#StayAtHome – 7 tips om de crisis thuis door te komen

23 maart 2020

De natuur heeft ons niet nodig.
In tijden als dit, wordt dat maar weer eens duidelijk.

Terwijl iedereen in rep en roer is, gaat de natuur rustig zijn gangetje en volgt het ondanks de opwarming van de aarde haar natuurlijke patroon. Het wordt steeds vroeger licht, de vogeltjes fluiten en de tulpen bloeien. De lente hangt in de lucht.

Maar wij blijven binnen, althans dat is de bedoeling.
Het is een extreme situatie waarin we niet eerder zo hebben meegemaakt dat onze vrijheid werd beperkt. Dat is best lastig voor een eigenwijs volk als de Hollanders.

Laten we eerlijk zijn, de hele dag thuis blijven is ook gewoon lastig. De muren komen op je af en de ene emotie wisselt de andere af. Irritatie, omdat je huisgenoten constant om je heen zijn en je weinig ruimte voor jezelf hebt. Verveling, omdat allerlei leuke afspraken en evenementen zijn afgezegd en je je nu thuis moet vermaken. En angst en onrust, omdat we in een nieuwe situatie zitten die veel onzekerheid met zich meebrengt.

Al dat soort emoties zijn hartstikke begrijpelijk. Een crisis, of die nu persoonlijk of maatschappelijk is, leidt tot een rollercoaster aan emoties.

En dat is nog heftiger als je geconfronteerd wordt met elkaars emoties omdat je thuis moet werken en je partner en kinderen ook noodgedwongen thuiszitten. En wanneer je alleen bent kunnen de muren ook op je afkomen en voel je je soms misschien wat eenzaam.

Ik ken gelukkig ook een aantal introverte personen die het stiekem wel lekker vinden dat ze veel thuis mogen blijven en zonder schuldgevoel de huismus kunnen uithangen. Maar voor veel mensen is het een hele uitdaging. Er op uitgaan is, in deze tijd waarbij we solidair moeten zijn met de zorgprofessionals die zich een slag in de rondte werken, dus niet de oplossing.

Daarom geef ik je in deze blog 7 indoor-tips zodat jij en eventueel je huisgenoten de komende tijd zonder (of met zo min mogelijk) kleerscheuren deze crisis uitkomen.

Incasseren & accepteren
Een grote crisis als deze stelt je enorm op de proef. Je komt erachter hoe veerkrachtig je eigenlijk bent. Vele emoties die de revue passeren, verdriet, woede, verveling. Alles is ok, geef het de ruimte. Emoties duren maar heel kort als je ze toelaat. Op een grootschalige crisis als dit heb je geen invloed. Je kunt je medemens helpen en de aanwijzingen van de overheid opvolgen. Maar voor de rest is het een kwestie van accepteren en er het beste van maken voor jezelf en je omgeving.

Tel tot 10
Voor iedereen is het lastig in deze situatie. Irritaties zijn er gauw en veel als je samenwoont met je partner en/of kinderen. Maar iedereen wordt uitgedaagd in deze situatie. Je ziet de mooiste kanten van iemand, maar ook de slechtste. Geef elkaar wat ruimte en reageer je emoties niet direct af op een ander. Loop even weg, adem een paar keer diep in en uit en tel tot 10.

Creëer je eigen plek
Hoe klein je huis ook is, als je op elkaars lip zit dan moet je ook ergens je eigen plek creëren. Al is het op de WC, in bad of een lekkere comfortabele stoel. Claim een plek waar jij je even terug kan trekken om op adem te komen. Als je alleen bent is dat geen probleem, maar maak je huis dan zo gezellig mogelijk. Koop wat mooie bloemen en zorg voor een gezellige sfeer.

Zoek een ritme
Het is geen vakantie, helaas. Dus is het belangrijk om een vast ritme te hebben. Begin je dag op het tijdstip dat je normaal ook zou doen wanneer je naar je werk zou gaan. Start met een lichamelijk oefening of een meditatie. Als je aan de werkdag begint, start dan met de meest vervelende klus. Uitstellen is altijd een risico als je thuiswerkt. Ga ook lekker op tijd naar bed om het juiste ritme vast te houden.

Leef in het NU
We weten niet hoe het er over een paar maanden uitziet. Je hebt geen zekerheid over hoe jij er zakelijk en privé doorheen zal komen. Sta daar dus ook niet te lang bij stil. Het heeft geen zin om je volledig te laten leiden door cijfers en prognoses. Er is nog zoveel onduidelijk, dus daar kunnen geen garanties aan worden ontleent. Door je op jezelf en je omgeving te richten, niet continue het nieuws te lezen of luisteren en vooral aandacht te hebben voor vandaag, het NU, creëer je meer rust en overzicht voor jezelf.

Laat je creativiteit de loop
Verveling is de perfecte omstandigheid voor creativiteit. Je brein wordt uitgedaagd om met nieuwe ideeën te komen. Je kunt creatief zijn met een doel, door een meubelstuk voor je huis te maken of een nieuwe businessplan te schrijven. Maar het is juist ook goed om gewoon lekker doelloos je creativiteit laten gaan. Het werkt ook rustgevend en leidt je even af van al het gedoe om je heen.

Ontwikkel jezelf
Een crisis is altijd een kans om het beste in je naar boven te halen. Vanuit de lastigste situaties ontstaan vaak de mooiste dingen. Probeer dus niet te blijven hangen in angst, ellende en onrust. Maar werk aan je persoonlijke of zakelijke groei. Benut je tijd door veel boeken te lezen, documentaires te kijken of volg een online training.

Heb jij nog een thuiswerk of thuisblijf tip om de dag door te komen? Deel hem dan gerust hieronder in het commentaarveld!

PS: Wil je deze tijd gebruiken om te ontdekken waar het leven voor jou werkelijk om draait? Om wie je echt bent, je passie glashelder te formuleren en deze daarna heel gestructureerd om te gaan zetten naar een inkomen? Vraag dan nu een vrijblijvende intake van 30 minuten aan om te kijken hoe we je kunnen helpen, of bekijk onze gratis 5-delige videoserie ‘welk werk past bij jou?

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

1 Reactie

 1. Marian

  hoi Bas,

  klusjes doen vind ik leuk
  eindelijk die zolder opruimen.
  gratis webinars volgen.
  muziek luisteren en lezen.
  zalig vind ik dat.
  ik leef dan ook per dag. doe wat ik echt moet doen.
  boodschappen doen en het huishouden
  ook meer tijd voor mijn kinderen.
  en vooral inzien dat mijn partner en ik teveel uit elkaar gegroeid zijn. eindelijk hebben we gesprekken die er toe doen.
  niet alleen praten over koetjes en kalfjes.

  vele groetjes
  marian

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This