door Bas

Geschreven op 6 januari 2020

“Jaloezie, bah wat een slechte eigenschap! Dat moet je meteen de kop indrukken.”

Niemand wil jaloers zijn, maar toch zijn we het allemaal.
Af en toe. Of wat vaker dan je toe zou willen geven? Maar hoe moet je dan omgaan met jaloezie? 

Als je onze Abundance Challenge hebt gevolgd dan weet je dat jaloezie en daarmee het misgunnen van iets, zoals geld of succes, bij een ander een leven in overvloed in de weg staat.

Er is in potentie voor iedereen genoeg geld, liefde en succes op de wereld. Maar je kunt pas in overvloed leven als jij jezelf én anderen overvloed gunt. Zelfs een persoon waar je een gruwelijke hekel aan hebt of waarvan denkt dat het succes of geld juist bij die persoon niet in goede handen is.

Jaloers zijn

Je hebt het vast wel eens meegemaakt…

Een collega vertelt over het geweldige weekend waarin hij een stedentrip heeft gemaakt met zijn nieuwe liefde. Ze zijn zo verliefd en hebben het zo leuk samen! Om niet goed van te worden, want jij bent al een tijdje single of je relatie loopt helemaal niet zo lekker.

Of een vriendin van je vindt een superleuke baan, bij een bedrijf waar ze altijd al van droomde. Ze heeft een functie waarbij ze nu echt helemaal op haar plek zit en haar talenten volledig kan benutten. En onderhandelen over haar salaris hoefde ze ook al niet, trots deelt ze haar nieuwe jaarinkomen met je. Dat ligt een stuk hoger dan die van jou. Het leven is ook oneerlijk! Niet waar?!

Of de overbuurman heeft net een gloednieuwe auto uitgezocht. Voor de deur staat een blinkende nieuwe Tesla, ook nog eens in jouw favoriete kleur: donkerblauw. Hij is al jaren succesvol ondernemer en heeft zichzelf nu een heel mooi cadeau gegeven. Je parkeert jouw oude barrel voortaan wel twee straten verderop.

Niet gek dat je dan een steek van jaloezie voelt toch? Want kennelijk ervaar jij een tekort op een bepaald vlak in je leven. Een te laag salaris, een ontbrekende of energievretende relatie, een baan die geen voldoening geeft.

Maar leven in overvloed is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat doe je dan als het groene monster de kop opsteekt? Hoe kun je die jaloerse gevoelens los laten?

Tips tegen jaloezie.

Wanneer je het groene monster weer voelt opkomen denk dan terug aan deze 5 tips om beter om te gaan met jaloezie.

1. Erken je gevoel

Jaloezie is een hele natuurlijke emotie. En zoals bij alle emoties heeft het geen zin om deze te onderdrukken. Je kunt het maar beter onder ogen zien en erkennen dat het er is. Er zijn altijd bepaalde thema’s in ons leven waarop het niet zo lekker loopt of waarover je je onzeker voelt. Dan is het logisch dat je een ander benijd bij wie het wel lijkt te lukken.

2. Ontdek de boodschap

Als je jaloers bent dan heeft dat vaak te maken met een bepaald verlangen. Degene die jij benijd heeft iets waar jij zo naar verlangt, maar wat je nog niet hebt. En waarvan je in veel gevallen ook nog eens denkt dat je het ook niet zult krijgen. Het tekort in je leven geeft aan dat jij op een bepaald vlak dus iets te doen hebt en kunt groeien. Erken dat verlangen en onderzoek eens hoe jij dit kunt realiseren in je leven.

3. Inspiratiebron

Laat degene waar jij jaloers op bent de grootste inspiratiebron voor je zijn. Die buurman met zijn nieuwe auto en zijn succesvolle business kun je natuurlijk kapot blijven negeren. Maar je kan ook op hem afstappen en vragen hoe hij het nou allemaal heeft aangepakt. Misschien wil hij jou wel helpen als je ook de ambitie hebt om een eigen bedrijf te beginnen. Hij kan in ieder geval een inspiratie of motivator voor je zijn.

Jaloezie tegen gaan

4. Niet is wat lijkt

Vaak lijkt het alsof het bij anderen altijd zo van een leien dakje gaat. Zeker als je zelf niet lekker in je vel zit en worstelt met je baan of je relatie. Maar niets is minder waar. Jij ziet namelijk alleen maar de buitenkant en hoe het er nu voorstaat. Want misschien heeft die collega met z’n leuke relatie wel heel veel moeite gehad om een leuke vriendin te vinden en was hij jarenlang teleurgesteld in de liefde. En wellicht heeft die succesvolle overbuurman jaren moeten ploeteren voordat hij eindelijk een goed lopend bedrijf had met genoeg inkomsten om die Tesla te kopen. En misschien heeft die vriendin wel een leuke baan gevonden, maar heeft ze geen tijd meer voor haar sociaal leven en is ze een workaholic in de dop die over een paar jaar in een burn-out belandt.

5. Wees realistisch

Zijn jouw gedachten over de ander waar? Weet je zeker dat het waar is? Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Vergelijk je niet te veel met anderen. Zeker niet als je hun situatie niet goed kunt beoordelen of als ze al een veel langere weg hebben afgelegd dan jij. Zoom eens uit op de situatie en probeer het te relativeren. Heb jij het echt zo slecht? Wees dankbaar voor wat er wel is.

Dus de volgende keer als het groene monster weer de kop opsteekt. Luister dan naar hem, hij mag er zijn. Geef hem een dikke knuffel en zie hem als het duwtje in de juiste richting.

Wat zijn 3 dingen of personen waar jij op dit moment het meest dankbaar voor bent in je leven? Deel ze hieronder me ons. Door ze op te schrijven uit je jouw dankbaarheid voor al het moois dat je al in je leven hebt gemanifesteerd.

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This