door Bas

Geschreven op 11 juni 2019

 

Ineens wordt ze stil, haar ogen dwalen af. De vraag die ik haar net stelde raakt haar. Met zachte stem antwoordt ze: “Ik zou graag van mijn onzekerheid af willen…”

 

“Het heeft me al zolang tegengehouden om te doen wat ik het liefste wil. Om meer voor mezelf op te komen en nee te durven zeggen. Om keuzes te maken zonder dat ik bang ben wat een ander ervan vindt.”

 

In onze Masterminds stel ik altijd de vraag waarom onze deelnemers zijn ingestapt in de training. Een belangrijke reden is dat ze zich zelfverzekerder willen voelen om hun eigen pad te kiezen.

 

Deze dame wilde graag een eigen bedrijf starten. Maar ze heeft het jarenlang uitgesteld omdat ze te bang was. Vooral omdat ze zichzelf nog niet vertrouwt om zo’n grote verantwoordelijkheid aan te gaan.

 

Helaas bestaat er geen pil om van je onzekerheid af te komen. Het is geen vaardigheid die je jezelf kunt aanleren. En het is ook een misverstand dat de ene persoon minder onzeker is dan de ander. Wellicht kijk je op tegen een succesvolle ondernemer of een collega met een hoge functie in het bedrijf waar je nu werkt. Ze komen zo krachtig en zelfverzekerd over. Maar is dat ook echt zo?

 

Voor ieder mens geldt dat, als je uit je comfortzone stapt, je geconfronteerd wordt met gevoelens van onzekerheid. Onzekerheid wordt vaak getriggerd door onbekendheid, de angst voor het onbekende. Alles wat nieuw is en dus onbekend voor ons lichaam en ons brein, voelt onveilig.

 

Een directeur van een MKB bedrijf draagt een grote verantwoordelijkheid voor zijn personeel. Soms neemt hij beslissingen waarvan hij niet zeker zal weten of het de juiste is. Denk je dat hij zich onzeker voelt?

 

Een topondernemer wordt uitgenodigd om op een seminar op het hoofdpodium haar verhaal te vertellen. Ze heeft het nog nooit eerder gedaan. Zou zij zich onzeker voelen?

 

Onzekerheid hoort bij ons allemaal. Je kunt het niet afleren.
Maar de echte vraag is hoe handel je er naar?

 

Door jezelf wijs te maken dat je je eerst zelfverzekerder moet voelen voordat je in actie komt, blijf je juist stil staan. Vaak leggen we onszelf allerlei eisen op waar we aan moeten voldoen om daarna pas in actie te komen.

 

Misschien herken dit soort gedachten wel:

 

Ik moet meer zelfvertrouwen hebben

Ik moet me energieker en fitter voelen

Ik moet een opleiding hebben afgerond

Ik moet zeker weten dat mijn omgeving achter mij staat

Ik moet veel geld op mijn bankrekening hebben

Ik moet meer boeken hebben gelezen

Ik moet een groot netwerk hebben opgebouwd

Ik moet meer relaxed zijn en mindfull

Ik moet eerst mijn kinderen zien opgroeien

Ik moet zeker weten dat ik er klaar voor ben

 

En dan.

 

Gebeurt er helemaal niets.

 

Je schuift het voor je uit. Je bevriest of steekt je kop in het zand en gaat door met het leven dat je altijd al leidt. Het is namelijk nogal een lijst, bijna letterlijk een berg aan eisen om tegenop te zien.

 

Waarom ben je zo hard voor jezelf? Ben je pas goed genoeg wanneer je al deze punten hebt af kunnen vinken? Hoe haalbaar en realistisch is dat?

 

Wacht jij met het leven te leiden wat je écht wilt?

 

Wat is de juiste volgorde? Moet je eerst al het bovenstaande op de rit hebben voordat je de volgende stap kunt zetten?

 

Wat zou er gebeuren als je het omdraait? Als je begint bij het zetten van een eerste stap. Zou het kunnen dat de rest dan vanzelf volgt? Dat door te doen en in actie te komen juist jouw zelfvertrouwen toeneemt.

 

Dat je lekkerder in je vel gaat zitten en je meer kunt ontspannen en dat je in die juiste flow komt. Waardoor je een drive voelt en een nieuwe energiebron aanboort en je niet meer te stoppen bent. Die ene opleiding die nog op de plank ligt pak je moeiteloos op en je voelt een minder grote drempel om naar de sportschool te gaan of een rondje te gaan hardlopen omdat je juist die energie goed kunt gebruiken om jouw dromen te realiseren.

 

De remedie tegen onzekerheid bestaat niet. Je kunt er wel meer leren omgaan, daarover meer in een volgende blog.

 

Voor nu is mijn tip: Feel the fear and do it anyway.
Dat is waar moed over gaat. De angst voelen en het toch doen.

 

Wat is één beslissing die jij deze maand zou kunnen maken die je helpt om vooruit te komen naar wat je echt wilt, ook al is het misschien een enge beslissing? Deel het hieronder met me in het commentaarveld!

 

Ps: Geeft je werk je steeds minder energie? Is het tijd om te ontdekken en te gaan doen waar je wel voor bestemd bent en ben je klaar voor persoonlijke vrijheid en overvloed in je leven? Download dan de gratis gids Het Switch Effect.

Ook voor jou

Mindset

#StayAtHome – 7 tips om de crisis thuis door te komen

De natuur heeft ons niet nodig. In tijden als dit, wordt dat maar weer eens...

Lees meer...

door Bas Smeets op 23 maart 2020

Mindset

9 tips om je weerstand te verhogen

Een wereldwijde uitbraak van het coronavirus zorgt voor stress bij iedereen....

Lees meer...

door Fatima Perdijk op 16 maart 2020

Mindset

Bevrijd je mind

Het leven lijkt zo maakbaar. Overal lees en hoor je dat je het allemaal zelf...

Lees meer...

door Bas Smeets op 9 maart 2020

Pin It on Pinterest

Share This