door Bas

Geschreven op 2 december 2018

‘Angst voelen is geen keuze, wat je daarna doet echter wel.’

-Bas Smeets-

Angst.

Meestal gaat angst over beren op de weg, doemscenario’s of gedachten als “het zal wel weer niet lukken”.

Maar er is ook een angst die wat verder weggestopt lijkt. Die wat minder aan de oppervlakte is.

Want wat als het wel zou lukken? Als alles lukt.

Stel dat jij jouw dromen gaat verwezenlijken en enorm succesvol en gelukkig wordt. Reken maar dat dit een enorme impact heeft op je leven. En juist dat kan onbewust ook een angst oproepen.

Het kan gebeuren dat jouw mechanismen keihard aan de slag gaanom er voor te zorgen dat jij geen stappen maakt en verandering aanbrengt. Ook als het resultaat heel erg positief zou kunnen zijn, jouw leven aanzienlijk verbetert en je een veel leuker mens maakt. Angst wordt namelijk getriggerd door het onbekende.

Door de paden die we nog niet in onze hersenen hebben aangelegd en die dus niet bekend zijn. Omdat we het nog nooit anders gedaan hebben, ons nooit anders gevoeld hebben en nooit op een andere manier hebben gedacht.

Stel dat je je leven lang gewend bent om te worstelen in relatie of baan waarin je niet gelukkig bent. Het werken voor een baas in een organisatie beknelt je en diep in je hart zou je jouw eigen bedrijf willen starten. Maar die weg is onbekend, en roept allerlei angsten bij je op.

Je bent namelijk niet alleen gewend geraakt aan het in loondienst zijn, het onderdeel uitmaken van een organisatie en/of werk te doen dat je eigenlijk niet leuk vindt. Nee, je bent ook gewend geraakt aan dat beknelde gevoel, die worsteling. Die pijn.

Want ook al klinkt het wellicht vreemd, dat gevoel is bekend en biedt veiligheid. Je weet inmiddels hoe je er mee om moet gaan. Sterker nog het kan verslavend zijn.

Jouw mechanisme is zo ingesteld dat al jouw acties en beslissing (onbewust) zijn ingesteld op het behouden van jouw huidige veilige situatie.

Wanneer je denkt zoals je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg.

Bij het starten van je eigen onderneming of wanneer je de overstap maakt naar een baan waarin je wel helemaal happy hoopt te zijn is juist dat gevoel onbekend en dat maakt het dus voor je brein in eerste instantie een onveilige situatie.

Hoe gek dat wellicht ook klinkt. Zo zijn wij als mens geprogrammeerd.

Maar hier is de uitdaging. Stel dat alles lukt? Dat jouw stoutste dromen uitkomen. Welke impact zou dat op jouw leven hebben?

Laten we er van uit gaan dat jij jouw eigen onderneming opstart.

Beeld je eens in, over 5 jaar heb jij een geweldig succesvol en bloeiend bedrijf opgebouwd.

Hoe voelt dat? En welke impact heeft het op jouw leven?

De consequenties van een succesvol leven:

  • Onbekend maakt onbemind. Ook jouw omgeving is niet gewend aan de nieuwe jij. Het roept wellicht weerstand op omdat ze dit ook niet gewend zijn. Maak jij de stap naar ondernemerschap dan voelt dit waarschijnlijk onveilig voor jouw partner of kinderen. Wees je hier van bewust
  • In de spotlight. Je kunt je niet meer verschuilen achter een organisatie en jouw collega’s. Jij bent jouw bedrijf. En dus zul jij jouw gezicht regelmatig moeten laten zien. Jij bent het gezicht in jouw (online) marketing. Dat voelt in het begin waarschijnlijk heel oncomfortabel. Maar ook daar zul je in groeien.
  • Wanneer je voor een baas werkt kun je best met een aardig salaris thuiskomen. Maar echte financiële stappen maak je pas wanneer je zelf ondernemer wordt. Wat zou je doen met al dat geld wanneer het begint te stromen?
  • Persoonlijke groei. De beste manier om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken is het opzetten van een eigen onderneming. Op dagelijkse basis loop je tegen jezelf en jouw eigen blokkades en overtuigingen aan. Iedere dag leer je, niet alleen vakinhoudelijk en als ondernemer, maar ook als mens maak je een ongekende groei door.
  • Wanneer jij verandert, veranderen jouw vriendschappen ook. Sommige vriendschappen zullen minder intensief worden of verwateren. Dat lijkt niet fijn, maar je komt zoveel nieuwe mensen tegen en zult ongetwijfeld mooie nieuwe vriendschappen sluiten.
  • Je hebt impact op de wereld. Jij bepaalt op welke manier je de wereld wilt veranderen. Er is geen manager meer die jou een strobreed in de weg legt. Jij hebt impact op jouw manier.
  • Je bent vrij. Om je eigen tijd in te delen. Jouw doelen te stellen en je eigen koers te bepalen. Je werkt met de mensen die jij echt leuk vind en waar je energie van krijgt

Welke gevoelens maakt het bij je los als je dit zo leest?

Krijg je er energie van? En voelt het tegelijkertijd ook oncomfortabel?

Wat zou voor jou de belangrijkste reden zijn om als zelfstandige te starten? Laat het me hieronder weten!

 

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This