door Bas

Geschreven op 27 december 2017

Hoe ga jij van 2018 je beste jaar ooit maken?

Ik doe niet aan goede voornemens. Van die halfbakken beloftes aan jezelf waar je bij het uitspreken al van weet dat je op 7 januari toch weer aan de chips zit, liever op de bank zit dan bankdrukt en je nieuwe ochtend meditatie ritueel net als de afgelopen 24 pogingen een vroege dood gestorven is.

Wat ik je in plaats daarvan aanraad is om deze tijd te gebruiken om je hele systeem eens een goede reboot te geven. Een fysieke, mentale en spirituele reboot. 

Wanneer je computer helemaal vol staat en regelmatig begint vast te lopen, dan schoon je hem op. Wij mensen geven onszelf zelden de kans om eens af te sluiten en opnieuw op te starten. 

En het mooie is: een reboot is lekker snel. 

Wil je 2018 eens echt goed beginnen? Dan daag ik je uit de komende 2 weken mijn alternatieve reboot ritueel uit te proberen.

Doe de volgende activiteiten in willekeurige volgorde: 

Wat ging er goed in 2017?

Beantwoord heel simpel deze vraag voor jezelf. Maak een lijstje met alles dat goed ging het afgelopen jaar. Sta even stil bij elk punt en ga terug naar het moment. Voel je dankbaar. Door je van binnen echt dankbaar te voelen stuur je een krachtige boodschap naar het onbewuste deel van je brein: ik wil hier meer van in 2018. 

Spoel de stress van je af

Letterlijk. Iedereen die wel eens een koude douche neemt weet hoe herboren je je daarna voelt. Dat is niet vreemd, want het stimuleert de aanmaak van het hormoon noradrenaline, wat ervoor zorgt dat je een stuk rustiger wordt.

Dus draai de koude kraan aan het eind van je warme douche eens helemaal open en maak contact met de kou in plaats van er tegen te vechten. De eerste paar seconden is het even doorbijten als je dit niet gewend bent, maar daarna is je lijf eraan gewend en vind je het heerlijk. 30 Seconden is trouwens meer dan genoeg. Dit is mijn persoonlijke dagelijkse reboot.

Geef je darmen rust

Het is uitgebreid bewezen dat intermittent fasting een positief effect heeft op je gezondheid. Het betekent heel simpel dat je minder maaltijden op een dag eet, waardoor je darmen en de rest van je systeem veel meer rust krijgen om te herstellen. Plan eens 2 dagen in (niet achter elkaar) waarin je alleen maar een licht ontbijt en een licht diner eet en geef je darmen even de rust die ze nodig hebben. En nee, wat je voelt is geen hongergevoel, maar gewoon zin in eten, dat is iets heel anders.

Een echt hongergevoel heb je met grote waarschijnlijkheid nog nooit in je leven ervaren. Als je echt het effect hiervan wilt merken, plan dan elke week zo’n dag in.

Visualiseer je beste jaar ooit

Wat zou er moeten gebeuren in 2018 om dit jouw beste jaar ooit te maken? Mensen die niet bekend zijn met visualisatie kijken je soms raar aan wanneer je erover begint. Visualisatie is echter niets anders dan het creatieve deel van je brein te vertellen wat de bedoeling is, zodat het daar oplossingen voor kan gaan zoeken.

Dat wil niet zeggen dat je dit ook krijgt, niemand kan de toekomst voorspellen, maar alles dat door mensen gecreëerd is is ooit ontstaan uit het niets als gedachte in iemands hoofd. De meeste mensen krijgen niet wat ze willen, omdat ze niet weten wat ze willen.

Maak een lijstje met 10 punten die 2018 jouw beste jaar ooit zouden maken en zorg ervoor dat alles wat je opschrijft gaat over jezelf, niet over anderen. Sluit je ogen en neem bij elk punt een paar minuten om je voor te stellen hoe dit je leven verandert. Hoe meer emotie je hierbij kunt oproepen, hoe krachtiger jij je boodschap overbrengt naar het creatieve deel van je brein. 

Ben stil

Wanneer komen de beste ideeën bij je op? Waarschijnlijk wanneer je stil bent. Als je hoofd de hele tijd bezig is, dan is er geen capaciteit en ruimte over voor die nieuwe ideeën en inzichten om tot bloei te komen.

Neem jezelf voor om 7 dagen lang elke dag 10 minuten stil te zijn. Of je nou mediteert in de lotushouding voor je Boeddha beeldje met brandende wierook of dat je gewoon met gesloten ogen op de bank zit, het maakt niet uit. Ga zitten met de intentie om 10 minuten op je ademhaling te focussen. Als alternatief kun je ook een meditatie app gebruiken (ik vind ‘Calm’ een hele fijne).

Ontdek waar je voor bestemd bent

Altijd stress op je werk? Burn-out? Vermoeidheid? Je zit niet op de juiste plek, simpel. Ik verbaas me er altijd over dat mensen in een burn-out terecht komen, gaan revalideren en dan terug gaan naar diezelfde plek die ze ziek gemaakt heeft. Waarom zou je jezelf dat in hemelsnaam aandoen?

Iedereen is ergens voor bestemd en heeft zijn unieke talenten en vaardigheden. Ontdek, zoals ik het noem, jouw unieke bijdrage die je kunt leveren om de wereld een betere plek te maken. Dat is waar je echte voldoening en energie gaat vinden. Dat is waar je in je Flow komt, weet dat je op jouw pad aangekomen bent en vertrouwen hebt in de toekomst.

Hiervoor heb ik, de 5-delige video training ‘Van Baan Naar Business’ gemaakt. Speciaal gericht op die mensen die het allerliefst hun baan helemaal achter zich zouden laten en als zelfstandige aan de slag willen, maar nog niet weten wat dan echt hun ding is of hier onzeker over zijn 

Herkenbaar? Meld je dan hier aan en ontvang de eerste video (het is gratis).

Als laatste wil ik graag weten: wat is jouw eigen reboot tip voor een nieuwe start in 2018? 

Laat het me weten in het commentaarveld, dan stuur ik jou als dank per mail een krachtige NLP visualisatie oefening toe.

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This