door Fatima

Geschreven op 16 maart 2020

Een wereldwijde uitbraak van het coronavirus zorgt voor stress bij iedereen. Waarschijnlijk ook bij jou. Meer zelfs dan je nu misschien door hebt. Wellicht maak je je helemaal niet zo druk en vertrouw je erop dat het jouw deur wel voorbij gaat. Toch zijn we massaal in een situatie beland die compleet nieuw is en die we eigenlijk alleen uit films kennen. Het is anders en we weten niet wat de gevolgen zullen zijn. Logisch dus dat je brein bewust of onbewust in de stress schiet. Niet gek idee om in deze tijd je weerstand te verhogen. 

Je vlucht, je vecht of je bevriest. Het is een zeer menselijke reactie.

Maar in tijden dat je jouw weerstand zo hoog mogelijk moet houden, kunnen we stress, angst en paniek echt niet gebruiken.

Je weerstand verhogen

Als je in stress verkeert, raakt je Cortisolniveau namelijk uit balans. Cortisol is een stresshormoon met een behoorlijk slechte reputatie. Niet helemaal terecht als je het mij vraagt. Want dit stofje zorgt er namelijk voor dat je in gevaarlijke situaties direct in actie kunt komen om jezelf in veiligheid te brengen. Dat was in het verleden en met name in de oertijd heel nuttig.

Alleen belanden we in het dagelijkse leven niet zo gauw meer in een levensbedreigende situatie. Toch raakt ons Cortisolniveau uit balans doordat veel mensen leiden aan (chronische) stress. Bijvoorbeeld door te hoge werkdruk, financiële tegenslagen of een baan die niet meer past.

Als je te veel of te weinig Cortisol aanmaakt, kun je allerlei geestelijke of lichamelijke klachten krijgen. Denk aan een hoge bloeddruk, ontregelde suikerspiegel, slapeloosheid, depressie en eetstoornissen. Het kan uiteindelijk leiden tot allerlei chronische ontstekingen in je lichaam.

Je weerstand verhogen

En vooral nu heel actueel: een verstoord Cortisolniveau verzwakt je immuunsysteem.

Dus hoe zorg je ervoor dat jouw weerstand op peil blijft en je cortisolniveau in balans is?

Ik geef je 9 tips!

Let op wat je eet

Afgelopen week is er veel pasta en brood gehamsterd. Niet zo handig als je jezelf weerbaar wilt maken voor een virus. Dit soort producten staan namelijk bol van de koolhydraten (suikers!). Suikers stimuleren ontstekingen in je lichaam en zorgen ervoor dat je Cortisolniveau uit balans raakt. Eet je geen koolhydraten dan gaat je Cortisolwaarde naar beneden en eet je te veel dan schiet het weer omhoog. Zorg ervoor dat je wel koolhydraten eet, maar doe het met mate en kies voor gezondere koolhydraten, bijvoorbeeld zoete aardappel.

Gezond eten voor je weerstand

 

Slik supplementen

Zorg ervoor dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Om je Cortisollevel op peil te houden en je weerstand een extra boost te geven kun je ook nog een aantal supplementen slikken. Omega 3, vitamine C en vitamine B5 kunnen je helpen om je Cortisolniveau in balans te houden.

Drink voldoende

Als we in de vechtstand of vluchtstand staan vergeten we gauw om te drinken. Bij stress gaat je hartslag en ademhaling omhoog en verbruik je meer vocht dan normaal. Drink dus vooral water en thee. Zo worden afvalstoffen ook sneller afgevoerd.

Ontspanning

Neem voldoende rust en zorg voor ontspanning op mentaal en fysiek niveau. Mediteer bijvoorbeeld dagelijks. Je brein kan maar één ding tegelijk. Op het moment dat je ontspant en op je ademhaling let, ligt de focus niet meer op stress. Je bijnieren worden ontlast en je brein komt tot rust. Door meer te ontspannen breng je een verhoogd Cortisol level weer omlaag. Waardoor je uiteindelijk ook beter slaapt.

Voldoende slaap

Rust is de sleutel tot het herstel. Na 6 uur slapen, gaat je Cortisolwaarde flink naar beneden. Je ontspant en brengt het Cortisolniveau daardoor weer in balans. Zorg ervoor dat je ’s avonds dus geen koolhydraten eet, vermijd cafeïne en doe nog een ontspanningsoefening. Zo slaap je lekkerder en beter.

Genoeg slaap voor je weerstand

Bewegen

Dat is natuurlijk altijd belangrijk en gezond. Dan blijft je Cortisolniveau in balans. Het verschilt per persoon wanneer je dit het beste kunt doen en op welke manier. Sommigen kun ’s avonds veel beter slapen na het sporten, een ander ligt nog uren wakker en sport liever in de ochtend. Kies ervoor wat bij je past.

Verbinding

Contact met anderen en een gevoel van verbinding zorgen voor de aanmaak van allerlei gelukshormonen. Deze zorgen er weer voor dat je Cortisolniveau daalt. Juist nu we veel thuis zijn is er meer tijd en aandacht voor elkaar en kun je samen zijn met je partner, kinderen of huisdieren gelukshormonen aanmaken op wat voor manier dan ook. Pak de telefoon of stuur kaartjes naar je dierbaren. Er zijn genoeg manieren om contact te zoeken en verbinding te voelen, ook als je alleen bent.

Activiteiten

Leuke dingen doen, daar gaat het om. Je moet wel een beetje creatief zijn als je veel binnen moet blijven. Zet de muziek lekker hard aan en dans mee. Stimuleer je brein, begin met een nieuwe hobby of misschien kun je beginnen met die ene cursus die je al heel lang wilde doen.

Kijk vooruit

Het is nu even zoals het is. Je kunt er nu niet zoveel aan doen. Het geeft je de gelegenheid om naar binnen te keren en te reflecteren op je leven. Wat zou je anders kunnen of willen doen? Durf te dromen en stel nieuwe doelen om te manifesteren. Doe een visualisatie en maak een moodboard over je ideale leven. Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Tips om je weerstand te verhogen

Wat doe jij zelf in deze tijd om je stressniveau te verlagen en positief te blijven? Deel het met ons in het commentaarveld hieronder!

Lees ook ons artikel: het is me allemaal te veel.

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This