Analyseren

13 december 2021

Analyseren is een term die je vaak voorbij hoort komen in vacatures of artikelen over ondernemerschap. Maar wat is het eigenlijk precies en wat is het nut? Waar begin je? En wat betekent het als je analytisch vermogen hebt?

Hier lees je er meer over. 

Wat is analyseren?

Analyseren is het proberen te begrijpen van een probleem, situatie of vraagstuk door het grondig te onderzoeken en te ontleden.

Dat betekent een probleem op een systematische manier en vanuit verschillende invalshoeken benaderen en onderzoeken uit welke onderdelen het bestaat, proberen te begrijpen hoe deze onderdelen in elkaar grijpen en welke rol ze in het grotere geheel spelen. Het onderscheiden van hoofd- en bijzaken en het leggen van logische verbanden is ook een onderdeel van het maken van een analyse.

Waarom is analyseren zo belangrijk?

waarom analyseren

Mensen met een goed ontwikkeld analytisch vermogen zijn gewild op de arbeidsmarkt omdat veel werkgevers veel waarde hechten aan personeel dat goed is in probleemoplossend denken en handelen. Ook is goed kunnen analyseren één van de eigenschappen die veel succesvolle ondernemers gemeen hebben. 

Mensen die beschikken over een goed ontwikkeld analytisch vermogen:

  • Nemen betere beslissingen
  • Zijn goed in het verzamelen van relevante input, data en objectieve informatie
  • Laten zich niet leiden door hun gevoel maar nemen beslissingen op basis van feiten
  • Dringen door tot de kern van een probleem en zien wat er werkelijk aan de hand is
  • Overzien de consequenties van bepaalde keuzes
  • Zien snel een rode draad in een grote hoeveelheid informatie
  • Vragen door en zijn goed in luisteren
  • Raken niet overweldigd op het moment dat ze worden gepresenteerd met complexe informatie

Dit zijn eigenschappen zijn die zowel in privé situaties als zakelijk goed van pas komen. Je kunt het gebruiken bij het werken aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling, als tool die je helpt bij het formuleren en halen van persoonlijke doelen bijvoorbeeld. Als ondernemer is het vooral een instrument om meer inzicht en data te krijgen: over je bedrijf, je sterke en zwakke punten, je producten en diensten, de concurrentie en over hoe je markt eruitziet. Deze informatie kun je vervolgens gebruiken om strategische beslissingen mee te nemen.

Hoe kun je analyseren?

Je hoeft het wiel gelukkig niet zelf uit te vinden, er bestaan verschillende modellen die je kunnen helpen bij het analyseren van verschillende vraagstukken.

Hier vind je een aantal voorbeelden:

SWOT Analyse

swot analyse

De SWOT analyse is één van de bekendste modellen en wordt ook wel ‘sterkte zwakte analyse’ genoemd. Door een SWOT analyse toe te passen krijg je inzicht in waar kansen en bedreigingen voor je bedrijf liggen. Hoewel een SWOT analyse een bedrijfskundig model is kun je het ook prima toepassen om te kijken waar jouw persoonlijke sterktes en zwaktes liggen. 

BCG matrix

Dit is een model dat de marktgroei en het marktaandeel van verschillende producten in kaart brengt en met elkaar vergelijkt. Hiermee krijg je helder in welke producten je meer moet investeren en welke producten je beter niet meer kunt aanbieden.

Business Model Canvas

Het business model canvas kun je gebruiken als je een bedrijf gaat starten of wilt kijken of je business model nog goed functioneert. Het model omvat 9 bouwstenen waarmee je je bedrijf in kaart kunt brengen en geeft inzicht in sterke en zwakke punten en waar kansen liggen om te verbeteren. 

GAP Analyse

Een GAP-analyse is een model om te kijken naar het verschil tussen de huidige situatie en een potentiële of wenselijke situatie. Deze ruimte (de GAP) analyseren geeft handvaten voor het bepalen van een bedrijfsstrategie. 

Destep Analyse

De Destep analyse geeft inzicht in externe factoren die van invloed zijn op je bedrijf. De resultaten van een Destep analyse kunnen samen met de resultaten van een interne analyse de basis vormen voor een SWOT analyse.

ABC Analyse

abc analyse

Met de ABC Analyse neem je je producten onder de loep door ze in drie categorieën te verdelen (A, B en C) om duidelijk te krijgen welke het belangrijkst zijn voor je bedrijf en welke minder van belang zijn.

Tips bij het analyseren

Enkele tips die het analyseren makkelijker maken: 

Maak een plan

Voor de hand liggend maar daarom niet minder belangrijk: maak een duidelijk plan en geef antwoorden op een paar essentiële vragen:

  • Waarom maak je de analyse?
  • Welke vraag moet de analyse beantwoorden?
  • Wanneer is de analyse succesvol?

Blijf open minded

Laat je bij het analyseren van data en feiten niet leiden door vooroordelen of wenselijke uitkomsten, maar kijk naar de informatie op een objectieve manier en sta open voor nieuwe informatie. Ook als die confronterend of onverwacht is.

Kies een goed model

Er bestaat een geschikt model voor bijna elk probleem dat je kunt bedenken. Hierboven hebben we er al een aantal besproken maar het belangrijkst is dat je een model kiest dat past bij het probleem dat je wilt analyseren.

Timing

Op het moment dat jij of je bedrijf in de problemen raakt is het vaak te laat om nog in te kunnen grijpen, dus probeer het juiste moment te kiezen voor het maken van een analyse.

Er is meer dan data

Cijfers zijn belangrijk, maar er is meer dan data alleen. Je onderneming heeft ook te maken met mensen, werknemers, en bijvoorbeeld je klanten. Betrek al deze factoren in je analyse.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This