door Bas

Geschreven op 23 maart 2020

De natuur heeft ons niet nodig.
In tijden als dit, wordt dat maar weer eens duidelijk.

Terwijl iedereen in rep en roer is, gaat de natuur rustig zijn gangetje en volgt het ondanks de opwarming van de aarde haar natuurlijke patroon. Het wordt steeds vroeger licht, de vogeltjes fluiten en de tulpen bloeien. De lente hangt in de lucht.

Maar wij blijven binnen, althans dat is de bedoeling.
Het is een extreme situatie waarin we niet eerder zo hebben meegemaakt dat onze vrijheid werd beperkt. Dat is best lastig voor een eigenwijs volk als de Hollanders.

Laten we eerlijk zijn, de hele dag thuis blijven is ook gewoon lastig. De muren komen op je af en de ene emotie wisselt de andere af. Irritatie, omdat je huisgenoten constant om je heen zijn en je weinig ruimte voor jezelf hebt. Verveling, omdat allerlei leuke afspraken en evenementen zijn afgezegd en je je nu thuis moet vermaken. En angst en onrust, omdat we in een nieuwe situatie zitten die veel onzekerheid met zich meebrengt.

Al dat soort emoties zijn hartstikke begrijpelijk. Een crisis, of die nu persoonlijk of maatschappelijk is, leidt tot een rollercoaster aan emoties.

En dat is nog heftiger als je geconfronteerd wordt met elkaars emoties omdat je thuis moet werken en je partner en kinderen ook noodgedwongen thuiszitten. En wanneer je alleen bent kunnen de muren ook op je afkomen en voel je je soms misschien wat eenzaam.

Ik ken gelukkig ook een aantal introverte personen die het stiekem wel lekker vinden dat ze veel thuis mogen blijven en zonder schuldgevoel de huismus kunnen uithangen. Maar voor veel mensen is het een hele uitdaging. Er op uitgaan is, in deze tijd waarbij we solidair moeten zijn met de zorgprofessionals die zich een slag in de rondte werken, dus niet de oplossing.

Daarom geef ik je in deze blog 7 indoor-tips zodat jij en eventueel je huisgenoten de komende tijd zonder (of met zo min mogelijk) kleerscheuren deze crisis uitkomen.

Incasseren & accepteren
Een grote crisis als deze stelt je enorm op de proef. Je komt erachter hoe veerkrachtig je eigenlijk bent. Vele emoties die de revue passeren, verdriet, woede, verveling. Alles is ok, geef het de ruimte. Emoties duren maar heel kort als je ze toelaat. Op een grootschalige crisis als dit heb je geen invloed. Je kunt je medemens helpen en de aanwijzingen van de overheid opvolgen. Maar voor de rest is het een kwestie van accepteren en er het beste van maken voor jezelf en je omgeving.

Tel tot 10
Voor iedereen is het lastig in deze situatie. Irritaties zijn er gauw en veel als je samenwoont met je partner en/of kinderen. Maar iedereen wordt uitgedaagd in deze situatie. Je ziet de mooiste kanten van iemand, maar ook de slechtste. Geef elkaar wat ruimte en reageer je emoties niet direct af op een ander. Loop even weg, adem een paar keer diep in en uit en tel tot 10.

Creëer je eigen plek
Hoe klein je huis ook is, als je op elkaars lip zit dan moet je ook ergens je eigen plek creëren. Al is het op de WC, in bad of een lekkere comfortabele stoel. Claim een plek waar jij je even terug kan trekken om op adem te komen. Als je alleen bent is dat geen probleem, maar maak je huis dan zo gezellig mogelijk. Koop wat mooie bloemen en zorg voor een gezellige sfeer.

Zoek een ritme
Het is geen vakantie, helaas. Dus is het belangrijk om een vast ritme te hebben. Begin je dag op het tijdstip dat je normaal ook zou doen wanneer je naar je werk zou gaan. Start met een lichamelijk oefening of een meditatie. Als je aan de werkdag begint, start dan met de meest vervelende klus. Uitstellen is altijd een risico als je thuiswerkt. Ga ook lekker op tijd naar bed om het juiste ritme vast te houden.

Leef in het NU
We weten niet hoe het er over een paar maanden uitziet. Je hebt geen zekerheid over hoe jij er zakelijk en privé doorheen zal komen. Sta daar dus ook niet te lang bij stil. Het heeft geen zin om je volledig te laten leiden door cijfers en prognoses. Er is nog zoveel onduidelijk, dus daar kunnen geen garanties aan worden ontleent. Door je op jezelf en je omgeving te richten, niet continue het nieuws te lezen of luisteren en vooral aandacht te hebben voor vandaag, het NU, creëer je meer rust en overzicht voor jezelf.

Laat je creativiteit de loop
Verveling is de perfecte omstandigheid voor creativiteit. Je brein wordt uitgedaagd om met nieuwe ideeën te komen. Je kunt creatief zijn met een doel, door een meubelstuk voor je huis te maken of een nieuwe businessplan te schrijven. Maar het is juist ook goed om gewoon lekker doelloos je creativiteit laten gaan. Het werkt ook rustgevend en leidt je even af van al het gedoe om je heen.

Ontwikkel jezelf
Een crisis is altijd een kans om het beste in je naar boven te halen. Vanuit de lastigste situaties ontstaan vaak de mooiste dingen. Probeer dus niet te blijven hangen in angst, ellende en onrust. Maar werk aan je persoonlijke of zakelijke groei. Benut je tijd door veel boeken te lezen, documentaires te kijken of volg een online training.

Heb jij nog een thuiswerk of thuisblijf tip om de dag door te komen? Deel hem dan gerust hieronder in het commentaarveld!

PS: Wil je deze tijd gebruiken om te ontdekken waar het leven voor jou werkelijk om draait? Om wie je echt bent, je passie glashelder te formuleren en deze daarna heel gestructureerd om te gaan zetten naar een inkomen? Vraag dan nu een vrijblijvende intake van 30 minuten aan om te kijken hoe we je kunnen helpen, of bekijk onze gratis 5-delige videoserie ‘welk werk past bij jou?

Ook voor jou

Passie

Carrièreswitch maken in 10 stappen

Een carrièreswitch of loopbaanverandering doe je niet zomaar. Misschien...

Lees meer...

door Bas Smeets op 27 september 2022

Blog

Talenten ontdekken. Dat doe je met onze tips + vragen

Iedereen heeft talenten. Weet jij eigenlijk welke talenten jij hebt? En waarom...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Kennisbank

Loopbaanadviseur. Krijg weer energie uit je werk

Begin jij te merken dat je minder energie of voldoening uit je werk haalt?...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Pin It on Pinterest

Share This