand te nemen van alles. Vanaf een supermooie tropische en zonnige plek kijk ik terug op 2019.

Wat een jaar!

Het jaar waarin Van Werk naar Passie veranderde in Maak Jouw Impact. Een hele transformatie voor mijn bedrijf, voor mij en voor mijn team.

Naast het voeren van een nieuwe branding, methode en aanbod heeft de boodschap een grote verandering ondergaan. De toon en de urgentie is veranderd. Het is wat feller en harder. Ik heb daar lang over getwijfeld, maar ik kan me niet meer inhouden. De toon is niet hard omdat ik bot wil zijn. In tegendeel, maar soms is en duidelijke en hardere toon nodig om anderen écht aan te zetten tot actie.

Zie het als ‘tough love’, want wat had dat ik vroeger zelf graag gekregen. Iemand die me veel eerder wakker had kunnen schudden en me daarna met liefde en begrip kon helpen met de transformatie van mijn leven.

Juist nu, in deze tijd. Er gebeurt zo veel! Je merkt het wellicht zelf. Niet alleen in de wereld maar ook bij de mensen om je heen, of bij jezelf. We staan onder hoogspanning, er wordt veel van ons gevraagd want de ene na de andere verandering maakt z’n opwachting.

En ok, als je de boel wat relativeert kun je zeggen dat er in het verleden ook veel is gebeurd. We komen uit de twintigste eeuw waarin er al zoveel veranderd is. Dat is ook waar. Maar ik geloof en zie dat we nu in een tijd leven waarin we vooral als mens en maatschappij een behoorlijke transformatie (zullen) ondergaan.

Door de komst van moderne technologie, bevolkingsgroei en de vergrijzing etc. staan oude systemen waarin we in het verleden altijd prima hebben kunnen gedijen onder druk. De gezondheidszorg, het onderwijs en woningmarkt zullen de komende jaren compleet op de schop moeten als we het nog leefbaar willen houden. Ook de manier waarop we naar arbeid kijken zal veranderen naar mate steeds meer mankracht vervangen wordt door machines en robots.

De systemen waarin we tot nu toe hebben geleefd stammen nog uit de tijd van de Industriële revolutie. Alles is bedacht door “wijze” mannen die hun eigen gedachtegoed uit die tijd aan ons hebben opgedrongen. Op subtiele wijze zijn wij door de eeuwen heen als het ware geprogrammeerd met normen, waarden en regels die in deze tijd niet altijd meer kloppen.

Dat klinkt als een doemscenario en het is ook logisch dat het weerstand en zelfs angst oproept bij veel mensen. Want we weten niet precies hoe het er uit gaat zien. Er zijn verschuivingen, wrijvingen en er is onrust. Dat hoort bij transformatie. In het begin voelt het verre van comfortabel, er hoort een bepaalde mate van “groeipijn” bij. Dat voelen we nu al.

Maar vergeet niet dat het ook veel nieuwe kansen biedt. We worden namelijk uitgedaagd om betere oplossingen te vinden, creatiever te denken en veel meer te focussen op de waarde van het leven.

Op persoonsniveau merk je dat ook steeds meer mensen een soort van wakker worden. Wil je het van de spirituele kant bekijken dan kun je zeggen dat het collectieve bewustzijnsniveau verandert. Maar in feite betekent het gewoon dat we wakker worden geschud, de een op een wat rigoureuzere manier dan de ander. Want soms zijn er grote tegenslagen voor nodig, zoals een burn-out, scheiding of ontslag voordat je echt eens gaat onderzoeken wat je hier nou eigenlijk te doen staat.

Steeds meer mensen vragen zich af, wie ben ik, waar sta ik voor en wat wil ik met mijn leven?

Dat is een supermooi proces. Maar het brengt ook onrust met zich mee. En in combinatie met de onrust die je in de wereld om je heen kunt voelen is het ook goed om ergens je rust en stabiliteit vandaan te halen. Daarom deel ik graag een aantal dingen met je die je kunt doen om je hoofd koel te houden in deze tijden.

Vermijd het nieuws
Ik kijk steeds minder naar het nieuws op tv of radio. We zien namelijk vaak alleen de negatieve berichten voorbij komen. Deze verkopen eenvoudig weg gewoon beter. En dat is jammer, want er zijn natuurlijk ook megaveel positieve veranderingen gaande. Denk eens aan de wetenschap die enorme vorderingen maakt als het gaat om het bestrijden van ziektes als Alzheimer etc.  Ga dus liever op zoek naar “achtergrondinformatie” in plaats van nieuwsitems. Zo blijf je toch op de hoogte van wat er in de wereld speelt, maar vermijd je de schreeuwerige koppen en zul je zien dat er ook veel mooie ontwikkelingen zijn.

Vind je eigen waarheid
Wat is goed en wat is fout? Zijn de gedachten die je over jezelf en anderen hebt waar? En zijn deze gedachten en overtuigingen van jezelf of zijn deze (onbewust) opgelegd door je ouders of de maatschappij? Probeer je aan de verwachtingen van anderen te voldoen? Check continue bij jezelf wat jouw waarheid is. Wat voelt goed?

Zorg goed voor jezelf
Onrust zorgt voor stress en spanning in je lijf. Daarom moet je juist in deze tijd extra goed voor jezelf zorgen. Voor je body en mind. Eet gezond, slaap genoeg, beweeg en pak je rust. Doe yoga oefeningen of meditaties om je hoofd en de rest van je systeem weer tot rust te brengen. Visualisatie helpen je ook om positief toekomstbeeld neer te zetten voor jezelf en met meer vertrouwen en rust vooruit te kijken.

Blijf bij jezelf
Op heel veel zaken heb je geen invloed. Dan heeft het ook geen zin als je daar je hoofd continue over breekt of er slapeloze nachten van hebt. Focus dus op je eigen leven en de mensen om je heen. En kijk daarnaast eens wat je wel kunt doen om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Dat mag met kleine stappen, het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Wat kan en wil jij doen? Deze tijd biedt je weer nieuwe kansen, dus wat wil jij uit je leven halen?

Ik ben benieuwd, hoe beleef jij zelf de decembermaand, is het voor jou ook een maand van afsluiting en bezinning? Deel het hieronder met me in het commentaarveld.

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This