door Bas

Geschreven op 25 februari 2019

Je kunt pas krijgen wat je wilt wanneer je weet wat je wilt

-Bas Smeets-

Een gastblog door Johan Struwe.

 

In onze sterk gedigitaliseerde wereld staan ons enorm veel geavanceerde hulpmiddelen ter beschikking om onze doelen te realiseren, en naarmate de jaren voorbijgaan worden deze steeds verder doorontwikkeld.

 

Waar we ons vroeger moesten behelpen met papieren agenda’s, kladblokken en adresboekjes om onze onderneming op te bouwen, zijn er nu de meest nuttige hulpmiddelen kosteloos online beschikbaar. In overvloed.

 

Van presentatiesoftware tot officepakketten, van online agenda’s tot blogplatformen en alle mogelijke social media om snel je boodschap te kunnen verspreiden; de mogelijkheden zijn eindeloos en onbeperkt toegankelijk. 

 

Toch is er nog steeds dezelfde tweedeling als voorheen tussen hen die daadwerkelijk actie ondernemen, en hen die aan de zijlijn blijven toekijken.

 

De voedingsbodem voor actie en succes ligt namelijk niet in technologische hulpmiddelen, maar in eeuwenoude waarden, die ons gedrag al sinds de oertijd bepalen. En misschien wel de allerbelangrijkste waarde in dit spectrum is vertrouwen.

 

Vertrouwen staat aan de basis van elke grote prestatie, en een gebrek eraan staat helaas onvermijdelijk garant voor mislukking. En het wrange is dat met elke mislukking het vertrouwen minder wordt. Een vicieuze cirkel, die al zovelen heeft weerhouden van het bereiken van hun doelen en ambities. En dat is enorm zonde!

 

Want vertrouwen kun je trainen. 

 

Een eerste stap is het stellen van doelen die je wilt bereiken, en deze voor jezelf duidelijk te visualiseren. En laat deze doelen vooral groot zijn! Door het stellen van enorme doelen bied je jezelf een voorschot op een toekomstige grote prestatie, en dat plant het zaadje van verlangen in je geest dat je vertrouwen zal aanwakkeren.

 

De allerkrachtigste manier om je grote doelen te bereiken is het combineren van vertrouwen met verlangen. Daarmee leg je de basis voor je succes. Wanneer je het absolute verlangen hebt om een doel te behalen, train je daarmee het vertrouwen dat het je ook daadwerkelijk gaat lukken. En wanneer je het doel eenmaal hebt behaald is het gevoel van vertrouwen definitief bevestigd.

 

Wederom een vicieuze cirkel dus, maar in dit geval één die je steeds een stapje verder brengt in het leven, en die je mentaal steeds sterker maakt.

 

Dit proces wordt in de psychologie operante conditionering genoemd en is zo effectief dat het bij vrijwel elke min of meer intelligente diersoort werkt! Het is één van de meest gebruikte principes in het trainen van verschillende dieren, dus een universeel toepasbaar instrument dat in de dagelijkse praktijk eenvoudig is uit te voeren.

 

Veel te veel mensen leven nog in de beperkende mindset dat grote doelen voor hen niet haalbaar zijn.

 

“Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”.

 

“Dat is niet haalbaar voor mensen als ik”.

 

“Wat hebben sommige mensen toch een mazzel!”.

 

Hoeveel mensen hebben zich wel niet door dit soort drogredenen laten overtuigen om hun dromen en doelen op te geven? Het zijn er helaas onvoorstelbaar veel. 

 

En het gevaarlijke is dat je door het opgeven van je dromen meteen een soort wrang maar veilig gevoel krijgt: Het gevoel van de veilige middelmaat. Het gevoel van de comfortzone waarin het leven rustig voortkabbelt. Zonder risico, zonder dalen, maar ook zonder pieken.

 

Het is het leven wat zovelen leiden om aan de verwachtingen van hun omgeving te voldoen, en een bron van innerlijke frustratie die uiteindelijk toch die knagende onvrede veroorzaakt, waardoor veel mensen mentaal en fysiek afbranden in de loop der jaren.

 

Door het cultiveren van verlangen en vertrouwen in jouw doelen kun je aan deze verstikkende middelmaat ontsnappen, mits je de ideeën hebt om jouw verlangen op te richten. Een prachtige uitdaging om deze dus goed in kaart te brengen!

 

Op welk idee ga jij je verlangen richten om zo vertrouwen te creëren? Deel het in de reacties!

 

Ps: Geeft je werk je steeds minder energie? Is het tijd om te ontdekken en te gaan doen waar je wel voor bestemd bent en ben je klaar voor persoonlijke vrijheid en overvloed in je leven? Download dan de gratis gids Het Switch Effect.

Ook voor jou

Ondernemen

Zzp’er worden: de voor- en nadelen

Zzp’er worden. Voor de een is dat ideaal en voor de ander blijkt het een...

Lees meer...

door Bas Smeets op 22 februari 2021

Ondernemen

Ondernemend gedrag: Ben jij een echte ondernemer?

Wil jij graag ondernemen maar vind je dit lastig, eng en weet je niet of jij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 13 februari 2021

Ondernemen

50 Eigen Bedrijf Ideeën. Start vandaag nog jouw Onderneming

In dit artikel geven we je 50 eigen bedrijf ideeën. Een eigen bedrijf starten,...

Lees meer...

door Bas Smeets op 4 februari 2021

Pin It on Pinterest

Share This