9 tips om je weerstand te verhogen

16 maart 2020

Een wereldwijde uitbraak van het coronavirus zorgt voor stress bij iedereen. Waarschijnlijk ook bij jou. Meer zelfs dan je nu misschien door hebt. Wellicht maak je je helemaal niet zo druk en vertrouw je erop dat het jouw deur wel voorbij gaat. Toch zijn we massaal in een situatie beland die compleet nieuw is en die we eigenlijk alleen uit films kennen. Het is anders en we weten niet wat de gevolgen zullen zijn. Logisch dus dat je brein bewust of onbewust in de stress schiet. Niet gek idee om in deze tijd je weerstand te verhogen. 

Je vlucht, je vecht of je bevriest. Het is een zeer menselijke reactie.

Maar in tijden dat je jouw weerstand zo hoog mogelijk moet houden, kunnen we stress, angst en paniek echt niet gebruiken.

Je weerstand verhogen

Als je in stress verkeert, raakt je Cortisolniveau namelijk uit balans. Cortisol is een stresshormoon met een behoorlijk slechte reputatie. Niet helemaal terecht als je het mij vraagt. Want dit stofje zorgt er namelijk voor dat je in gevaarlijke situaties direct in actie kunt komen om jezelf in veiligheid te brengen. Dat was in het verleden en met name in de oertijd heel nuttig.

Alleen belanden we in het dagelijkse leven niet zo gauw meer in een levensbedreigende situatie. Toch raakt ons Cortisolniveau uit balans doordat veel mensen leiden aan (chronische) stress. Bijvoorbeeld door te hoge werkdruk, financiële tegenslagen of een baan die niet meer past.

Als je te veel of te weinig Cortisol aanmaakt, kun je allerlei geestelijke of lichamelijke klachten krijgen. Denk aan een hoge bloeddruk, ontregelde suikerspiegel, slapeloosheid, depressie en eetstoornissen. Het kan uiteindelijk leiden tot allerlei chronische ontstekingen in je lichaam.

Je weerstand verhogen

En vooral nu heel actueel: een verstoord Cortisolniveau verzwakt je immuunsysteem.

Dus hoe zorg je ervoor dat jouw weerstand op peil blijft en je cortisolniveau in balans is?

Ik geef je 9 tips!

Let op wat je eet

Afgelopen week is er veel pasta en brood gehamsterd. Niet zo handig als je jezelf weerbaar wilt maken voor een virus. Dit soort producten staan namelijk bol van de koolhydraten (suikers!). Suikers stimuleren ontstekingen in je lichaam en zorgen ervoor dat je Cortisolniveau uit balans raakt. Eet je geen koolhydraten dan gaat je Cortisolwaarde naar beneden en eet je te veel dan schiet het weer omhoog. Zorg ervoor dat je wel koolhydraten eet, maar doe het met mate en kies voor gezondere koolhydraten, bijvoorbeeld zoete aardappel.

Gezond eten voor je weerstand

 

Slik supplementen

Zorg ervoor dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Om je Cortisollevel op peil te houden en je weerstand een extra boost te geven kun je ook nog een aantal supplementen slikken. Omega 3, vitamine C en vitamine B5 kunnen je helpen om je Cortisolniveau in balans te houden.

Drink voldoende

Als we in de vechtstand of vluchtstand staan vergeten we gauw om te drinken. Bij stress gaat je hartslag en ademhaling omhoog en verbruik je meer vocht dan normaal. Drink dus vooral water en thee. Zo worden afvalstoffen ook sneller afgevoerd.

Ontspanning

Neem voldoende rust en zorg voor ontspanning op mentaal en fysiek niveau. Mediteer bijvoorbeeld dagelijks. Je brein kan maar één ding tegelijk. Op het moment dat je ontspant en op je ademhaling let, ligt de focus niet meer op stress. Je bijnieren worden ontlast en je brein komt tot rust. Door meer te ontspannen breng je een verhoogd Cortisol level weer omlaag. Waardoor je uiteindelijk ook beter slaapt.

Voldoende slaap

Rust is de sleutel tot het herstel. Na 6 uur slapen, gaat je Cortisolwaarde flink naar beneden. Je ontspant en brengt het Cortisolniveau daardoor weer in balans. Zorg ervoor dat je ’s avonds dus geen koolhydraten eet, vermijd cafeïne en doe nog een ontspanningsoefening. Zo slaap je lekkerder en beter.

Genoeg slaap voor je weerstand

Bewegen

Dat is natuurlijk altijd belangrijk en gezond. Dan blijft je Cortisolniveau in balans. Het verschilt per persoon wanneer je dit het beste kunt doen en op welke manier. Sommigen kun ’s avonds veel beter slapen na het sporten, een ander ligt nog uren wakker en sport liever in de ochtend. Kies ervoor wat bij je past.

Verbinding

Contact met anderen en een gevoel van verbinding zorgen voor de aanmaak van allerlei gelukshormonen. Deze zorgen er weer voor dat je Cortisolniveau daalt. Juist nu we veel thuis zijn is er meer tijd en aandacht voor elkaar en kun je samen zijn met je partner, kinderen of huisdieren gelukshormonen aanmaken op wat voor manier dan ook. Pak de telefoon of stuur kaartjes naar je dierbaren. Er zijn genoeg manieren om contact te zoeken en verbinding te voelen, ook als je alleen bent.

Activiteiten

Leuke dingen doen, daar gaat het om. Je moet wel een beetje creatief zijn als je veel binnen moet blijven. Zet de muziek lekker hard aan en dans mee. Stimuleer je brein, begin met een nieuwe hobby of misschien kun je beginnen met die ene cursus die je al heel lang wilde doen.

Kijk vooruit

Het is nu even zoals het is. Je kunt er nu niet zoveel aan doen. Het geeft je de gelegenheid om naar binnen te keren en te reflecteren op je leven. Wat zou je anders kunnen of willen doen? Durf te dromen en stel nieuwe doelen om te manifesteren. Doe een visualisatie en maak een moodboard over je ideale leven. Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Tips om je weerstand te verhogen

Wat doe jij zelf in deze tijd om je stressniveau te verlagen en positief te blijven? Deel het met ons in het commentaarveld hieronder!

Lees ook ons artikel: het is me allemaal te veel.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

5 Reacties

  1. Carola

    Goede tips!! En zeker waar. De stress maakt ons “zwakker en vatbaar”. Ik at van mezelf al gezond en bewoog ook al maar een supplimentje erbij kan geen kwaad. Even kijken of de mensen nog wat voor me hebben laten liggen.

    Antwoord
    • Nancy

      Waardevolle tips! En jij weet als geen ander wat het stresshormoontje Cortisol doet en kan doen. Dank je wel!

      Antwoord
  2. Ewout

    Heel bruikbare tips! Veel doe ik al, gezond eten, supplementen, nu even vlak in de buurt sporten omdat de sportschool dicht is. En de beurzen staan lekker laag, dus bijkopen is het devies! 😉

    Antwoord
  3. Joost van den Einden

    Sinds medio december 2019 werk ik op zater- of zondagen als gastheer/baliemedewerker en suppoost in Museum Helmond. Deze baan past erg bij mij als gepassioneerd kunstliefhebber. Op 8 maart 2020 was de officiële opening van de tentoonstelling ‘Lucas Gassel – Meester van het Landschap’. Dit is de meest belangrijke tentoonstelling uit de geschiedenis van ons museum, waaraan 2 jaar, met hart en ziel is gewerkt. Het was een fantastische dag, waarvan ik intens heb genoten. Dit korte filmpje geeft een mooie impressie van deze dag: https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=toe-Ku-c1o0&app=desktop.

    Afgelopen woensdag, 11 maart 2020, heb ik rustig de audiotour, die langs 14 van de ongeveer 70 werken gaat, gelopen. In beeld en geluid vertelt deze audiotour (middels een soort iPad) het verhaal van de zestiende-eeuwse landschapsschilder Lucas Gassel. Zelfs al heb je nooit een museum bezocht, dan is dit een mooie eerste keer. Je krijgt namelijk een boeiende introductie in zijn schilderijen en de manier waarop ze zijn gemaakt. Ik voelde me erg blij en trots dat ik mensen mag verwelkomen op zo’n schitterende tentoonstelling.

    Afgelopen vrijdag, 13 maart 2020, ben ik weer teruggekeerd naar ons Museum. Nu om alle 80 schilderijen, etsen, tekeningen en aanverwante objecten zorgvuldig te bekijken. Met een lunchpauze heb ik hierover ongeveer 3 uur gedaan. In mijn oren klonken Vivaldi’s ‘Vier jaar getijden’. Deze combinatie maakt me gelukkig in elke vezel van mijn lijf. ’s Middags werd duidelijk dat ons museum, net als alle Nederlandse musea, de volgende dag zou gaan sluiten. Een enorme streep door de rekening en een enorme teleurstelling voor onze directeur Marianne en ons toegewijde team.

    Nu overheerst voor mij vooral de dankbaarheid dat ik, op de valreep, alle werken rustig heb kunnen bekijken. Ik laat de frustratie van de sluiting los, want ik heb totaal geen invloed op de achterliggende oorzaak…de corona-crisis. Gelukkig heb ik de catalogus van deze tentoonstelling thuis liggen en neem nu de tijd om deze rustig door te nemen. Zodoende ben ik weer even terug op zaal en ben ik goed voorbereid om gasten te ontvangen na de heropening. Dit maakt me rustig in combinatie met een dagelijkse (bos)wandeling.

    Ik kijk uit naar het webinar ‘Pak je vrijheid!’ van vanavond 17 maart 2020, 20:00 uur.

    Antwoord
  4. Saloua

    Wauw zo waar! Bedankt voor je enorme wijsheid. Dit moeten meer mensen lezen. Bedankt, deze tips kunnen wij in deze tijden zo goed gebruiken.

    Keep on posting 💯

    Groetjes Saloua

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This