door Bas

Geschreven op 13 augustus 2019

5 manieren om met tegenslagen om te gaan

Een paar weken geleden was ik in blinde paniek. Mijn computer en systemen werkten totaal niet mee. Mijn nieuwe (nog te lanceren) website had kuren en alles zat voor mijn gevoel tegen.

Ik hoorde het van meer mensen om mij heen. “Er hangt iets in de lucht!” Kennelijk ja. Iets met de stand van de planeten en elektromagnetische golven ofzo. Interessant, maar verdomde irritant als je veel op je to-do lijstje hebt staan. Het gaf me een hoop stress en frustratie.

Gelukkig duurde dat maar even. Want ik besloot al snel uit deze modus te stappen en me over te geven aan de tegenslagen die op die op mijn pad kwamen die dag. Ik pakte mijn jas en liep de deur uit voor een stevige wandeling in de natuur.

Ha, rust…ruimte en ontspanning.

Even een moment om uit te zoomen op de situatie. Was het allemaal wel zo erg? Als je uitlegt waarom je een bepaalde taak niet afkrijgt vanwege een technische storing, dan heeft iedereen daar begrip voor. We zijn zo afhankelijk geworden van technologie, dat we allemaal wel eens zoiets hebben meegemaakt. Een luxeprobleem misschien wel.

Tegenslagen kun je op ieder moment in je leven tegenkomen. Dat is een zekerheid die je hebt. Als je dan naar het nieuws kijkt (wat ik zelf overigens bijna nooit doe) en alle ellende in de wereld voorbij ziet komen of ik hoor dat iemand in mijn omgeving een dierbare heeft verloren op veel te jonge leeftijd, dan plaatst het alle luxeproblemen weer in perspectief.

Dat betekent niet dat je je eigen problemen of tegenslagen maar moet bagatelliseren omdat een ander het erger heeft dan jij. Jij hebt jouw leven en jouw struggles. Die mogen gewoon heel vervelend zijn, je mag balen en er even flink over klagen. Maar uiteindelijk heb je zelf de keuze hoe je omgaat met de tegenslagen in je leven.

In deze blog geef ik je een aantal handvatten om beter om te gaan met de kleinere tegenslagen in het leven. En wie weet helpt het je ook bij heftigere gebeurtenissen.

Relativeer
Juist, dit is het moment om dus even uit te zoomen op de situatie. Letterlijk en figuurlijk. Loop even weg, ga een wandeling maken. En bedenkt jezelf: is het echt zo erg? Welke impact heeft het op een ander en wat voor effect heeft het op jou? Vaak maak je het in je hoofd veel groter dan dat het daadwerkelijk is. Leg je het aan een ander uit, dan is er meestal meer begrip dan dat je zou verwachten. Leun maar even achterover en relax!

Deel je gevoel
Gedeelde smart is halve smart. En dat is echt zo. Door te praten over je problemen activeer je bepaalde delen in je hersenen die zorgen voor het verwerken van een emotie of gebeurtenis. Je voelt je meer verbonden en geborgen als je met anderen over problemen praat en dat stimuleert de aanmaak van gelukshormonen. Daarnaast heeft de ander wellicht een goede oplossing, tip of voel je je na een pep-talk weer een stuk beter.

Geef je over
We zijn zo gewend om controle te hebben op de meeste zaken in ons leven. Dat is eigenlijk een echte luxe. Er zijn nog zoveel aspecten waar we geen of weinig invloed op hebben. Waarom kiezen we er dan vaak voor om hiermee te vechten.

Het scheelt je een hoop spanning en energie wanneer je je overgeeft aan een situatie waar je niks aan kunt doen. Stel jezelf de vraag: heb ik invloed op deze situatie? Is het antwoord nee? Ontspan en geef je over.

Zet het in de tijd
Zou dit zo’n situatie kunnen zijn waar je over een paar maanden hard om moet lachen? Oh ja, dat was die dag dat alles in de soep liep. Ik maakte me toen zo druk en zat volledig in de stress. Achteraf gezien, viel het allemaal best mee.

Of soms helpt het juist als je heel erg in het NU blijft. Welke impact heeft deze situatie nu op mij of op anderen? Wanneer je nadenkt over wat het voor morgen of volgende week zou kunnen betekenen, dan maak je het probleem vaak veel groter dan nodig is.

Zet je gedachten op stil
Juist in dit soort situaties kunnen je gedachten op hol slaan en kun je het verhaal veel groter maken dan nodig. Voor je het weet, wordt een technologisch tegenslag een groot persoonlijk drama. Dat doe je dus zelf, in je hoofd. Door er allerlei gedachten aan te koppelen. Net als B100 uit Bassie en Adriaan “Ik heb ook altijd pech!”

Vraag jezelf bij dit soort gedachtes eens af: is dit waar? Hoe weet ik zeker of dit waar is. Maak er geen drama van.

Wat is jouw manier om even te relativeren als alles mis lijkt te gaan? Deel je tip met ons hieronder in het commentaarveld! 

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This