Tips Burn-out: 5 dingen die je NIET moet doen

26 november 2018

“Brand jezelf niet twee keer aan dezelfde vlam”

 

-Bas Smeets-

Heb je online de testjes ingevuld, de checklistjes afgevinkt of heeft de huisarts je even een spiegel voorgehouden? Conclusie: je hebt een burn-out.

En nu?

Burn-outs hebben niet alleen met oververmoeidheid te maken. Het komt niet alleen door heel hard werken, te veel uren maken en overvolle agenda.

Het gaat over zoveel meer dan dat.

En daarom helpt het niet om te denken dat het met een paar weken of maanden rust wel opgelost is, waarna je weer terug moet naar diezelfde plek waar de burn-out ontstaan is.

Ik geef je een aantal tips over wat je nog meer NIET moet doen wanneer je een burn-out hebt:

 Burn out tips

  1. Een clubje oprichten

Natuurlijk is het fijn om met gelijkgestemden te kunnen praten over problemen en gevoelens die jullie gemeen hebben. Maar het is niet handig als je een kringetje om je heen gaat verzamelen met mensen die ook allemaal in een burn-out zitten.

Waar gaan de gesprekken dan voornamelijk over? Juist, burn-outs en alle ellende die daarbij hoort.

Acceptatie van de situatie waar je in zit en het uitspreken van jouw gevoelens en problemen is essentieel. Maar door het groter te maken en de focus volledig op de burn-out te leggen, er talloze gedachten en verhalen aan te koppelen, maak je het alleen maar erger.

Zorg er dus voor dat je een aantal mensen om je heen hebt waar je je verhaal bij kwijt kunt, die jou begrijpen, maar die zelf op een hoger energielevel zitten dan jij.

Ze kunnen het niet voor je oplossen, maar als jij daar behoefte aan hebt en ruimte voor geeft kunnen zij jou wel motiveren en stimuleren. 

2. Passief op de bank liggen

Of met je hoofd onder dekens in je warme bed lijkt zo’n fijne oplossing. Het is wellicht hetgeen waar je nu het meest behoefte aan hebt. Maar dit moet je echt niet langer dan een week doen.

Je hoofd en je lijf vraagt om rust, maar dat kan ook op andere manieren. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt en dat je goed slaapt.

Maar kom na een week van die bank af.

Want passiviteit triggert een gevoel van machteloosheid en uitzichtloosheid. En dat is juist niet wat je wilt. Wat je wel kunt doen is mediteren, yoga, wandelen in de natuur.

Of juist lekker gaan sporten of dansen. Het is zijn veel effectievere manieren om te ontspannen (door inspanning), je hoofd leeg te maken en gelukshormonen aan te maken.

 Volledig herstel na burn out

3. Op oude voet verder gaan

Nadat je een paar weken de tijd hebt genomen voor jezelf is het natuurlijk niet de bedoeling om weer op oude voet verder te gaan. Het was geen kwestie van opladen. Je was niet alleen maar toe aan een lange vakantie.

Een burn-out is wake-up call omdat je je langere tijd over je eigen grenzen heen bent gegaan. Het kan diverse oorzaken hebben. 

Daarom is het zo belangrijk om je er bewust van te zijn of te worden waar jouw burn-out door is ontstaan. Welke patronen, overtuigingen of gedrag ligt daaraan ten grondslag? 

Kun je moeilijk “nee” zeggen? Wil je alles zo graag goed doen en leg je de lat enorm hoog voor jezelf? Of heb je steeds dingen (qua werk) gedaan die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt en jou te veel energie kosten? 

Wat het ook is. Ga er mee aan de slag en doe het vanaf nu anders.

 4. Je problemen te snel willen oplossen 

Wanneer je eenmaal hebt besloten dat passief op de bank liggen geen oplossing is. En je in je hoofd ruimte aan het maken bent voor “wat dan wel…”, dan is de verleiding soms groot om allerlei plannen te gaan maken, lijstjes, doelen stellen etc.

Je bent vast gewend om doelen SMART te maken. Dus ontstaat er tijdsdruk. Je legt jezelf weer de druk op om te gaan presteren en de lat hoog te leggen.

Want ook als je aan je persoonlijke ontwikkeling werkt en stappen neemt om je weer beter te gaan voelen kun je weer in jouw oude valkuilen trappen.

Wees je dus in dit proces ook bewust van jouw gedachten en patronen. Ga niet te snel.

Herstel burn out

5. Teveel naar anderen luisteren

Neem niet teveel aan van anderen. Wanneer je niet lekker in je vel zit en je onzeker voelt over jezelf en je situatie lijkt het een goed idee om advies in te winnen bij anderen.

Je zult genoeg mensen in je omgeving treffen die echt wel wat zinnigs te vertellen hebben en er zijn inmiddels genoeg ervaringsdeskundigen te vinden op gebied van burn-outs.

Maar iedereen praat en geeft advies vanuit zijn eigen perspectief, tenzij je met een deskundige coach aan de slag gaat.

Jouw situatie is niet dezelfde als die van je collega of kennis. En dus is de oplossing ook niet altijd hetzelfde. Laat je dus niet leiden door goed bedoelde adviezen van anderen, hoe goed bedoeld ook. Blijf bij jezelf.

Wat voelt voor jou fijn en waar heb jij behoefte aan?

Kom je zelf uit een burn-out situatie? Wat is jouw ervaring en wat heeft je het meest geholpen om er weer uit te komen? Laat het ons even weten hieronder in het commentaarveld.

 

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

10 Reacties

  1. janet

    Ja, dat, helder! Maar vergeet ook vooral niet om mild te blijven voor jezelf. Af en toe gewoon weer een dag op de bank blijven liggen, is niet erg. En luister selectief naar anderen, maar vooral heel goed naar je eigen intuïtie. Je weet zelf, echt waar, het allerbeste wat goed voor je is, zelfs wanneer het lijkt dat je hoofd het even niet doet.

    Antwoord
  2. Wouter van Aert

    Leer vooral je lichamelijke grenzen (her)kennen en ga daar niet meer overheen. Je blijft dan namelijk alleen maar je reserves aanbreken. Het herstel hoeft niet met sprongen vooruit te gaan, zo lang je maar merkt dat het langzaam beter gaat is het goed. Of je eeer de “oude” wordt kan niemand je zeggen, waarschijnlijk niet, maar is dat erg. Je moet je leven anders indelen en rekening houden met zaken die je veel energie kosten en uitputten. Leer hoofd van bijzaken scheiden en geef je energie aan mensen of zaken die jou ook energie geven. Neem afscheid van mensen die jou veel energie kosten. Ook al lijken dit op het eerste gezicht goede vrienden, maar als ze altijd met hun levensverhaal en ellende bij jou komen heb jij ze niet nodig in je leven! Bij mij is het inmiddels bijna 3 jaar geleden dat ik een Burn out kreeg en heb er nog steeds dagelijks ongemak van. Maarja ik zal zelf dingen moeten veranderen. Dat is moeilijk en spannend! Maar gelukkig merk ik wel vooruitgang en dat geeft me hoop!

    Antwoord
    • Laura

      Mijn burnout 4 jaar geleden had niets met hard werken te maken. Ik had een topconditie, geen gepieker, geen problemen.

      En toen was er het overlijden van mijn moeder. Ik was niet verdrietig maar opgelucht, ook voor haar. De volgende dag was ik enorm relaxed. De daarop volgende dag kon ik niet meer lopen, nauwelijks praten en denken. Het roer was opeens volledig omgeslagen.

      Gelukkig realiseerde ik meteen dat dit een burnout was. Ik heb alle supplementen gekocht die ondersteunend zijn, vitamine b5, b6, b12, C, magnesium. En ik ging verzadigd vet eten, heel belangrijk voor de hormoonhuishouding.

      Binnen twee maanden was ik fysiek de oude. Maar ik heb vooral mentaal de omslag gemaakt: nooit meer over mijn grenzen gaan. Ik ben veranderd en dat was nodig. Ik zie mijn burnout als een zegen.

      Antwoord
  3. Stefan Mertens

    Ik zit zelf in een burnout situatie voor 7 maanden. In het begin volgas naar alle adviezen geluisterd, wat niet hielp natuurlijk. In mijn 5e maand was ik zo radeloos en gefrustreerd dat ik een einde aan mijn leven wilde maken. Daarna heb ik pas echt alles los gelaten. Geen doelen en geen verwachtingen, sindsdien gaat het voorzichtig beter. Ik ben wel onder behandeling van het HSK en doe nu veel yin yoga en mindfulness training.

    Antwoord
    • Sharita Brands

      Wat dapper om jezelf zo bloot te geven en wat goed dat je je grenzen hebt gevoeld en erkent! Fijn dat je stap voor je stap je weg weer terugvindt. “zelfs een weg van duizend mijl begint met één enkele stap”, blijf jezelf dit gunnen.
      Warme groet,
      Sharita Brands

      Antwoord
      • Ruud

        Hulp vragen was en is nog steeds wel iets wat ik moeilijk vind. Heb zelf een burn out altijd als iets zwaks gezien. En doorrrr ging ik weer. Het is een keer op…

        Wat mij als eerste geholpen heeft was de juiste slaapmedicatie. Zwaarverslavende … maar in 4 dagen wist ik weer wat goed slapen was. Dat was lang geleden zeg. Ik had 8 pillen, 4 gebruikt en de pillen die ik heb bewaard mocht het weer zo zwaar worden, geven me rust. Puur het feit dat ze er liggen.

        En humor moet er altijd in blijven! 😉

        Luisteren naar anderen heb ik allang opgegeven. Ervaringsdeskundigen zijn er niet… psychologen spiegelen jou, psychiaters komen met goede drugs 🤣

        💪🏻💪🏻

        Antwoord
  4. Esther van Kampen

    Zit er nu midden in. Nu drie weken thuis met burn-out klachten en moet volgende week weer 2 uur per dag aan t werk. Heb t gevoel dat t te snel gaat plus de Arboarts wil dat ik na 4 weken re integreren weer volledig de ploegendiensten in ga fulltime. Dat is juist t gene waardoor ik zo uit balans ben steeds. Verder praten we over een vaststellingsovereenkomst en ook een evt carrière switch. Ik voel hierdoor ook veel stress en zou graag meer informatie en ondersteuning willen hiermee. Waar moet ik opletten ed? Ik besef dat ik keuzes moet maken omdat dit werk niet goed voor me is maar vind t allemaal erg lastig . Volgende week pas naar de praktijk ondersteuning ook voor gesprekken en mijn huisarts wil graag dat ik EMDR therapie ga doen omdat t niet alleen dus balans is maar veel dieper zit.. wat een gedoe allemaal

    Antwoord
    • Machmar

      Ik zit nou ook voor de 2e leer in een burnout helaas. Door de vele omstandigheden van de laatste jaren en toch weer niet goed voor mezelf gezorgd. Die grenzen zijn zo belangrijk en we moeten leren ze te herkennen,signaleren en serieus nemen. Het is moeilijk en een lange weg van acceptatie, verwerken en andere keuzes maken. De digitale wereld maakt dat niet gemakkelijker, maar gelukkig zit er een aan en uit stand op. Veel sterkte allemaal. We komen er wel weer, houd moed.

      Antwoord
  5. Hsnneke

    En wat als er geen mogelijkheid is om te herstellen en je gewoon door MOET omdat er anders geen eten op tafel is? Ik raak nu meer burn-out dan elf jaar geleden omdat mijn partner nu ook burn-out is. Dit bericht intikken is al teveel…

    Antwoord
  6. Joan

    BS! Eerst helemaal tot rust komen dat kan ook door passief op de bank te liggen, slapen slapen slapen! Ook overdag gewoon slapen wanneer je wil.. slaap = begin van herstel! Van daaruit ga je opbouwen het is volledig achterhaald dat je niet passief mag zijn, sterker nog als je een echte burn out heb kun je in het begin alleen maar passief zijn.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This