Good for you!

17 februari 2020

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg!

Als er één typisch Nederlandse en haast collectieve overtuiging is dan is dit ‘m wel. Door onze Calvinistische inslag word je als succesvol persoon toch vaak een beetje met de nek aangekeken. Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan de Amerikanen. Wanneer je daar vol trots vertelt hoe goed het met je business gaat, krijg je een stevige handdruk, een glimlach en een “Good for you!”

Maar in ons kleine landje heerst nog een vrij bekrompen mentaliteit als het gaat om succesvol zijn en geld verdienen. Staat er weer een gloednieuwe auto bij je buurman voor de deur dan hoor je het gesmoes in de straat: “waar doet hij het toch van?” Of misschien betrap je jezelf wel eens op zo’n gedachte.

Het zijn dit soort negatieve opvattingen die een leven in overvloed enorm in de weg staan en ik zal je uitleggen waarom.

Overvloed, het lijkt weer zo’n hippe term die vooral in spirituele kringen gebruikt wordt. Maar dat is jammer, want als iedereen zich bewust zou zijn van wat overvloed voor je kan betekenen, dan zou de wereld er een stuk mooier uitzien.

En zo zweverig is het ook helemaal niet. Het gaat voor een groot deel vooral om de programmering van je brein.

Een leven in overvloed betekent niet dat je als Dagobert Duck moet kunnen zwemmen in je geld. Het belangrijkste is dat je gelooft en ervaart dat er meer dan genoeg liefde, energie en gezondheid in de wereld is. Succes en geld zijn daar het gevolg van.

Wanneer je dat gelooft en met je overtuigingen die dat in de weg staan aan de gang gaat, zul je ervaren dat ook jij een leven in overvloed kan leiden. We zijn het alleen niet gewend. Wij mensen denken vooral in angsten en beperkingen, omdat we zo geprogrammeerd zijn. Allerlei overtuigingen zoals “steek je kop maar niet boven het maaiveld” of “een dubbeltje wordt nooit een kwartje” houden je veel kleiner in een compacte wereld waarbij je niet jouw volledige potentieel kunt leven.

Het kan zijn dat het is meegegeven door je ouders, je leraren of de maatschappij. Maar dit soort overtuigingen zijn generaties lang zo ingesleten en de meesten van ons hebben zich al die tijd nooit afgevraagd of dit wel klopt.

Waarom zou je altijd maar gewoon doen?
Waarom steek je je kop niet boven het maaiveld?
En waarom wordt een dubbeltje nooit een kwartje?
Het is de grootst mogelijke onzin als je het mij vraagt.

Er is genoeg voor iedereen. Genoeg ruimte, genoeg tijd, genoeg geld.

Ja leuk Bas, zul je wellicht denken. Maar ik heb een hypotheek, de rekeningen moeten betaald worden en er zitten maar 24 uur in een dag. Dat is waar, maar je kiest er zelf voor om je agenda helemaal vol te plannen en je hebt zelf gekozen voor een dikke hypotheek die je totaal geen vrijheid geeft en je alleen maar stress oplevert. Het is een keuze om in een vast stramien te leven zoals we dat gewend zijn in onze maatschappij.

Ok, dat is nogal zwart/wit gesteld. Maar je kunt dus altijd en in iedere situatie kiezen voor overvloed.
Ook al is dat lastig.

Ik geef je een aantal voorbeelden om schaarstegedachten om te denken.

Overvloed aan liefde
Stel dat je je eens afvraagt of je meer van je partner of je kinderen houdt. Ook al lijkt het gek, er zijn  veel mensen die dat doen. Het is alleen totaal niet relevant. Er is liefde in overvloed. Als jij ontzettend van je kind houdt dan betekent dat niet dat er minder liefde over is om van je partner te houden. Jouw hart is oneindig groot en dus kan je heel veel van beide houden (en van nog veel meer mensen!).

Overvloed aan tijd
Er is genoeg tijd, het is maar net hoe je er naar kijkt. Heb je bijvoorbeeld de droom om een eigen bedrijf te beginnen? Maar je zit vast in een fulltimebaan en je hebt een gezin om te onderhouden en een hoge hypotheeklast? Dan kun je jezelf voorhouden dat je volkomen vastzit omdat er niet genoeg geld is om de hypotheek te betalen als je startende ondernemer bent en dat je niet genoeg tijd hebt om een business te starten. Of je kiest ervoor om je plannen in de tijd te zetten. Je maakt een paar uurtjes per week vrij om je bedrijfsplannen op papier te zetten. Dat bouw je steeds verder uit en als de eerste inkomsten er zijn vanuit je onderneming dan kun je jouw fulltime baan langzaam gaan afbouwen.

Overvloed aan geld
Als jij veel geld verdient en in een mooie auto wilt rijden en veel op vakantie wilt gaan dan hoef je je niet bezwaard te voelen ten opzichte van de buurman. Er is genoeg geld en succes in de wereld waar anderen ook gebruik van kunnen maken. Maar vaak doen ze het niet omdat ze nog vast zitten in hun eigen patronen en beperkende overtuigingen. Dan levert jouw gedrag dus jaloerse reacties op. Maar dat zegt alles over de ander en helemaal niets over jou.

In potentie is er dus genoeg voor iedereen. Wij zijn ons daar niet bewust van omdat het ons nooit geleerd is om op die manier naar de wereld te kijken. We zitten zo vast in angst om te verliezen wat we nu hebben, dat we niet kunnen zien dat er nog zo veel meer is. Zie je brein als een soort zoekmachine op internet. Jij voert de zinnen of woorden in en de zoekmachine laat resultaten zien die daarbij horen. Alles wat er in je brein aan overtuiging rondspookt daarvan zul je dus ook bewijs in je leven van terugvinden.

Maar zolang ons brein verkeert in een staat van angst en dus ook de stress die dat met zich mee brengt, is er geen ruimte voor groei. Jouw brein staat of in de stressstand of in de groeistand.

Door meer te ontspannen en aan de slag te gaan met jouw overtuigingen en patronen die juist voor die stress zorgen kun je meer toe bewegen naar de groeistand en een leven in overvloed.

In een volgende blog geef ik je een aantal tips voor een leven in Overvloed en money management.

Wat is trouwens jouw grootste blokkade om overvloed te mogen ervaren in je leven? Deel het hieronder in het commentaarveld en wellicht heb ik wel een tip voor je.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

2 Reacties

  1. marian

    Ik voel me vaak heel krachtig, ik zet dan de eerste lijntjes uit en vervolgens grijpt de angst me naar de keel.. ik voel me dan heel naar en baal dat ik – in een vlaag van verstandsverbijstering verbijstering – dat gedaan heb. Verder heb ik weinig kaas gegeten van marketing, en ben bang voor vermoeidheid ( ben heel ziek geweest). Ik zie ook wel in dat dat allemaal angst is, en ben dus in staat dit (tijdig) te keren, maar het popt ineens op, en maakt heel onzeker en blokkeert onmiddelijk het enthousiasme. Ik verneem graag hoe ik mezelf( blijvend) kan herprogrammeren! Alvast dank !

    Antwoord
  2. Eusje

    Geld

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This