door Bas

Geschreven op 13 januari 2020

2019 leek wel het jaar van de grote transformaties. Ik heb ontzettend veel mensen ontmoet die op een of andere manier een knoop hebben doorgehakt. De een nam ontslag, de ander verbrak een relatie of verhuisde naar een andere stad of het buitenland.

Dat doe je niet zomaar, je hebt er een behoorlijke dosis lef voor nodig. En wat me opviel is dat het niet alleen maar mensen waren die enorm in de put zaten. Een aanzienlijk deel was er nog niet zo slecht aan toe en wilde dat juist voorkomen.

We horen of lezen vaak alleen de verhalen van mensen met burn-outs, depressies of een midlifecrisis. Als je diep ongelukkig bent in je baan of je relatie dan is het besluit om het helemaal anders te gaan doen al moeilijk genoeg. Maar vaak voel je in al je vezels dat je een andere weg op moet gaan. Je kunt haast niet anders, de nood is op zo’n moment dusdanig hoog dat je wel in actie moet komen.

Maar wat doe je als de nood nog niet zo hoog is? En je diep van binnen het gevoel hebt dat je stilstaat en dat er nog zoveel meer in het leven is of dat jij nog zoveel meer in je mars hebt dan je nu laat zien. Maar het leven dat je nu leidt is op zich ook wel prima. Je mag niet klagen, je bent niet ongelukkig en het gaat eigenlijk allemaal best wel ok.

Er zijn genoeg mensen die dagelijks naar hun werk gaan zonder tegenzin. Want de collega’s zijn best leuk en het werk is ook wel ok, ook al doen ze al jaren hetzelfde. Ergens voelen ze wel dat er iets schuurt. Want die comfortzone is wel heel gemakkelijk en zorgt voor een bepaalde mate van sleur. Er borrelt iets, maar wordt subtiel onderdrukt want zo erg is het ook allemaal niet. Maar de twijfel slaat steeds meer en meer toe.

Of de mensen die een relatie hebben met een partner waar ze nog wel van houden en het gezellig mee hebben. Op dagelijkse basis hebben ze het wel prima samen. Maar ze voelen dat ze bewust of onbewust worden tegengehouden door hun partner omdat ze toch niet dezelfde waarden en ambities hebben.

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt. Wil je zelf bijvoorbeeld graag veel reizen, er op uitgaan en nieuwe mensen ontmoeten? Maar je partner kiest liever voor een rustig leven thuis, met veel ritme en regelmaat. Op den duur gaat dit schuren en kun je je afvragen of je dan echt wel bij elkaar past. Toch houd je nog wel van je partner. En dat is precies wat het zo lastig maakt.

We kijken vol bewondering naar mensen die het roer om hebben gegooid en het rigoureus anders zijn gaan doen, omdat ze zo ongelukkig waren. Maar juist de keuze om uit een situatie te stappen die wel ok is en best comfortabel voelt, vraagt heel veel moed.

Je laat iets achter dat niet alleen veilig, maar ook best prima voelde en je weet niet wat de toekomst brengt. Ben je ontzettend ongelukkig in je baan, dan kun je er makkelijk op vertrouwen dat er iets beters voor je in het verschiet ligt. Maar als er een kans is dat je er ook op achteruit kunt gaan, maakt dat de keuze extra moeilijk.

Naast alle oordelen die je in zo’n situatie over jezelf kunt hebben, kun je ook rekenen op de nodige vragen en kritiek vanuit je omgeving.

Maar als je voelt dat je echt geremd wordt door de situatie en je niet kan groeien op de manier zoals jij wilt…
Als je stilstaat in je leven en je wilt juist zo graag in beweging zijn…
Als je snakt naar avontuur, meer plezier en geluk…

Waarom zou je dan vast blijven zitten in iets dat “wel ok” is? Neem je genoegen met een zeventje of zet jij alles op alles om je leven een 9 of zelfs een 10 te kunnen geven?

Sta jij op zo’n keerpunt in je leven? Of voel je dat het eraan komt?

Stel jezelf dan deze 3 vragen:

Wat is je intentie?
Wil je een beter en leuker leven omdat je nooit tevreden bent en je wilt altijd maar meer en meer? Vind jij het nooit goed genoeg? Dan kun je je afvragen of de verandering die jij voor ogen hebt je echt wel gelukkiger gaat maken. Onderzoek je intentie eens. Kom je er dan achter dat je echt stilstaat en op een plek in je leven bent waar je te weinig leert, je te weinig ontwikkelt en echt geremd wordt om dat leven te leiden dat je het liefste zou willen? Dan kan het wel eens tijd zijn om het roer om te gooien.

Wat als er niets verandert?
Stel dat je besluit om niks te veranderen om de situatie te accepteren zoals deze is, hoe ziet jouw leven er dan over 10 jaar uit? Wat doe je dan? En hoe voel jij je daarbij? Beeld het je zo exact mogelijk in, doe desnoods een visualisatie om alle emoties op te roepen die daarbij horen.

Misschien kom je tot de conclusie dat het eigenlijk zo erg nog niet is en kun je dankbaar zijn voor wat je nu hebt. Of je voelt juist enorm veel spijt omdat je bent blijven hangen in de sleur van het leven dat je al kende. Zoals een van onze deelnemers in de Mastermind laatst zo mooi zei: “Je kunt maar beter spijt hebben van dat wat je wél hebt gedaan, dan spijt hebben van iets wat je niet hebt gedaan.”

Durf jij je over te geven?
Je weet van tevoren nooit of de keuze die je maakt de juiste is. Je kunt de voor en nadelen nog zo hebben afgewogen, een garantie heb je nooit. Nelson Mandela bracht het heel treffend onder woorden: “May your choices reflect your hopes, not your fears.” Angst is een slechte raadgever. Wat zou er gebeuren als je erop vertrouwt dat het alleen maar beter kan worden.

Wellicht is het begin even moeilijk. Het verbreken van een relatie of het opzeggen van een baan kan in het begin heel heftig zijn en allerlei emoties passeren de revue. Je neemt afscheid van iets dat ook mooie kanten had en je weet niet wat je ervoor terug krijgt. Maar juist dat gevoel, dat avontuur, het springen in het diepe kan de mooiste dingen opleveren. Wat als het wel lukt en jij het mooiste leven kunt leven?

Herken je de situatie dat je leven ‘best ok’ is, maar dat je toch voelt dat je er niet alles uithaalt? Wat houdt jou tegen om toch helemaal voor je dromen te gaan? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This