8 redenen om van je “haters” te houden

27 januari 2019

Je wordt niet succesvol door iedereen te vriend te houden.

-Bas Smeets-


Een berucht fenomeen waar veel online influencers en celebrities mee te maken krijgen op Social Media.

Steek je je kop boven het maaiveld en laat je jezelf zien dan kun je rekenen op reacties. Positief, negatief en soms ronduit hatelijk.

Zeker in een land als Nederland waar het gros nog altijd vindt dat je maar beter gewoon kunt doen, kun je je borst nat maken.

Ik ben er zelf ook bekend mee. Af en toe ontvang ik berichten in mijn mailbox als reactie op mijn blog of mailings. Gelukkig is het merendeel positief, maar soms zitten er best vervelende berichten tussen. Inmiddels heb ik een olifantenhuid gekweekt en raakt het me niet. Maar ik zal eerlijk tegen je zijn, leuk is het natuurlijk niet.

Ook in onze Masterminds geven deelnemers van het programma De Nieuwe Ondernemer soms aan dat ze het behoorlijk spannend vinden om naar buiten te treden met hun boodschap of visie.

Dat je hier mee te maken krijgt, zodra je kiest voor jezelf, kan ik je garanderen. Of het nou echt negatieve reacties zijn, twijfels of plagende opmerkingen.

Je kunt je er onwijs druk om maken en al je tijd en energie steken in leuk gevonden worden door anderen. Maar juist wanneer je als ondernemer meer zichtbaar wordt en je verhaal gaat delen, heeft het geen impact als je altijd maar een middenweg probeert te zoeken. Om maar niemand voor het hoofd te stoten. Geen negatieve reacties uit te lokken.

Want ik heb nieuws voor je. Het heeft totaal geen zin.

Daarom heb ik besloten om van mijn “haters” te houden. Klinkt misschien gek. Maar daar heb ik alle reden toe. Het feit dat je negatieve reacties krijgt is namelijk vaak een indicatie dat jij precies op de goede weg bent.

Ik zal je uitleggen waarom. 

  • Je triggert een emotie. Kennelijk doe jij iets wat bij de andere een reactie uitlokt. Het kan zijn dat de ander graag hetzelfde zou doen, maar niet durft. Of jij bent verder dan de ander. Het roept frustraties en woede op omdat hij of zij kennelijk niet het leven leidt wat hij graag zou willen. 
  • Je maakt indruk. Jouw boodschap blijft hangen. Er zijn genoeg TV commercials die ontzettend irritant zijn, maar de meeste tv kijkers kunnen zich jaren later die ene reclame nog herinneren. 
  • Je trekt de juiste mensen aan. Wanneer je negatieve reacties krijgt, heb je stelling genomen of een echte stap gezet. Je hebt niet gekozen voor de gulden middenweg die op niemand indruk maakt. Tegenover alle negativiteit staan ook de positieve reacties. They hate you, or they love you. Degenen die jou geweldig vinden zijn hoogstwaarschijnlijk jouw ideale klanten. 
  • Je hebt succes. 9 van de 10 keer hebben negatieve reacties te maken met jaloezie. Dat betekent dat jij dus iets heel goed aan het doen bent. Zie het als een compliment. 
  • Je hebt impact. De enige manier om echt iets te veranderen, om impact te hebben als mens of ondernemer is het delen van jouw waarheid, ook al is het een boodschap die wellicht wat impopulair is bij sommigen. Maar wanneer je echt iets wil veranderen ga je tegen de gevestigde orde in, dat roept hoe dan ook weerstand op. Let er wel op dat je niemand kwetst of schaadt. 
  • Het is je drijfveer. Dit geldt misschien niet voor iedereen. Maar juist de weerstand die je voelt kan een stimulans zijn omdoor te pakken. Wie het laatst lacht, lacht het hardst. Pas alleen wel op dat je ego hier niet in de weggaan zitten. Je moet het niet doen om anderen iets te bewijzen, zie het meer als brandstof voor jezelf. 
  • Je spaart energie. Door op een andere manier tegen je “haters” aan te kijken verspil je geen energie. Want ook als je probeert om iedereen te pleasen zullen mensen iets van je vinden. Dan ben je de grijze muis, die altijd met alle winden mee waait en je naar de mond praat. Je kunt dus maar beter gewoon doen wat je te doen staat en zeggen wat je vindt. 
  • Je hebt er geen invloed op. Iedereen heeft zijn eigen filters opgebouwd door de jaren heen. Je bent gevormd door jouw opvoeding, ervaringen en overtuigingen die je hebt meegekregen. Al deze filters bepalen hoe de ontvanger jouw boodschap binnenkrijgt. Wanneer ze iets van jou lezen gaat alle inhoud eerst door alle filters heen en wordt er een oordeel gevormd over jouw verhaal. Je kunt je wel voorstellen, jij hebt weinig invloed op de filters van de ander.  

Dus probeer je niet druk te maken over weerstand, onbegrip en negativiteit die op je afkomt wanneer je voor jezelf, je mening en jouw doel gaat staan.

Hoe zit dat bij jou? Krijg je wel eens negatieve of kritische reacties wanneer je je eigen waarheid spreekt en hoe ga je daarmee om? Deel het met me hieronder in het commentaarveld!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

9 Reacties

  1. Jeanine

    Prachtig artikel Bas!
    Ik herinner me nog dat ik iemand vertelde dat ik een accreditatie van “de Wereld van Verschil” wilde gaan doen, Naast mijn NLP-trainers opleiding en opleiding Kleurconsulente zou de accreditatie de cirkel voor mij rond maken en om vervolgens voor mezelf aan de slag te gaan.
    Deze persoon vroeg mij waarom ik niet een “echte” opleiding ging volgen, zodat ik in een “echte” en “goedbetaalde” baan zou kunnen stappen.

    Voor mij weer het moment om in mijn kindstuk/beperkende overtuigingen te schieten “je kunt niet leren”, “je bent niet goed genoeg”, “wie denk je wel dat je bent”

    Antwoord
    • Bas Smeets

      Dank je voor je reactie Jeanine! Als ze straks zelf nog aan het zwoegen zijn in een baan gaan ze jaloers op je zijn 🙂

      Antwoord
  2. Nathalie

    Dank voor dit artikel. Ik heb mensen zo boos gemaakt dat ze nog steeds niet tegen me praten, en daar maakte ik me druk om. Tot ik bedacht dat ik het eigenlijk veel erger zou vinden als deze mensen me wel aardig zouden vinden…

    Antwoord
    • Gerdy

      Das echt een geweldige houding. Dankjewel!

      Antwoord
    • Bas Smeets

      Wow, mooi inzicht Nathalie!

      Antwoord
  3. Gerdy

    Ja. Ik ken het ook. “Wie denk je wel niet dat je bent”. Of me vertellen dat ik Mn leven vergooi. Dat ik naïef ben. Dat ik toch nooit coach kan zijn zonder coach opleiding. Dat men niet geconfronteerd wil worden met de keuzes die ik maak. Iedereen heeft er een mening over.

    Doet nog steeds pijn. Maar ik twijfel in ieder geval niet meer aan mezelf.

    Antwoord
    • Bas Smeets

      Mensen praten vanuit hun eigen pijn en onvermogen om om te gaan met iemand die buiten de ‘veilige’ gebaande paden durft te kijken

      Antwoord
  4. Manon van Bortel

    Hi Bas, Je Blog komt voor mij op een goed moment! Ik loop mee in het programma @vanwerknaarpassie en ben nu zo’n 2 maanden bezig om mijzelf uit een heel diep dal te halen. Ik “werkte” al een paar jaar vanuit huis, maar kreeg niets van de grond.

    Het gaat nu heel goed met me, mede omdat ik een aantal keuzes heb gemaakt. De belangrijkste keuze: “ik wil iets gaan doen waar ik gelukkig van wordt” vandaar de beslissing om in het programma te stappen.

    Nu kost dit nou eenmaal tijd en verander je niet in 1 dag, dus heb ik er voor gekozen om mijn dagen zo in te delen dat ik hieraan kan werken. Dit heeft als consequentie dat ik geen tijd heb/maak om overdag koffie te drinken, klusjes te doen voor het gezin etc. Mijn gezin moest hier even aan wennen maar pakte al snel de nieuwe routines op.

    Mijn familie kijkt hier echter anders tegen aan. Zij zien nog geen tastbare resultaten van mijn veranderproces. Ik kreeg onlangs dan ook de opmerking: ” Je bent wel héél erg met jezelf bezig” . In eerste instantie komt zo’n beschuldiging recht bij mij binnen en begin ik te twijfelen of ik nu niet egoïstisch bezig ben.

    Gelukkig ben ik al een stukje verder in mij ontwikkel proces en zie ik het nu als een compliment. Want als ik zoveel met mijzelf bezig ben, ben ik dus op de goede weg, want dát is precies waar ík voor gekozen heb!

    Antwoord
    • Bas Smeets

      Mooi dat het nu goed met je gaat Manon! Je omgeving moet nog erg wennen aan de ‘nieuwe Manon’, dat is lastig. Ze bedoelen het goed en meestal draaien ze wel bij zodra de eerste resultaten zichtbaar zijn… En dat is een proces dat natuurlijk even nodig heeft.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This