door Bas

Geschreven op 30 december 2019

Deze week lees je weer een mooi verhaal van ons teamlid Anneloes.

“Hoe was je jaar?”

Mijn antwoord zoals altijd, ieder jaar weer: goed!
Ook al voelde het vaak niet zo.

2019 was een roerig jaar.

Zakelijk liep het lekker. Privé gebeurde er veel. Zo verloor ik iemand die mij heel erg dierbaar was en zag ik een aantal andere lieve mensen in mijn omgeving ernstig ziek worden, tot op het punt dat ze niet verder konden. De dood was wel een thema dit jaar. En dat is heel heftig en pijnlijk.

Maar pijn, of het nu lichamelijk of geestelijk is, brengt je dichterbij je kern. Het maakt als het ware het contact met je ziel makkelijker. Het is een moment om even stil te staan en wellicht wel een keerpunt in het leven.

Wat is de essentie van mijn leven? Waar doe ik het allemaal voor? Wat kom ik hier nou echt doen? Het heeft de boel weer even flink op scherp gezet. Ik stel mezelf de vragen, maar merk dat het antwoord niet direct komt.

Het heeft tijd nodig en dat is ok.

Is het dan raar dat ik toch terugkijk op een goed jaar?
“Goed” is ook maar een woord. En is het verliezen van een dierbare dan goed of slecht? Het is een thema dat natuurlijk niet te kwalificeren is.

Maar het is een feit. De dood is de enige zekerheid die we hebben in het leven.

Want hoeveel verdriet ik ook voel, ik weet ook dat het me veel heeft gebracht. Nu al en de komende tijd ook. Het confronteert me met emoties die soms weggestopt dreigen te worden, om angsten onder ogen te zien en het spoort me aan meer mijn grenzen aan te geven. Ik heb een diepere connectie ervaren met de mensen om me heen. Er is veel compassie, steun en troost. En het heeft me aan het denken gezet. Ik weet dat dit een keerpunt in mijn leven is ook al weet ik nog niet waar het precies toe leidt.

Dus als jij zelf terugkijkt op jouw jaar, hoe was 2019 dan voor je? Heb je de vragen in de blog van vorige week doorlopen of heb je zelf al gereflecteerd op het afgelopen jaar?

We zijn zo gewend om bij dit soort dingen te denken in de hokjes die ons zijn aangeleerd. Dit ging niet goed, dat is me overkomen en dit of dat heb ik toch zo stom aangepakt! Als je er eens over nadenkt barst het van de tegenstellingen in onze vocabulaire. Iets is goed of fout, mooi of lelijk, leuk of stom.

Ons taalgebruik is hier volledig op afgestemd.
Maar wie heeft dit bedacht? Wie heeft de kaders bepaald?
De mens heeft taal en woorden opgesteld als communicatiemiddel. In de oertijd maakte men tekeningen om verhalen en boodschappen over te brengen. Nu zijn er letters, die samen een woord vormen. Dat woord heeft een betekenis en kan op diverse manieren geïnterpreteerd worden. Het heeft diepere lagen en raakt bij de een andere pijn of overtuiging dan bij de ander.

Woorden kunnen je raken, in beweging brengen en snijden tot in je ziel.
Ze kunnen je kwetsen of juist een positieve emotie triggeren.

Hoe gefascineerd ik ook ben door het gebruik van de juiste woorden op het juiste moment.
Een woord of één zin kan een hoop schade aanrichten. Vaak heeft het te maken met de tegenstellingen die de maatschappij én wij zelf hebben gecreëerd. Er wordt over ons geoordeeld, door het systeem, door anderen en bovenal door onszelf.

En dat laatste heb je zelf in de hand! Want wat zou er gebeuren als je stopt met denken in tegenstellingen. Stel dat het maken van fouten en keihard op je bek gaan, juist goed is. Als dat de snelste manier is om te leren en te transformeren.

Als je terugkijkt op het afgelopen jaar, denk dan vooral in goed, leuk, mooi en fijn. Wees niet te hard voor jezelf. Want welke stommiteit je voor je gevoel ook hebt begaan, welke “fouten” je ook hebt gemaakt of wat je ook hebt gezegd wat je beter niet had kunnen zeggen…het is ok.
Je bent een mens. Jij bent precies goed zoals je bent.

Overal kun je wat van leren. Sommige dingen heb je niet in de hand, die overkomen je. Maar ook dan kun je de mooie kanten daarvan zien, zonder tekort te doen aan de emoties die erbij horen.

Het een sluit het ander nooit uit.

Ik hoop dat jij ook een goed jaar hebt gehad.
Ook als het soms even niet zo voelde.

Wat is de grootste les die jij meeneemt voor jezelf uit 2019? Deel het met ons in het commentaarveld hieronder!

Ook voor jou

Kennisbank

Missie

Je wil gaan ondernemen. Je weet wat je gaat aanbieden en hoe je dat gaat doen....

Lees meer...

door Bas Smeets op 10 november 2021

Kennisbank

Visie

Een visie geeft koers aan een organisatie. Het motiveert je medewerkers en...

Lees meer...

door Bas Smeets op 8 november 2021

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This