door Bas

Geschreven op 20 april 2017

Het leven is veel te gemakkelijk.

Echt.

We hebben alles dat we nodig hebben binnen handbereik. Een dak boven ons hoofd, genoeg te eten en alle informatie & kennis die we maar kunnen bedenken is met een muisklik bereikbaar.

We hebben alles. En toch zijn er meer mensen ongelukkig dan ooit en wordt er meer dan 2x zoveel antidepressiva gebruikt als 15 jaar geleden.

Door al die luxe ben je niet meer gewend om met stress om te gaan. Je hoeft niet meer op pad om op je eigen eten te jagen omdat je anders omkomt van de honger. Of je druk te maken dat je zelf opgegeten wordt.

Zelfs als je ziek bent of geen inkomen hebt wordt er voor je gezorgd. Tuurlijk, het is nog steeds vervelend, maar dat vangnet is er wel. 

Ik ga je vertellen hoe je mentaal een stuk sterker kunt worden. 

GEBREK AAN MENTALE VEERKRACHT

Doordat we het gewoonweg niet meer gewend zijn om om te gaan met stress hebben de meeste mensen vrijwel geen mentale veerkracht meer.

Hoe uit zich dat? Je lichaam gaat protesteren in een stressvolle situatie. Het neemt een dreiging waar die niet werkelijk een dreiging is. Je voelt spanning in je lijf, je spieren trekken samen en je ademhaling versnelt. Je hoofd zegt: “Weg hier!’, of “ik wil hier niet mee bezig zijn” en verzint allerlei geloofwaardige redenen dat het inderdaad tijd is om je aandacht op iets anders te gaan richten.

Bij de mensen waar ik mee werk komt het gebrek aan mentale veerkracht veel naar boven als onzekerheid en angst voor de toekomst wanneer je op het punt staat een keuze te maken die een flinke invloed heeft op je leven.

Zoals bijvoorbeeld bij een carrièreswitch of het plan te gaan starten als zelfstandig ondernemer. 

Want er kan zoveel fout gaan… Stress… Want je bent zo gewend aan dat ‘luxe’ leventje in zekerheid. Je wilt best vooruit en jezelf ontwikkelen, maar niet ten koste van dat gevoel van zekerheid. 

ONZEKERHEID IS GEEN PROBLEEM

Maar onzekerheid is niet het probleem.

Het probleem is dat je geen onzekerheid in je leven wilt.

Of alleen leuke onzekerheden (die noemen we verrassingen). En dat is precies een teken van een gebrek aan mentale veerkracht. 

Mentale veerkracht gaat over het kunnen omgaan met onzekerheid en ongemakkelijke situaties. Niet door ze te vermijden maar door ze te erkennen als onderdeel van het leven.

Een fantastisch leven leiden en je volledige potentieel benutten door er alles uit te halen dat er in zit betekent vooral DOEN, ACTIE, KNALLEN.

En reken maar dat je dan flink wat onverwachte uitdagingen tegenkomt. En daar heeft je brein geen zin in. 

Of je kiest gewoon ervoor om je hele leven thuis op de bank te blijven zitten. Dat is ook een keuze.

Maar als je er echt wat van wil maken heb je flink wat mentale veerkracht nodig. Het heeft geen zin allemaal grote doelen te stellen en te dromen over een fantastisch leven als je niet de mentale kracht bezit om dat ook daadwerkelijk te gaan doen.

Gelukkig kun je dat veel gemakkelijker trainen dan je denkt. Ik ga je vertellen hoe. 

ZO BOUW JE MENTALE VEERKRACHT OP

Je komt in een ongemakkelijke situatie, de amygdala in je hersenen slaat alarm en je lichaam reageert. Spanning in je lijf, je gedachten bedenken meteen allerlei redenen waarom het niet goed is waar je mee bezig bent.

Ook al is het enige wat je wilt doen in een koude douche stappen. 

Het voelt gigantisch oncomfortabel en je hele systeem probeert je ervan te overtuigen om het niet te doen. 

Iemand met flink wat mentale veerkracht zegt tegen zichzelf: dank je wel voor de waarschuwing. En stapt zonder twijfel in die ijskoude douche. Puur op daadkracht.

Het brein leert: Hey, dit is wel koud, maar blijkbaar toch niet zo gevaarlijk als ik dacht.

Na een paar keer is je systeem aangepast en voelt het niet eens meer als een uitdaging om in de koude douche te stappen. Je bent buiten je comfortzone gegaan en daardoor gegroeid.

Door regelmatig ongemakkelijke dingen te doen en uit je comfortzone te gaan, train je dus je mentale veerkracht.

Hoe zou het voor je zijn wanneer je straks veel daadkrachtiger bent? Wanneer je in ongemakkelijke situaties je onzekere gevoelens en gedachten er gewoon kunt laten zijn, ze erkent, maar dan toch gewoon doet wat je wilt doen? Hoe goed zou het voelen wanneer je steeds weer aan jezelf bevestigd dat je een doorzetter bent en ergens voor gaat?

Gelukkig kun je dat vrij snel leren.

DE 7 DAAGSE MENTALE VEERKRACHT CHALLENGE

Het doel van deze challenge is om 7 dagen lang, elke dag iets ongemakkelijks te doen, dat ook echt oncomfortabel voelt. Let bij elke activiteit die je doet goed op je weerstand en laat je gedachten er zijn (wijs ze niet af). Beslis dan het gewoon te doen en voel je sterk, of doe alsof!

Als een van onderstaande voorbeelden geen uitdaging voor je is, bedenk dan voor jezelf iets anders dat wel ongemakkelijk voelt.

DAG 1: NEEM EEN KOUDE DOUCHE

Raak je al helemaal in paniek bij het idee, douche dan eerst warm en draai aan het einde de koude kraan zover open totdat je heel snel begint te ademen en het echt ongemakkelijk wordt. Denk niet aan de kou en dat je eruit wilt. Blijf sterk staan, probeer je ademhaling rustig onder controle te krijgen en voel het koude water. Hou 30 seconden vol. Stap er dan rustig uit met een glimlach en voel je trots (in plaats van gaan bibberen en blij zijn dat je eruit bent).

Klinkt dit te makkelijk, stap dan direct in een ijskoude douche en blijf een minuut staan.

DAG 2: DOE AAN YOGA

Vooral voor de mannen, maar ook de vrouwen die nog nooit yoga gedaan hebben. Zoek op youtube een yoga sessie van ongeveer 30 minuten (bijv. van Yoga with Adriene) en doe je best. Het gaat niet om de yoga, het gaat om je commitment om iets te doen dat je normaal gesproken niet of zelden doet.

DAG 3: SPREEK EEN ONBEKENDE AAN

Dit is voor veel mensen een lastige. Maar doe het toch. Spreek een willekeurig persoon aan en vraag bijvoorbeeld of ze een goed restaurant in de buurt kunnen aanbevelen. Je zult zien dat mensen graag hun mening delen.

Als je dit heel erg eng vindt, vraag dan iemand naar de weg, of noem het kassameisje in de supermarkt bij haar voornaam (“Dank je wel Nicole!”, ze hebben allemaal een naamplaatje). 

DAG 4: EET DE HELE DAG NIETS

Beslis de hele dag niet te eten. Hou het bij wat koffie, thee en genoeg water. Verder niets. Grote kans dat er een flink hongergevoel op komt zetten en je lichaam je probeert ervan te overtuigen dat je nu toch echt moet eten en anders omvalt. Je lijf kan dit echter gemakkelijk aan. Merk je emoties op en zet door. Jij beslist! 

DAG 5: DAG ZONDER NIEUWS, TV EN SOCIAL MEDIA

Vandaag kijk je geen tv, lees je geen nieuws en kijk je niet op Facebook of andere social media. Verwijder of blokkeer alle apps voor een dag. Hou je eraan. Grote kans dat je erachter komt wat voor een verslaving dit altijd was. Ben je heel bewust van je prikkels om toch even te gaan kijken. Wijs ze niet af, laat ze er zijn, maar doe het niet. 

DAG 6: STA VROEG OP

Zet je alarm vandaag op 05:00. Voor de meesten van ons onmenselijk vroeg. Maar als je wist dat je vandaag op vakantie zou gaan en een vlucht moest halen zou je waarschijnlijk best in een goede bui opstaan. Het ligt dus niet aan het tijdstip maar aan je instelling. Voordat je naar bed gaat zet je de intentie om uitgerust op te staan om 05:00.

Sta ook direct op, wacht niet. Sta op met een glimlach, ook al voelt het niet zo. Gooi snel wat koud water in je gezicht, rek je uit en drink een glas water. Voel je sterk omdat je het wel maar even gedaan hebt. Laat je niet meeslepen door gedachten zich afvragen waar je toch in hemelsnaam mee bezig bent. Gebruik die extra tijd om iets voor jezelf te doen, lees een boek, mediteer, doe aan yoga of begin wat eerder met je werk. 

DAG 7: MEDITEER EEN HEEL UUR

Een uur stilzitten. Het liefst ’s ochtends na het opstaan of ’s avonds voor het naar bed gaan. Plan het in en hou je eraan. Ga gewoon zitten op een plek waar je alleen bent. Als je geen meditatieplek hebt pak je een stoel. Zet de timer van je telefoon op 60 minuten en begin. Het enige dat je doet is blijven focussen op je ademhaling. En als het niet lukt en je gefrustreerd en onrustig raakt, laat het er zijn. 

Blijf zitten op wilskracht. Besef je dat, als dit nieuw voor je is, je gedachten er alles aan zullen doen om je te laten inzien dat dit onzin is, toch niet werkt en je je tijd beter kan besteden. Luister naar je eigen gedachten, alsof je een tweede persoon bent die naar jou luistert en laat ze er lekker zijn totdat het alarm gaat.

DOE JE MEE?

Deze challenge is niet gemakkelijk, ook al denk je dat sommige dagen gemakkelijk voor je zullen zijn. Doe het maar eens alle 7 dagen zonder een dag over te slaan.

Ik beloof je dat je mentale veerkracht enorm groeit, je een stuk gemakkelijker om zult gaan met lastige situaties en meer in je eigen kracht komt te staan.

Ook zul je gemakkelijker beslissingen gaan nemen omdat je je niet laat leiden door je eigen gedachten die je proberen tegen te houden. In plaats daarvan durf je te kiezen voor wat je echt zou willen, ook al is dat eng. 

Ik daag je uit, doe je mee? Schrijf dan nu hieronder in het commentaarveld: “Ik doe mee!”. En daarna elke dag die je gedaan hebt even “Dag x gedaan” en heel kort of het moeilijk of makkelijk voor je was.

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This