door Bas

Geschreven op 15 juni 2021

Mensen met een growth mindset geloven dat zij hun talenten en vaardigheden kunnen ontwikkelen door middel van inzet, opleiding en doorzettingsvermogen. Hun focus ligt niet op het strelen van hun ego, of op het faken van hun imago. Ze zijn leergierig, durven fouten te maken en geloven in zichzelf.

In dit artikel leggen wij je uit wat de growth mindset verder inhoudt en hoe jij hem kunt gebruiken om jezelf verder en beter te ontwikkelen. Ook geven we je een aantal inspirerende quotes en tips om je growth mindset te ontwikkelen.

Wat is een growth mindset?

Een growth mindset is een op groei gerichte mindset. Mensen met deze op groei gerichte mindset geloven dat je belangrijke vaardigheden in leven kunt aanleren door middel van inzet, studie en doorzettingsvermogen.

Mensen met deze unieke mindset willen zichzelf uitdagen en elke dag een beetje beter worden dan de dag ervoor. Ze gaan graag met mensen om die al verder zijn dan zij, omdat ze van hen kunnen leren.

Fixed en growth mindset

fixed en growth mindset

Naast de growth mindset, heb je ook de fixed mindset. Dit is een tegenovergestelde mindset. De fixed mindset wordt ook wel de statische mindset genoemd. Mensen met deze manier van denken zijn ervan overtuigd dat succes in het leven te wijten is aan intelligentie en dat je gewoon talent moet hebben om sommige dingen te bereiken. 

Ze geloven niet in persoonlijke groei en beginnen niet aan een uitdaging, omdat ze denken dat het toch niets wordt. Je snapt misschien wel dat dit niet heel bevorderlijk is voor je carrière en andere grote plannen.

Waarom een growth mindset?

Een growth mindset brengt je een stuk verder in het leven dan een fixed mindset. Denk er maar eens over na: als jij constant uitdagingen uit de weg gaat, geen fouten durft te maken en alles en iedereen als competitie ziet, dan is het onmogelijk om te groeien. 

Als jij het beste uit jezelf wilt halen, dan is het hebben van een growth mindset dus erg belangrijk. Denk in groei en kansen en leer van andere mensen die al hebben bereikt wat jij wilt bereiken.

Growth mindset quotes

In de zelfhulp industrie kom je heel wat inspirerende en motiverende quotes tegen. Ook als we spreken over ‘growth mindset’, kom je er heel wat tegen. Deze quotes kunnen je een belangrijk inzicht geven en je motiveren.

Een paar van deze quotes zijn:

 “Picture your brain forming new connections as you meet the challenge and learn. Keep on going.” – Carol Dweck

“Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.” – Albert Einstein

“Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself.” – George Bernard Shaw

“It’s kind of fun to do the impossible.” – Walt Disney

5 Tips om een growth mindset te ontwikkelen

growth mindset tips

Een growth mindset ontwikkelen kan best lastig zijn. Om je op weg te helpen, zullen we je hieronder een aantal tips geven die je kunnen helpen:

1.    Sta jezelf toe om groot te dromen

Als je droomt over je toekomstplannen, droom dan ook groot! Je mag best groot dromen. Soms is er meer mogelijk dan je denkt en is je persoonlijke potentieel een stuk groter.

2.    Probeer elke dag wat nieuws te leren

Het ontwikkelen van een op groei gerichte mindset, gaat niet over één nacht ijs. Probeer elke dag wat nieuws te leren en een beetje beter te worden dan de dag ervoor.

3.    Focus op groei en leren

Als je een nieuwe vaardigheid wilt leren, accepteer dan dat je tijd moet steken in het leerproces. Het gaat natuurlijk niet vanzelf. Je moet er dagelijks mee bezig zijn en op constante basis nieuwe dingen leren.

4.    Leer van je fouten

Fouten maken is helemaal niet erg. Mensen met een fixed mindset geven het na het maken van één fout vaak direct op. Zie fouten als leermeesters. Leer van je fouten. Na het maken van een fout weet je namelijk hoe je het niet moet aanpakken.

5.    Maak je doelen helder

Je doelen verhelderen en specifiek maken kan enorm helpen tijdens je ontwikkelproces. Je weet dan exact waar je naartoe moet werken. Omdat dit zo duidelijk wordt, weet je goed hoe ver je bent en hoe ver je nog moet.

Lees ook onze mindset hacks voor startende ondernemers.

Ook voor jou

Ondernemen

Voor het eerst personeel aannemen

Veel startende ondernemers beginnen hun bedrijf alleen, maar na een tijdje kun...

Lees meer...

door Bas Smeets op 28 november 2022

Kennisbank

Financieel plan

Je wil binnenkort je eigen bedrijf starten maar hebt een financiering nodig?...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Ondernemen

Beginnen met ondernemen

Wil jij beginnen met ondernemen en weet je niet waar je moet beginnen? In dit...

Lees meer...

door Bas Smeets op 20 november 2022

Pin It on Pinterest

Share This