door Bas

Geschreven op 8 juli 2019

“Had ik mijn leven maar op mijn eigen manier geleefd en niet zoals anderen dat van me verwachtten.”

In het boek The Top 5 Regrets of the Dying beschrijft een palliatief verpleegkundige een aantal onderwerpen waar haar terminale patiënten, terugkijkend op hun leven, het meest spijt van hebben.

Hoe pijnlijk is het als je er pas op je sterfbed achter komt dat je het leven van een ander hebt geleid? Dat je spijt hebt omdat je niet volledig de regie in eigen hand hebt genomen. En omdat je de moed niet had om je zekerheden los te laten.

Je had zo graag buiten de lijntjes gekleurd en de gebaande paden links laten liggen. Om je dromen waar te maken, je creativiteit te laten stromen en keuzes te maken op basis van je gevoel.

Wat mij betreft is het de grootste fout die je in je leven kunt maken.

Maar wat ons gek genoeg vaak tegenhoudt om ons leven te veranderen, is juist de angst om fouten te maken. We volgen liever de bekende weg, kiezen voor de routine en soms zelfs de sleur van het leven in onze comfortzone. Omdat het veilig is en zekerheid biedt. Dan hoeven we geen risico’s te nemen, of ons uit te spreken en te gaan staan voor wie we zijn.

Er kan weinig fout gaan in onze comfortzone.

Maar veiligheid, comfort en routines zijn niet de juiste ingrediënten voor geluk en groei. In je comfortzone kun je niet werken aan je persoonlijke ontwikkeling en kun je ook geen echte impact maken.

Zou het niet heel bevrijdend zijn als je besluit dat je fouten mag maken? Dat iedere stap uit je comfortzone met vallen en opstaan gepaard gaat. Dat het niet (meteen) hoeft te lukken en dat succes een relatief begrip is.

Ik kan je nu al beloven, wanneer je kiest voor je passie, wanneer je echt impact wilt maken en wellicht zelfs besluit om te gaan ondernemen…

Dan zul je fouten maken.

Soms stoot je je zelfs 3x aan dezelfde steen.

Je gaat beslissingen nemen waar je later spijt van hebt.

Investeringen doen die niks opleveren.

Je zult commentaar en kritiek krijgen.

Je gaat mensen teleurstellen en irriteren.

Er zullen dagen zijn dat je denkt ik stop ermee.

Er zullen mensen zijn die je niet leuk vinden.

En je zult te horen krijgen dat je niet voldoet aan de verwachtingen.

Ik geef je de garantie dat dit gaat gebeuren. Dus waarom zou je er nu dan al tegen vechten? Of juist bevriezen, waardoor je niet in actie komt en lekker in de sleur van je huidige leven blijft hangen.

Buiten je comfortzone is waar de magie ontstaat. Daar zit de groei en het geluk. Je maakt het zoveel makkelijker voor jezelf als je snapt en toestaat dat je onderweg fouten mag maken.

Het scheelt je een hoop stress.

Check dit ook eens bij jezelf: wanneer is het goed genoeg? Wat is fout en wat is goed? Als jij aan een project werkt en je hebt voor je gevoel maar 80% van het resultaat en de kwaliteit geleverd die jij zelf voor ogen had. Omdat je zo’n hoge standaard hebt. Dan kan het zijn dat je met die 80% de verwachtingen van een ander volledig overtreft.

Hij of zij heeft namelijk een andere standaard dan jij. Wellicht heb je in de ogen van een klant, manager of opdrachtgever wel 120% geleverd. Dus vul niet te veel in voor een ander. Hoe hoog zijn jouw verwachtingen? Zijn deze wel realistisch en leg je jezelf hiermee niet te veel druk op?

Je leert sneller.

Fouten maken staat garant voor snelle groei. Het is de snelste manier om te leren hoe het niet moet. En erachter te komen wat niet bij je past en waar je wellicht niet zo goed in bent. Wanneer je dat onderkent, kun je pas echt vrij zijn en datgene doen wat je gelukkig maakt. Niet alles hoeft te lukken, of te slagen. Vaak kom je via een omweg uit bij het pad dat veel beter voor je is. Je kunt van tevoren de mooiste plannen maken en strategieën uitdenken, maar je weet pas of iets werkt als je het daadwerkelijk doet. Enorm goed voor je mindset.

Je hebt een mooi verhaal.

Succesverhalen zijn populair. Maar deel ook vooral je mislukkingen! Zeker als ondernemer. Vertel eens hoe en hoe vaak je dezelfde stomme fout hebt gemaakt en probeer het met een flinke dosis humor aan te dikken. Het helpt je om te relativeren. Veel mensen schamen zich voor hun fouten. Maar hoe sterk is het als je het gewoon toegeeft? Het maakt je veel menselijker en toegankelijker. En anderen leren ook weer van jouw fouten.

Wat zit er bij jou nu nog in de weg om je eigen leven te gaan leiden? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

 

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This