Dan vraag je het toch lekker aan de buurvrouw!

25 augustus 2019

Ja joh, vraag het aan de buurvrouw van twee straten verderop…

Of hang een briefje op bij de lokale supermarkt. Of nog beter: stel je vraag in een willekeurige Facebook groep met wildvreemden!

Dat gevoel bekruipt me wel eens als mij om advies wordt gevraagd in mijn privéomgeving. In dit geval zijn het dan altijd mensen die echt aan iedereen hun probleem voorleggen en advies vragen. En dan heb ik het niet over of ik nog een goede tandarts in de buurt weet. Nee, het gaat meestal over best grote levensvragen.

Ze gaan alle kanten op en zijn zo onzeker als de pest. Het lijkt dan een heel goed idee om zoveel mogelijk mensen in je omgeving te vragen of zij de oplossing hebben. Want niets is zo fijn als een quick fix. En je blijft net zolang doorvragen totdat je een advies hebt gevonden wat je bevalt. Ook al is dit niet per se de beste optie voor je. Er is altijd wel iemand die zegt wat je graag wilt horen. Of, sterker nog, wat je zelf eigenlijk al lang al wist.

In het verleden gaf ik wel eens advies aan mensen van wie ik wist dat ze na mij nog tientallen anderen zouden benaderen. Maar ik wilde ze graag helpen en wist dat ik ze van de nodige effectieve adviezen kon voorzien. Na een tijdje sprak ik ze weer en kreeg dan te horen dat ene mevrouw X toch zo’n geweldig advies had! Na veel wikken en wegen bleek dit toch de beste oplossing.

Je raadt het al, dit was natuurlijk het advies wat ik al veel eerder ook had gegeven. Maar ja als je het aan zoveel mensen vraagt, dan houd je het allemaal niet meer bij. Ik voelde me net de burgemeester uit de Johma reclame: “Goed idee hè! Gevulde-eitjes-salade, heeft mijn vrouw bedacht…”

Inmiddels ben ik veel selectiever geworden aan wie en hoe ik advies geef. Los van wat ik bedrijfsmatig natuurlijk doe als trainer. Het gaat er niet om dat mijn advies niet wordt opgevolgd, want iedereen heeft daar zijn eigen keuze in te maken en dat is prima. Maar het vragen naar andermans mening heeft veel nadelen en is verre van effectief. Het kan juist leiden tot verwarring en besluiteloosheid. En ik zal je uitleggen waarom.

Iedereen is anders. Jij hebt je eigen unieke identiteit, je eigen overtuigingen en visie. Niemand heeft exact dezelfde weg afgelegd als jij. Niemand heeft precies dezelfde jeugd gehad als jij. Je bent als het ware één grote mix van allerlei factoren die bepalen wat voor jou de juiste weg is.

Dat betekent natuurlijk niet dat je er helemaal alleen voor staat. Het is altijd goed om je problemen te bespreken met anderen. Als je dat niet doet, dan levert het ook weer een hoop spanning op. Dus wees open en bespreek je struggles.

Daarmee moet je niet het antwoord buiten jezelf blijven zoeken. Je omgeving kan je juist ondersteunen en als je dan toch advies wilt vragen, geef ik je een aantal richtlijnen die je kunnen helpen. Het zijn ook fijne tips als jou om advies gevraagd wordt.

Wees selectief
Bedenk zelf heel goed wie je om advies vraagt. Kies een paar fijne mensen uit. Ga voor iemand die dichtbij je staat en iemand die meer als buitenstaander voor je voelt en juiste een frisse blik op de situatie kan werpen.

Vraag naar ervaringen
Stel de juiste vragen. Omdat werkelijk niemand zich volledig in jouw schoenen kan verplaatsen, kun je beter de vraag stellen: “wat zou jij doen?” Of vraag het aan iemand die al eerder in dezelfde situatie heeft gezeten. Check eens hoe hij of zij het toen heeft aangepakt. Op die manier verzamel je informatie zonder dat iemand anders geforceerd een oplossing voor jou probeert te bedenken die wellicht helemaal niet past.

Geef aan wat je nodig hebt
Dit is een hele belangrijke, want alles valt of staat toch altijd weer met communicatie. Benoem wat je nodig hebt. Wil je je verhaal kwijt en zoek je alleen een luisterend oor? Geef dit dan aan.

Je kunt prima aangeven dat iemand het niet voor je op hoeft te lossen, maar dat je gewoon gehoord en wellicht zelf getroost wilt worden. Of vraag of iemand met je mee wil denken en jou de juiste vragen kan stellen, zodat jij zelf met wat hulp bij je eigen oplossing komt.

Ga uit je hoofd
Uiteindelijk worden de beste beslissingen op basis van gevoel gemaakt. Je kan nog alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en puur op basis van ratio een besluit nemen…Als het niet goed voelt, krijg je er gegarandeerd spijt van. Dus probeer uit je hoofd te komen en te voelen welke richting je op moet. Dan blijf je bij jezelf en heb je het advies van een andere helemaal niet nodig.

Wat doe jij wanneer iemand steeds weer voor advies naar jou komt, maar dat eigenlijk nooit opvolgt? Hoe ga jij daarmee om? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This