door Bas

Geschreven op 8 oktober 2018

“Jij bent het gemiddelde van de 4 mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt”

 -Bas Smeets-

 “Oh, dus je gaat voor jezelf beginnen? Nou ik wens je veel succes.”

“Knap hoor, dat je het gaat proberen.”

Het zijn van die opmerkingen met een naar ondertoontje. Zo’n toontje dat totaal niet overeenkomt met de woorden die worden uitgesproken. Ik kreeg het wel eens te horen toen ik vertelde dat ik mijn baan had opgezegd en startte als ondernemer.

“Ik hoop dat het lukt”

Of:

“Weet je dat wel zeker, er komt veel bij kijken hoor.”

“Het is toch lastig om aan nieuwe klanten te komen?”

En bedankt jongens…

Ik voel me direct een stuk meer in mijn kracht. Niet dus.

Zijn het vage kennissen of je oud-collega’s dan lukt het nog wel eens die opmerkingen van je af te laten glijden. Maar wanneer het van dichterbij komt, kan dat een stuk moeilijker zijn.

Je partner, ouder, goede vriend of vriendin. Het raakt je wanneer zij jouw capaciteiten in twijfel trekken.

Het gaat je helpen om er met een andere blik naar te kijken.

Ik geef je een aantal tips

1. Vat het niet persoonlijk op. De reactie van de ander zegt vaak alles over zijn of haar eigen angsten. Deze worden geprojecteerd op jou en staan dus compleet los van jou. Besef dat iedereen zijn eigen realiteit heeft.

2. Weet dat kritiek vaak goed bedoeld is. Vooral als het komt van je dierbaren. De opmerkingen die zij maken komen vaak voort uit angst. Dat gaat 9 van de 10 keer over henzelf. Maar wees je ook bewust van het feit dat jij op jouw nieuwe weg zult veranderen. Wellicht word je een heel ander mens. Dat heeft impact op het leven en het veiligheidsgevoel van de ander (je partner/kind/ouder). Het kan je helpen om er met compassie naar te kijken en te benoemen dat je begrijpt dat het voor hen ook spannend is.

3. Jaloezie gaat over verlangen. Heb je het idee dat die ene vriend of vriendin gewoon jaloers op je is? Dat zou kunnen. Maar jaloezie is niet altijd hetzelfde als iemand iets misgunnen. Wellicht gunnen ze jou jouw succes echt wel, maar hebben zij een enorm verlangen om hetzelfde te doen. En zijn ze gefrustreerd omdat ze gevangen zitten in hun eigen gouden kooi.

4. Vergroot je zelfvertrouwenWanneer je gelooft in jouw missie, jouw passie en het pad dat jij in wilt slaan, sta je veel steviger. Die kritiek en lastige vragen wuif je weg, want jij weet wat je wilt en wat goed voor jou is.

5. Weet wie jij bent. Als je weet waar jij voor staat, wat je persoonlijke waarden zijn en waar jouw grenzen liggen, is het veel makkelijker om te beslissen wie wel en wie niet bij je past. Je hebt inzicht in waarom een bepaalde kritische opmerking je irriteert en waarom die ene persoon jou specifiek irriteert. Als je weet waar het vandaan komt, waar het schuurt en je raakt, kun je meer afstand nemen.

6. Breng de meeste tijd door met mensen waar je wel energie van krijgt. Ok, je kunt niet iedereen uit je leven schrappen. Dat hoeft ook niet. Bijvoorbeeld familie. Merk je dat zij jou beperken en je klein proberen te houden door constant allerlei beren op je pad te zetten. Breng dan minder tijd met ze door of praat over andere onderwerpen waar je wel een fijn gesprek over kunt hebben.

Ik herhaal het heel vaak, maar starten met ondernemen vanuit een baan lukt bijna nooit als je het allemaal alleen wilt doen.

Er gaan momenten komen dat alles tegenzit, dat je het even niet meer weet of vastloopt. Dat is ok, want dat hoort er nou eenmaal bij.

Op die momenten heb je mensen om je heen nodig die je eraan herinneren waarom je dit pad ingeslagen bent.

Mensen die zonder oordeel naar je luisteren en je ondersteunen. Dit kunnen familieleden of vrienden zijn, maar ook andere startende ondernemers uit je netwerk.

Daarnaast raad ik je als startende ondernemer aan om 2 mentoren te hebben waar je terecht kunt voor inhoudelijk advies en op mindset vlak.

Je eerste mentor is iemand die 2 tot 3 stappen verder is dan jij en die je met alle details kan helpen om je eerste stappen te zetten tot winstgevende ondernemer.

Je tweede mentor is ‘een oude rot’ in het ondernemersvak die het allemaal al eens gezien heeft en die je gemakkelijk tot rust kan brengen als het allemaal even tegenzit. Misschien is er wel iemand in je familiekring, een oudere oom of tante bijvoorbeeld die zo’n rol kan vervullen.

Het voordeel van het werken met een coach of het volgen van een programma voor startende ondernemers is dat de contacten die je opdoet in zo’n training ontzettend waardevol zijn, waardoor je niet meer het gevoel hebt dat je het allemaal in je eentje moet doen.

Zo hebben wij een hele hechte community met startende ondernemers, die ook buiten onze training met elkaar afspreken, netwerken, elkaar ondersteunen en scherp houden in hun overstap van werknemer naar ondernemer.

Ik ben heel benieuwd naar jou: Denk je er ook over na om voor jezelf te gaan starten en herken je dit soort opmerkingen van mensen in je omgeving? Of krijg je juist vooral veel steun? Deel het met me in het commentaarveld hieronder!

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This