door Bas

Geschreven op 17 februari 2020

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg!

Als er één typisch Nederlandse en haast collectieve overtuiging is dan is dit ‘m wel. Door onze Calvinistische inslag word je als succesvol persoon toch vaak een beetje met de nek aangekeken. Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan de Amerikanen. Wanneer je daar vol trots vertelt hoe goed het met je business gaat, krijg je een stevige handdruk, een glimlach en een “Good for you!”

Maar in ons kleine landje heerst nog een vrij bekrompen mentaliteit als het gaat om succesvol zijn en geld verdienen. Staat er weer een gloednieuwe auto bij je buurman voor de deur dan hoor je het gesmoes in de straat: “waar doet hij het toch van?” Of misschien betrap je jezelf wel eens op zo’n gedachte.

Het zijn dit soort negatieve opvattingen die een leven in overvloed enorm in de weg staan en ik zal je uitleggen waarom.

Overvloed, het lijkt weer zo’n hippe term die vooral in spirituele kringen gebruikt wordt. Maar dat is jammer, want als iedereen zich bewust zou zijn van wat overvloed voor je kan betekenen, dan zou de wereld er een stuk mooier uitzien.

En zo zweverig is het ook helemaal niet. Het gaat voor een groot deel vooral om de programmering van je brein.

Een leven in overvloed betekent niet dat je als Dagobert Duck moet kunnen zwemmen in je geld. Het belangrijkste is dat je gelooft en ervaart dat er meer dan genoeg liefde, energie en gezondheid in de wereld is. Succes en geld zijn daar het gevolg van.

Wanneer je dat gelooft en met je overtuigingen die dat in de weg staan aan de gang gaat, zul je ervaren dat ook jij een leven in overvloed kan leiden. We zijn het alleen niet gewend. Wij mensen denken vooral in angsten en beperkingen, omdat we zo geprogrammeerd zijn. Allerlei overtuigingen zoals “steek je kop maar niet boven het maaiveld” of “een dubbeltje wordt nooit een kwartje” houden je veel kleiner in een compacte wereld waarbij je niet jouw volledige potentieel kunt leven.

Het kan zijn dat het is meegegeven door je ouders, je leraren of de maatschappij. Maar dit soort overtuigingen zijn generaties lang zo ingesleten en de meesten van ons hebben zich al die tijd nooit afgevraagd of dit wel klopt.

Waarom zou je altijd maar gewoon doen?
Waarom steek je je kop niet boven het maaiveld?
En waarom wordt een dubbeltje nooit een kwartje?
Het is de grootst mogelijke onzin als je het mij vraagt.

Er is genoeg voor iedereen. Genoeg ruimte, genoeg tijd, genoeg geld.

Ja leuk Bas, zul je wellicht denken. Maar ik heb een hypotheek, de rekeningen moeten betaald worden en er zitten maar 24 uur in een dag. Dat is waar, maar je kiest er zelf voor om je agenda helemaal vol te plannen en je hebt zelf gekozen voor een dikke hypotheek die je totaal geen vrijheid geeft en je alleen maar stress oplevert. Het is een keuze om in een vast stramien te leven zoals we dat gewend zijn in onze maatschappij.

Ok, dat is nogal zwart/wit gesteld. Maar je kunt dus altijd en in iedere situatie kiezen voor overvloed.
Ook al is dat lastig.

Ik geef je een aantal voorbeelden om schaarstegedachten om te denken.

Overvloed aan liefde
Stel dat je je eens afvraagt of je meer van je partner of je kinderen houdt. Ook al lijkt het gek, er zijn  veel mensen die dat doen. Het is alleen totaal niet relevant. Er is liefde in overvloed. Als jij ontzettend van je kind houdt dan betekent dat niet dat er minder liefde over is om van je partner te houden. Jouw hart is oneindig groot en dus kan je heel veel van beide houden (en van nog veel meer mensen!).

Overvloed aan tijd
Er is genoeg tijd, het is maar net hoe je er naar kijkt. Heb je bijvoorbeeld de droom om een eigen bedrijf te beginnen? Maar je zit vast in een fulltimebaan en je hebt een gezin om te onderhouden en een hoge hypotheeklast? Dan kun je jezelf voorhouden dat je volkomen vastzit omdat er niet genoeg geld is om de hypotheek te betalen als je startende ondernemer bent en dat je niet genoeg tijd hebt om een business te starten. Of je kiest ervoor om je plannen in de tijd te zetten. Je maakt een paar uurtjes per week vrij om je bedrijfsplannen op papier te zetten. Dat bouw je steeds verder uit en als de eerste inkomsten er zijn vanuit je onderneming dan kun je jouw fulltime baan langzaam gaan afbouwen.

Overvloed aan geld
Als jij veel geld verdient en in een mooie auto wilt rijden en veel op vakantie wilt gaan dan hoef je je niet bezwaard te voelen ten opzichte van de buurman. Er is genoeg geld en succes in de wereld waar anderen ook gebruik van kunnen maken. Maar vaak doen ze het niet omdat ze nog vast zitten in hun eigen patronen en beperkende overtuigingen. Dan levert jouw gedrag dus jaloerse reacties op. Maar dat zegt alles over de ander en helemaal niets over jou.

In potentie is er dus genoeg voor iedereen. Wij zijn ons daar niet bewust van omdat het ons nooit geleerd is om op die manier naar de wereld te kijken. We zitten zo vast in angst om te verliezen wat we nu hebben, dat we niet kunnen zien dat er nog zo veel meer is. Zie je brein als een soort zoekmachine op internet. Jij voert de zinnen of woorden in en de zoekmachine laat resultaten zien die daarbij horen. Alles wat er in je brein aan overtuiging rondspookt daarvan zul je dus ook bewijs in je leven van terugvinden.

Maar zolang ons brein verkeert in een staat van angst en dus ook de stress die dat met zich mee brengt, is er geen ruimte voor groei. Jouw brein staat of in de stressstand of in de groeistand.

Door meer te ontspannen en aan de slag te gaan met jouw overtuigingen en patronen die juist voor die stress zorgen kun je meer toe bewegen naar de groeistand en een leven in overvloed.

In een volgende blog geef ik je een aantal tips voor een leven in Overvloed en money management.

Wat is trouwens jouw grootste blokkade om overvloed te mogen ervaren in je leven? Deel het hieronder in het commentaarveld en wellicht heb ik wel een tip voor je.

Ook voor jou

Kennisbank

Missie

Je wil gaan ondernemen. Je weet wat je gaat aanbieden en hoe je dat gaat doen....

Lees meer...

door Bas Smeets op 10 november 2021

Kennisbank

Visie

Een visie geeft koers aan een organisatie. Het motiveert je medewerkers en...

Lees meer...

door Bas Smeets op 8 november 2021

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This