door Bas

Geschreven op 24 december 2019

Nog even en dan is 2019 voorbij! Sterker nog, het decennium is alweer om. De tijd vliegt. We zijn bijna aanbeland in de twintiger jaren van de 21ste eeuw. Dat klinkt heel futuristisch, maar dit is de realiteit. Waren we 20 jaar geleden nog bang voor de millenniumbug, nu staan we voor hele andere uitdagingen.

Zal dit decennium net zo roerig zijn als de Roaring Twenties van de vorige eeuw? Roerige tijden zorgen voor verandering en verandering betekent vaak groei. 

Zo rond de feestdagen en het eind van het jaar is het tijd voor bezinning. De winter staat van nature voor een tijd waarin je meer naar binnen keert. Niet alleen in huis, waar je het licht en de warmte opzoekt. Maar ook in jezelf.

Een mooi moment om te reflecteren en evalueren. Wat is er goed gegaan het afgelopen jaar, waar ben ik trots op? Hoe ben ik gegroeid en wat waren mijn belangrijkste inzichten?

Maar zo aan het einde van het decennium kun je natuurlijk ook terugblikken op de afgelopen 10 jaar.

Vaak houden we zo vast aan het verleden en blijven we hangen in overtuigingen en gedachten die 10 jaar geleden nog geldig waren, maar nu niet meer. Waarom zou je nu een baan zoeken die past bij de opleiding die je 10 of 20 jaar geleden hebt gevolgd. Jij bent niet meer dezelfde persoon, de wereld is veranderd en waarschijnlijk klopt de materie die je toen doornam ook niet meer. Je kunt ook iets heel anders doen met je leven.

Afgelopen weken was ik op reis in Azië voor mijn eigen momenten van bezinning en reflectie. Ik was daar met mijn reismaatje Vera. Zij heeft jarenlang rechten gestudeerd en gewerkt als jurist. Dat was ooit haar droom. Maar al vrij snel kwam ze er toch achter dat ze er echt niet gelukkig van werd. Ze gooide het roer om en werd ondernemer. Nu helpt ze een grote groep vrouwen zichzelf op lichamelijk en emotioneel vlak te “healen”, o.a. met natuurlijke producten. Ze is weer gelukkig en ik zie dat ze straalt.

Maar hoeveel mensen in een soortgelijke situatie denken dat ze gewoon door moeten zetten? Je hebt ooit die keuze gemaakt, dus nu moet je volhouden. Toch?! Ik zie nog te veel mensen die vastgeroest op hun oude vertrouwde plek blijven zitten. Maar wees dan eerlijk naar jezelf, wil je echt nog 10 jaar zo doorgaan?

Maak van deze gelegenheid gebruik om eens terug te kijken op de afgelopen 10 jaar. Schrijf het op en haal er je inzichten uit zodat je de komende 10 jaar de juiste keuzes voor jezelf kunt gaan maken.

Wat deed je 10 jaar geleden?
Om te beginnen zet je de feiten op een rijtje.
Met wie ging je om en waar woonde je?
Hoe oud was je toen? Wat deed je voor werk?
Hoe zag je dag eruit en wat waren je hobby’s?

Wie was je?
Nu graven we iets dieper. Wat waren toen jouw kernwaarden? Waar stond je voor en wat vond je belangrijk? Omschrijf je karakter eens.

Hoe voelde jij je?
Zat je toen lekker in je vel? Was je gezond?
Hoe was jouw gemoedstoestand op een normale dag?

Waar geloofde jij 10 jaar geleden in?
Hoe keek jij tegen de wereld aan? Waren er bepaalde thema’s die je toen bezig hielden? Welke overtuigingen en gedachten gingen er vaak door je hoofd?

Wat was je verlangen?
Wat waren jouw dromen, verlangens en doelstellingen? Waar lag je passie? Had je toen al een helder beeld bij hoe jouw leven er nu uit zou zien?

Wanneer je al deze vragen hebt beantwoord, kun je hetzelfde doen voor het afgelopen jaar.
Leg de antwoorden naast elkaar en check eens welke inzichten je dit geeft. Heb je al een hele transformatie doorgaan? Of is er nu echt werk aan de winkel?

Het is nooit te laat om overnieuw te beginnen en de doelen te realiseren die je misschien 10 jaar geleden al voor ogen had. Wees niet te hard voor jezelf. Oordeel niet over wat je wel of niet hebt gedaan. Het gaat er om dat je informatie naar boven haalt die weer kunt gebruiken voor de komende 10 jaar.

Hoe wil je dat jouw leven er over 10 jaar uitziet? Durf groot te dromen. Wees niet bang.

Vaak overschatten we wat we in een jaar kunnen doen, maar onderschatten we wat we in een paar jaar kunnen doen en welke mega stappen we kunnen zetten.

Zet die stip op de horizon. En onderzoek dan eens hoe je dat doel met heel veel kleinere stappen kunt gaan bereiken.

Ik ben wel heel benieuwd, waar droomde jij 10 jaar geleden over? Deel het eens met ons hieronder in het commentaarveld!

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This